Lekvárové buchty
6
porcií
140
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
500
g
polohrubá múka
štipiek
soľ
3
PL
cukor
250
ml
mlieko
42
g
droždie
1
ks
citrón
170
g
maslo
1
ks
vajce
250
g
višňový džem
trochu
tuk na vymastenie
podľa chuti
práškový cukor na posypanie
postup
1.
Do väčšej misy dáme múku, soľ aj cukor a uprostred urobíme jamku.
2.
Mlieko zohrejeme, aby bolo vlažné, a rozpustíme v ňom droždie. Zmes vlejeme do jamky a na okraje dáme citrónovú kôru, 70 g masla pokrájaného na kúsky a vajce. Nadstavcami ma miesenie na elektrickom ručnom šľahači zmes miešame od stredu k okrajom, kým nevznikne hladké cesto.
3.
Dosku jemne posypeme múkou. Cesto na nej rukami dôkladne spracúvame a udierame ním o dosku asi 10 minút, kým sa neprestane lepiť a nie je elastické. Prikryjeme ho a na teplom mieste necháme kysnúť 30 minút, kým sa jeho objem nezdvojnásobí.
4.
Na pomúčenej doske vykysnuté cesto stlačíme, rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm a pokrájame na 24 štvorcov so stranou 10 cm. Doprostred každého štvorca dáme asi ½ lyžičky džemu.
5.
Okraje štvorcov preložíme cez plnku, stlačíme k sebe a rukami sformujeme do guľky. Pekáč veľmi dôkladne vymastíme tukom a ukladáme doň buchtičky asi 2-3 cm od seba, švíkom dolu. Pekáč prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme buchtičky kysnúť 30 minút.
6.
Rúru predhrejeme na 200°C. Buchty pečieme v predhriatej rúre 45 minút. Medzitým roztopíme zvyšné maslo a buchty po vybratí z rúry potrieme. Podávame ich teplé alebo úplne vychladnuté. Podľa chuti posypeme práškovým cukrom.
Podobné recepty
Urobte najlepšiu rybaciu nátierku na svete! Moja mama mi poradila pridať do nej jednu nezvyčajnú surovinu. Zabudnite na maslo, takto chutí perfektne
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.