Kváskový celozrnný chlebík
1
porcia
780
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
6
PL
ražný kvások
480
g
celozrnná pšeničná múka
180
g
ražná múka
100
g
zrniečka
1
KL
soli a rasce
postup
1.
Na začiatku je potrebné zohnať si hotový kvások. Keď už máme od niekoho kvások, prikŕmime ho.
2.
6 PL kvásku zmiešame so 180g ražnej muky a 180g teplej vody a necháme cca 4 hodiny kvasiť, po tejto dobe zase prikŕmime 180g, ale už pšeničnej muky a 180g teplej vody a necháme zase kysnúť cca 4-5 hodín. Znova pridáme 180g pšeničnej muky a 180g teplej vody a zase necháme 4 hod kysnúť.
3.
Po tejto dobe si odoberieme 6PL kvásku a zmiešame s 300g celozrnnej pšeničnej múky. Pridáme soľ, rascu, zrniečka, 200 ml teplej vody. Zamiesime a necháme 1 hodinu kysnúť.
4.
Ostatný kvások si odložíme do chladu na dalsie pečenie.
5.
Po hodine si vylejeme cesto do formy a necháme v nej kysnúť cca 3 hodiny a dáme piecť do nevyhriatej trúby na 200C na cca 1 hodinu.
6.
Po vytiahnutí natrieme studenou vodou a necháme na mriežke vychladnúť. Nekrájame horúci!!!
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.