Ríbezľové košíčky so snehovou čiapkou
6
porcií
95
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
Cesto
90
g
múka
30
g
mleté mandle
60
g
maslo
30
g
práškový cukor
3
kvapky
aróma horkých mandlí
štipiek
soľ
1
ks
žĺtok
trochu
tuk na vymastenie
Plnka
200
g
červené ríbezle
200
g
čierne ríbezle
2
PL
cukor
125
g
jahody
1
PL
želé z čiernych ríbezlí
Snehová čiapka
2
ks
bielok
štipiek
soľ
60
g
cukor
postup
1.
Rúru predhrejeme na 190°C. Formičky tenko potrieme tukom a plech vyložíme papierom na pečenie.
2.
Na cesto dáme do misy múku a mleté mandle. Pridáme maslo pokrájané na kúsky a zmes prstami spracujeme na mrveničku. Pridáme práškový cukor, arómu horkých mandlí aj 1 lyžicu vody a všetko rýchlo spracujeme na hladké cesto. Z cesta sformujeme guľu, zabalíme do fólie a dáme do chladničky asi na 30 minút.
3.
Na plnku umyjeme ríbezle, bobuľky obtrháme zo stopiek a pri nízkej teplote dusíme s cukrom 5 minút domäkka, ale nemali by popraskať. Kastról odstavíme. Jahody umyjeme, osušíme, očistíme a pokrájame. S ríbezľovým želé ich primiešame do ríbezľovej zmesi a necháme vychladnúť.
4.
Pracovnú plochu jemne pomúčime. Cesto rozvaľkáme natenko. Vykrojíme 6 koliesok vo veľkosti formičiek a formičky nimi vyložíme. Cesto niekoľkokrát popicháme vidličkou a košíčky pečieme do zlatohneda asi 12 minút. Vyberieme ich z rúry a necháme vychladnúť. Teplotu v rúre znížime na 160°C.
5.
Na snehovú čiapku napoly vyšľaháme bielky so soľou. Postupne pridávame cukor a šľaháme tak dlho, kým hmota nie je tuhá a lesklá. Košíčky opatrne vyberieme z formičiek a rozložíme na plech. Pripravenú zmes ovocia necháme odkvapkať a košíčky naplníme.
6.
Na jednotlivé košíčky rozdelíme tuhý sneh. Pečieme ich 10-15 minút, kým sneh navrchu trochu nezhnedne. Vyberieme z rúry a košíčky podávame teplé alebo studené.
Podobné recepty
Urobte najlepšiu rybaciu nátierku na svete! Moja mama mi poradila pridať do nej jednu nezvyčajnú surovinu. Zabudnite na maslo, takto chutí perfektne
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.