Fazuľková omáčka po 30-tich rokoch

2010 - bez fotky2010, 4. júna 2010
Fazuľková omáčka po 30-tich rokoch
Foto: 2010

Toto sa stane zo slovenskeho receptu ked clovek zije 30 rokov v aziji pod influenciou miestnej kuchyne. Inac takto to robime aj ked Zobraziť celý popisToto sa stane zo slovenskeho receptu ked clovek zije 30 rokov v aziji pod influenciou miestnej kuchyne. Inac takto to robime aj ked prideme na slovensko na dovolenku.

4
porcie
15 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

500  g
6 ks
1 ks
3  struciky
1 ks
1 lyzicka
1/2 lyzicky
2  lyzice
250  ml
250 ml
250 ml
4  lyzice
2  lyzice




Postup

  1. 1

    Ani neviem ci to je omacka alebo husta polievka dakedy to zahustujeme dakedy nie dame skor viac zemiakov. Zelenej fazulke okrajame konce a nakrajame na kusky. Zemiaky ocistime a nakrajame na kocky. Do hrnca na rozohriaty olej dame prehriat sladku cervenu papriku a udenu papriku pridame nakrajanu cibulu a neskor nakrajany cesnak a na drobno nakrajanu feferonku a thajsku sladku chilli omacku. Pridame zemiaky a podlejeme vyvarom bobkovy list a dusime zalezi aka mlada je fazulka , ale vseobecne pridame neskor a dusime do makka. Pridame na drobno krajany kopor cca 3 lyzice aj viac. Zmiesame kyslu smotanu a mlieko a vmiesame muku a spravime zatrepku, a zahustime omacku podla chuti osolime okorenime.

  2. 2

    Servirujeme s volskym okom a nakrajanou oprazenou makkou klobasou alebo spekackou . ozdobime jarnou cibulkou a cerstvym koprom . Servirujeme s certstvym chlebom a nakrajanou limetkou a kazdy si okysli podla chute a kto chce si prida cerstve na drobno nakrajane chili.

Diskusia k receptu

alexdidi
ak si odmyslíme ázijské koreniny, tak je to ten starý slovenský fazuľkový prívarok, ale stálo by za to vyskúšať ho aj podľa tvojho receptu...i keď tvoje chute po toľkých rokoch sú iste už viac ázijske...ináč mám rada tento prívarok hlavne z čerstvej fazuľky, tú však nedostať u nás po celý rok...
hanina
Ja to robím po celý rok- z mrazničky. A naozaj neviem, tak ako @2010 ,či sa mi podaril prívarok, či hustá polievka. Ja tiež kyslím citrónom.
Je to super jedlo!
evanaaa
Fazuľku mám rada (prívarok) a myslím, že ak bude sezóna, tak bude k dostaniu na trhu alebo v supermarketoch. A aká je to tá údená paprika? U nás ju asi nedostať.
zdezda
:-) ánoooo mladá, čerstvá fazuľka, či biela , či zelená(hlavne bez fúzov),soľ, voda, smotana+múka=zátrepka, trochu kôpru,ale to až po odstavení, A JE TO, my takúto máme radi, niekto si dá k nej mäso: hovädzie, údené, fašírku,klobásku, spišské párky,... , dcéra si dá volské oko, a ja iba tak s troškou octovej vody(prevarenej, z nakladaných uhoriek
2010
alexdidi,
presne je to stary slovensky recept, aspon nam to nechuti azijsky .V azii sa pouziva ovela viac cukor do omacok alo na slovensku a ta thajska sladka chilli omacka zabije naraz dve muchy sladku papriku a cukor.Omacka dostane komplexnejsiu chut , skor ako keby si tam pridala daake Ecko no a limetka namiesto octu je super nie je to take prikro chemicky kysle ale skor svieze.
Vsetci co pridu k nam zo slovenska sa pytaju co sme tam dali.
Inac aj nasa kapustnica ci segedinsky gulas alebo svieckova je totalne domotana, kazdy podla svojej chute..
sovka62
Ako dieťa som fazuľku nenávidela z celej duše. Zvlášť v školskej jedálni som trpela, kuchárky na nej nechávali tvrdé fúzy, no fuj. Ako vydatá som ju občas varila kvôli jednej z mojej dcér, ktorá na otázku čo mám variť, vždy odpovedala: strúčikovú. Varila som, ale nejedla. Až mi asi pred štyrmi rokmi priateľka priniesla za tašku luskov. Deň ležali v chladničke (veď kto by to jedol?), ale potom som si predstavila, čo sa s nimi priateľka narobila, kým ich dopestovala. Tak som si vstúpila do svedomia a začala ich čistiť. Najprv, samozrejme odstrániť tie hnusné fúzy, ale ako hľadám, tak hľadám, žiadne tam neboli. Tak som ju len orezala, pokrájala a uvarila so smotanou. Keď som ju ochutnala, nechcelo sa mi veriť, že to je tá moja nenávidená fazuľa. Bola jednoducho skvelá. Tentoraz to šľachtiteľom vyšlo (na rozdiel od uhoriek, papriky rajčín). Takže teraz mám na fazuľku vždy, keď ju vidím a dala by som si veru aj z tej tvojej.
babidka
ja som fazulku neznasala presne tak ako @sovka - z tych istych dovodov . teraz ked mam vlastnu fazulku /uz zuslachtenu bez hnusnych fuzov/, tak ju robievam a aj mi chuti . urcite vysusam aj tvoj recept , zmena je vzdy vitana :-)))
alena45
keďsom začala záhradkárčiť, tak som zistila, že fazuľka je jednou z najvďačnejších zeleniniek. Rastie rýchlo, nepotrebuje žiadnu ochranu, myslím chemickú, ľahko sa oberá, lenže prvé roky som ju rozdávala susede a známym. Keď som pokaždé videla susedu krochkať, tak som po dlhých rokoch tiež uvarila a dnes sa už teším kedy konečne bude. Teda tento rok nie je nič isté. Zajtra uvidím po týždni svoju záhradu...
U nás sa do polievky nedávala červená paprika, ale pravá domáca čabianska klobása (lenže kde ju teraz zohnať) a nezabudnúť cukor.
evas13
Toľko ingrediencii na fazuľový prívarok som ešte nevidela a nepočula, tie lusky tam síce je vidieť, ale či aj cítíť, neviem-neviem.
tinca
@2010 sladká paprika do fazuľkového prívarku? no to počujem prvýkrát,ale proti gustu žiaden dišputát.
2010
babidka,,,,to som ja nenapisal ( redakcia prepisala nadpis ja nemam diakritiku )ale diki opravil som.
evas 13, presne mas pravdu cervena paprika chilli atd. aj ja mam taky isty pocit ked citam tie slovensko -cinske recepty .Tiez totalne domotane ale hlavne ze chutia.

kuchticka
@2010 , ja robievam podobnu polievku - zelene fazolky, kyslu smotanu, cesnak, cibulu a zemiaky. Vsetci ju mame radi. Chuti nam i bez papriky. Ale ta tvoja je "original orient".
satin222
Zelenú aj žltú čerstvu dostať na tržnici od 3-6 euro......
V nedelu budem robiť prívarok, plus nové zemiaky a fašírky.
Môžeme fašírky nahradiť op.klobásou,párkami špekačkami,
sekanou,salámou....dôležitý je kôpor a citron plus volske oko
podľa chuťe.Zahusťenie podľa ľubovôle...............................
bababa
Ja by som sa chcela spytat na udenu papriku, kde ju zozeniem, alebo cim by som ju nahradila. Zaujima ma jej chut, iste by to spestrilo aj moje jedlo. Dakujem
evanaaa
Pozrela som sa na ten "pimenton" a mám dojem, že tunejde o údenú papriku ale o sušenú, mletú aká sa používa aj u nás a tiež je jej viac druhov. Tiež sa spomína originálna maďarská paprika, takže by to mohlo byť ono.
evanaaa
Tak predsa len existuje mletá údená paprika a ja som si myslela, že je to omyl.
sjuz
och, ako som to čítala, le sa mi slinky zbiehali...
sisinka131
Trosku vsetkeho privela sa mi tam zda, ako keby to bola cina, ale moze to byt chutnejsie, co mam ja moje po starej mame sa moje decka oblizuju
bozulka
Môj fazuľový prívarok je jedno z mála jedál,ktoré varím ako klasiku:pokrájanú fazuľku dám variť do málého množstva vody,pridám mleté čierne korenie,kúsok bujóna a keď je už skoro uvarená urobím zátrepku zo smotany na varenie,osolím,pridám špetku cukru a pred dovarením pridám kopec posekaného kôpru,pridám lyžičku octa zamiešam a vypnem.Navrch dám 1-2 plátky masla aby sa neurobila koža.Podávam s varenými zemiakmi s petržlenovou vňaťou v celku.Nič viac a nič menej.K tomuto mne ocot vyhovuje najviac.Aj koprovku mám rada s octom.Všade inde používam citron alebo limetku.Ale každý varí ako mu chutí.Z fazuľky robím rôzne recepty a vždy nám chutia.Niekedy urobím aj tvoj recept -začína obdobie novej zeleniny.
2010
A ked clovek zije vonku moc dlho tak sa mu recepty domotaju nielen s aziou ale aj so zdravou vyzivou, a co tak pouzit mandlove mlieko a zahustit s arowroot...


2010
Dalsi z domotanych receptov ,tento bez udenej papriky a bobkoveho listu ale pridany cerstvy zazvor a stonkovy celer a vela kopru.