Pridať recept

Hrášková polievka so špargľou

ingrediencie

150 g
špargľa
450 g
hrášok
600 ml
kurací vývar
3 PL
kyslá smotana
2 plátky
starší chlieb
9 ks
mladá cibuľka
3 plátky
anglická slanina
2 PL
rastlinný olej
mleté čierne korenie
soľ

postup

1.
Ohrejeme vývar. Umyjeme mladé cibuľky, očistíme ich a pokrájame na hrubo. Do vývaru dáme cibuľu spolu s mrazeným hráškom a necháme ho zovrieť.
 
2.
Opláchneme špargľové výhonky, odkrojíme hlavičky a dáme nabok. Nahrubo nakrájame stonky, vhodíme ich do hrnca a osolíme štipkou soli. Oheň zmiernime a hrniec zakryjeme a budem variť približne 10 až 15 minút alebo kým špargľa nezmäkne.
3.
Slaninu nakrájame na panvicu a opražíme ju dozlatista a chrumkava. Odložíme ju na tanier.
4.
V prípade, že zo slaniny nezostalo na panvici dosť tuku, pridáme ešte 1 - 2 lyžice oleja a zohrejeme ho. Na malé kocky nakrájame chlieb a budeme ho pražiť 2 až 3 minúty na silnom ohni. Musíme kocky často obraciať, až kým nezozlatnú.
5.
Keď povaríme špargľu s hráškom, tak ich rozmixujeme na krém. Pridáme do neho hlavičky špargle a 5 minút povaríme, až kým nezmäknú.
6.
Do nahriatych misiek nalejeme polievku a do stredu dáme kyslú smotanu, posypeme krutónmi a kúskami slaniny. Servírujeme.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Špargľa
Ako sa má špargľa variť? Väčšina ľudí robí prácu navyše, zbytočne!
Špargľa by mala byť mäkká, ale zároveň pevná a šťavnatá. To je pre niektorých ľudí ťažké dosiahnuť...
Ako skladujete špargľu? Takto vydrží čerstvá a chutná až týždeň
Ako skladujete špargľu? Takto vydrží čerstvá a chutná až týždeň
Skladovanie špargle sa zdá byť samozrejmosťou, no mnohí ľudia robia základnú chybu. Špargľa tak rýchlo...
Delikátna špargľa: Všetky recepty, ktoré potrebujete poznať, aby ste vždy pripravili tú najchutnejšiu  špargľu
Delikátna špargľa: Všetky recepty, ktoré potrebujete poznať, aby ste vždy pripravili tú najchutnejšiu špargľu
Jedna z najdelikátnejších zelenín má obmedzenú sezónu od apríla do júna, preto si ju treba vychutnať, kým...
Špargľa: Zelenina, ktorá zmení vaše jarné menu
Špargľa: Zelenina, ktorá zmení vaše jarné menu
Nastala sezóna špargle. Povieme vám, prečo by ste ju mali jesť a čo si z nej pripraviť.
Vývar s touto prísadou už nie je zdravý. Väčšina ju do polievky aj tak pridáva
Vývar s touto prísadou už nie je zdravý. Väčšina ju do polievky aj tak pridáva
Vývar patrí medzi najobľúbenejšie polievky a väčšina z nás si bez neho nevie nedeľný obed ani len...
Zelený hrášok obsahuje množstvo minerálov a vitamínov, ktoré prospejú nášmu telu vo viacerých smeroch.
Hrášok v kuchyni a jeho početné výhody: Jedzte ho takto a kalórií sa báť nemusíte!
Jednou z prvých úrod v našich končinách je hrášok. Táto rastlinka s dlhou tradíciou je u nás...