Gratinované zemiaky s chrumkavou kôrkou
nízka
náročnosť
ingrediencie
500
ml
plnotučné mlieko
500
ml
smotana na šľahanie
1
ks
cibuľa
2
ks
klinčeky
1
ČL
muškátový kvet
trochu
maslo na vymastenie
3
ks
bobkový list
1
PL
morská soľ
2
kg
zemiaky
postup
1.
Rúru rozohrejeme na 220°C. Do veľkého hrnca nalejeme mlieko a smotanu. Očistíme cibuľu, prekrojíme ju na polovicu, do každej polovice zastokneme klinček a vložíme ich do hrnca. Pridáme muškátový kvet, bobkový list, soľ a necháme zovrieť. Potom odstavíme z plameňa a prikryjeme pokrievkou.
2.
Medzitým očistíme zemiaky a nakrájame ich na 1 cm kolieska. Vložíme ich do hrnca s mliekom a smotanou a znovu necháme zovrieť.
3.
Varíme na slabom plameni, môžeme odokryť hrniec, ak tekutina v hrnci príliš vrie. Varíme, kým nie sú zemiaky mäkké, no nemali by byť kašovité.
4.
Z hrnca vyberieme cibuľu, bobkový list a muškátový kvet, maslom vymastíme pekáč. Zemiakovú zmes preložíme na pekáč a pečieme asi 15 minút, kým zemiaky nezískajú zlatistú farbu. Necháme v rúre stáť ešte asi 10 minút. Podávame s kurčaťom alebo klobásami.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.