Jahodový džem po francúzsky
45
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
1,1
kg
jahody
800
g
kryštálový cukor
40
ml
šťava z citróna
2
ks
mäta
postup
1.
Budeme potrebovať aj zavárací teplomer. Umyté a očistené jahody necháme odkvapkať. Väčšie plody rozpolíme, zmiešame s cukrom a citrónovou šťavou. Zakryté necháme odstáť 12 hodín.
2.
Zmes prevaríme, necháme vychladnúť a znova dáme do misy odstáť na 12 hodín. Sito vyložíme vlhkou tkaninou, položíme na hrniec a opatrne cez neho prelejeme ovocie. Umyjeme a osušíme mätu, odtráme lístky a nahrubo ich posekáme. Vykvapkaný sirup varíme asi 5-7 minút. Keď teplota dosiahne 106°C (sirup už nepení, bubliny sú váčšie s hrubšími stenami) pridáme kandizované plody a povaríme ešte asi 6 minút. Po vykonaní želírovacej skúšky pridáme mätu a džem plníme do vyvarených pohárov.
3.
Viacstupňový proces varenia zabezpečí, že ovocie bude úplne preniknuté cukrom aj napriek väčším plodom. Ak máte radšej hustejšií džem, jednoducho ho povarte 2 minútky dlhšie.
Podobné recepty
Toto je dôvod, prečo je moje mäso vždy tak lahodné a jemné ako masielko! Do marinády dajte túto surovinu navyše
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
dobruchut.sk
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.