Grécka fazuľová so zelerom -Fassolada me Selino

2010 - bez fotky2010, 14. októbra 2011
Grécka fazuľová so zelerom -Fassolada me Selino
Foto: 2010

Bol som u susedov a tam sa prave dorabala ich dedinska domaca verzia Greckej fazulovej s zelerom. Povodne sa pouzival "selino" to je divy zeler. Zobraziť celý popisBol som u susedov a tam sa prave dorabala ich dedinska domaca verzia Greckej fazulovej s zelerom. Povodne sa pouzival "selino" to je divy zeler. Tak teraz len nahrada so samosky.

15 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

  mladá




Postup

  1. 1

    Fazulu namocime cez noc, na druhy den zlejeme vodu fazulu umyjeme pod tecucou vodou( dakdo nezleje a daktory ju daju do tlakoveho hrnca, kazdy podla svojho. Dame do hrnca s vodou ( mnozstvo vody zalezi aka husta bude).My davame cca. 2 litre a dame varit s pokrajanou cibulou a cesnakom.Pripravime si zeleninu ktoru na drobnejsie a postupne pridavame do hrnca podla dlzky varenia posledne pridame aj paradajky ( tradicne sa krajaju obarene a osupane zo supy) .Varime pokial nie je fazula makka. 5 minut pred koncom pridame nakrajanu petrzlenovu vnat aj nakrajane listy zo stonkoveho celeru Je to dietna letna dedinska polievka a nema v sebe Vegetu.Ochutime si podla potreby citronovou stavou a trochu kvalitneho olivoveho oleja.

Diskusia k receptu

2010
Tu je vzorka takej "oklamanej" fazulovej polievky z Grecka na rozdiel od Slovenskej nema ani muku, ani maslo ani klobasu ci udene maso ani Vegetu takze je asi nevhodna pre Slovenske tradicne chute.
evusik
tak túto diskusiu som prehliadla.... jeden len neveriaco krúti hlavou, je to smutné, že v dnešnej dobe ľudia takto rozmýšľajú...
2010
@evusik , ja osobne nemam nic proti Vegete ci s glutamatom alebo bez.Ale to pekne vystihol tu na Vareche jeden medzinarodny sefkuchar, ze na Slovensku sa mu tazko vari, lebo Slovaci maju otupene chutove bunky z Vegety.
evusik
@2010 na vegete sme vyrastali, voľakedy to bola super ingrediencia, ktorá musela byť v každom jedle, neviem či nám ničila chuť, ale určite nás tlačila do jednotvárnosti - všetko malo vďaka vegete jednotnú chuť.... ale v obchode veľký výber nebol - soľ, korenie, vegeta, magy to bolo asi tak všetko.... mám nad tým plakať, alebo sa ľutovať? nič také robiť nebudem! proste to tak bolo a hotovo.... som rada, že teraz sú možnosti celkom iné a že v obchode si môžem kúpiť na čo mám chuť (limitované mojou peňaženkou) ale zároveň nebudem odsudzovať ženu, ktorá varí pre svoju rodinu a používa vegetu...
iné je keď tu na Vareche čítam recept, ktorý pridal šéfkuchár známeho hotela a celkom bez problémov používa bujón v kocke a vegetu
evusik
inak zabudla som ti pochváliť recept, u teba ako vždy dobrý.... ja by som pridala malú štipku cukru, mám takú skúsenosť, že chuť rajčinového pretlaku je taká jemnejšia a ja to mám tak rada :-)
eraserhead
@2010 problém tej vegety na SVK je ten že to ľudia dávajú všade, ale naozaj všade, mám kamarátku a tá ju dáva dokonca do kapustnice. A tu na vareche som ju videl použitú do pečenej kačice a na "pizzu". Ľudia dajú vegetu ktorá je podľa zloženia zmes sušených rastlín a soli,
 www.vitana.sk/produkty/koreni/vegeta/vegeta-natur/...

aj tam kde už dali čerstvú zeleninu, čerstvé bylinky a soľ, toto naozaj nechápem, načo?? A úplná dekadencia gastronómie je, ako tu už bolo spomenuté, keď ju použije "šéfkuchár hotela" a ešte sa nehanbí to sem vycapiť ???
Tieto spôsoby sú pozostatkom a zápachom zločineckého režimu ktorý tu vládol 40 rokov, keď všetci mali rovnaké kuchyne, obývačky, "bezplatné zdravotníctvo a školstvo" a aj tá slepačia polievka všade chutila rovnako.
Ja som komančov zažil, počas ZVS som slúžil na západnej čiare tak viem čo táto 40 ročná hydra robila, ako Vám chránila tie vaše rožky za 20 hal a iné "výhody"
Niekde som čítal že najviac Vegeta-riánov žije v bývalom Československu
dorisa
pekný receptík, fotka.... dala by som si takúto polievočku.
tinca
@2010 ani som nemusela pozrieť hneď som vedela, že je od teba, výborný rcp, krááásne foto. No a čo sa týka vegety, ja ju tiež nepoužívam, radšej čerstvé bylinky.Ukladám do KK,bude na stole
babidka
polievocka je to vyborna , ja by som ju jedla aj cely tyzden :-)
evanaaa
Keď je dobrá pre Grékov, musí byť aj pre nás. A pre nich, teraz, keď prežívajú krízu, výborné, lacné jedlo ( na to luxusnejšie im doplatíme my, už je rozhodnuté- prepáčte, že to sem miešam).
enge149
aj mne sa páči,fazuľa sa dá variť na 100 spôsobov a moja kamarátka si dnes dala vegetu aj do mlieka na raňajk,skoro sme odpadli,tiež je nemusím ...
sjuz
niečo na spôsob talianskej minestrone, páči sa mi polievočka, čistá chuť. Fazuľu mám namočenú, zajtra bude polievočka:)
tizian1cat
Kedze som si ako kazdy rok dala dietne superpredsavzatia, fazulu idem namocit, zeler stonkac mam a vegetu som nejedla
od svojich 18, co uz sa aj u Slovaka da pokladat za dlhovekost:-) SNR!
babav
Jednoducha zdrava polievka.@2010 , neuveris ,ale vegetu v originalnom baleni som pred nedavnom videla aj v jednom z nasich supermarketov,v oddeleni potravin importovanych z Polska a byvalej Juhoslavie.Zrejme nasleduje emigrantov ,ktori bez nej uz nevedia
varit;-) . Americania ju urcite nekupuju...
2010
@babav , aj k nam konecne dorazila pol 30 rokoch , inac nerob si velku hlavu jedna Vegeta je s glutamatom a druha je vraj bez glutamatu ale je s vytazkom z kvasnic ...:-))) co je glutamat .Ja ked varim pre azijcov tak im hodim cisty glutamat a je to vybavene vsetci su spokojny ako by im to mama varila .
babav
Niekto na tom smejde za tie dlhe roky co je na trhu dobre zbohatol.
Ja pouzivam na prichutenie vylucne slepaci a zeleninovy vyvar(broth).Hotove jedlo tak chuti vyborne aj bez chemikalii...



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia