Domáce bravčové klobásy

megdesign - fotkamegdesign, 13. mája 2013
Domáce bravčové klobásy
Foto: megdesign
60 minút
príprava

Suroviny

2,5 kg
2,5 kg
5 strúčikov




Postup

  1. 1

    Pomelieme bravčový bok a plece na velkých dierkach.

  2. 2

    Pridáme pretlačený cesnak, korenie, soľ, rascu, mletú papriku (kto chce pikantné, tak aj chilli) a všetko spolu premiešame. Zaštuplovaný kuchynský drez je na miešanie naj - nikam neuteká :)

    Domáce bravčové klobásy - obrázok 2
  3. 3

    Nachystáme si črevá (prepláchneme studenou vodou).

    Domáce bravčové klobásy - obrázok 3
  4. 4

    Na elektrický mlynček dáme násadu na plnenie (kto má špric, môže špricom), na násadu natiahneme črevo a plníme.

    Domáce bravčové klobásy - obrázok 4
  5. 5

    Každých cca 15-20 cm naplnené črevo tri-štyri krát otočíme. Raz v jednom smere, raz v opačnom.

    Domáce bravčové klobásy - obrázok 5
  6. 6

    Po naplnení dáme na chladné miesto oschnúť aspoň na dva dni. Aby nám dym dobre chytal na črevo.

    Domáce bravčové klobásy - obrázok 6
  7. 7

    Dáme vyúdiť, alebo si spravíme doma údiareň, ako ja :) Starý sud hore dnom, dole elektrický gril, na špirálu starý plech na pečenie a do neho piliny. Ideálne čerešňové. :) Údime aspoň 12 hodín.

    Domáce bravčové klobásy - obrázok 7

Diskusia k receptu

rulik
tá udiareň je super,to si uložím
megdesign
Sud sa dá zohnať hoci kde v zberných :) Len aby nebol od benzinu alebo nafty.... na to bacha :)
ariela6
ahoj Megdesing pači sa mi tvoj recept ja mam podobny robot na mletie mesa len nemam tu nasadu na plnenie klobas kde si to kupil a co je to udime studenym dymom dik za objasnenie
vladokk
všetko je super...... až na ten sud a udiť radšej studeným dymom
vladokk
udim iba pilinami z tvrdého dreva už dobrých 35 rokov a v posledných rokoch sme tiež udili v kovovej udiarni , ale prešiel som znovu na drevennú
pusta
recept sa mi pozdáva, ale tá farba sa mi vidí bledá.
málo papriky, či nefarbí dobre? akú si použil? inak si veľmi šikovný a vynaliezavý, chválim.
dakujem ti za odpoved.
boxik
Mne v recepte chýba rasca a štipľavá paprika , inak môže byť.
megdesign
Mnozstvo papriky je na uvazeni. Taktiez mnozstvo soli, korenia, cesnaku, pripadne rasce. Nikdy nevazim koreniny, vzdy ochutnavam pri zarabani špricu. Udenie studenym dymom je max. do 30°C. Udi sa najskor na teplote 25°C a hodinu - dve pred koncom udenia sa teplota zvysi na 30°C. 30-60 minut pred doudenim sa dokonca teplota zvysi na 60-100°C....

Papriku som daval pravu madarsku sladku. A fotky klobas su pred udenim, nie po. Nestihol som odfotit a boli fuc :) Po udeni klobasy stmavnu. Samotne maso po udeni stmavne.
megdesign
Ved a klobasy nie su z masa? :)

Tak ci tak.... Neboli to moje prve klobasy a boli dobre. A zakazdym, ked som takto udil, mali super chut a tak isto aj trvacnost. Inak by po ochutnavke znamy nechceli, aby som aj im spravil... :)

Vela ludi napriklad tvrdi, ze najlepsie je udit pilinami z tvrdeho dreva. Ja osobne som tvrdym drevom udil raz a mali neprijemnu stiplavu chut aj vonu po dyme. Odvtedy len ceresnove piliny. A ziadne vlhcenie pilin vodou. Staci zabezpecit, aby dym na ceste ku klobasam schladol na pozadovanu teplotu.

Nenadarmo mama hovorila, ze som mal byt kuchar :)
megdesign
Napríklad vedením dymu.... Nemať ohnisko/dymisko/ priamo pod udenými výrobkami.... Volá sa to oddialená ohnisko. Celkom fayn príklady:


alebo




A ja napriklad regulujem teplotu dymu/tym aj dymivost/ termostatom na elektrickej spirale :)
megdesign
A mimochodom..... Cital som tvoj recept na Varenu sunku... Rychlosol prosim ta uz NIKDY nepouzivaj! Ani nikto iny! Je zdraviu skodliva!
megdesign
To je sice pekne, ze si pracoval v masokombinate... Ale udit doma a niekde v masokombinate je sakra rozdiel.... :) Tam udia velmi malo a pridavaju Dusitan sodny, prave ktory robi aj chut udeneho... Vseobecne dusitany maju tuto vlastnost.... (zdroj Google)

Ja si pamatam z mojich mladych cias dva 200 litrove sudy na sebe a udilo sa tak v celej dedine... :) Neboli pocitacom riadene udiarne....

A neboj, nezhoria, (ani nezhoreli) nakolko mne na tej elektrickej spirale nikdy nevznikne ohen... Kdes to tebe, ked zasipas pahrebu pilinami mozno hej...

Pridal som sem ten recept koli tomu, ze je dobry a nie koli takym mudrcom ako si ty, ktory dokazu prvu vetu napisat kolko gramov kde ide papriky.... :) Ked si masiar, tak velmi dobre vies, ze nikdy sa neda presne urcit, kolko soli ti vypije maso, kolko ostatnych korenin je treba, aby to chutilo tak ako ma.... vzdy sa ochutnava.... a nie len pri klobasach... :) Preto som ani nepisal gramaze.... kazdy podla svojej chuti.... jednemu chuti cabajka, inemu nie....

Neako moc som sa rozpisal, tak len jedna vec na zaver. Prosim, nedopisuj sem veci, co kde ako kolko coho dat... Daj sem svoj recept na klobasy a tam si napis, co kde coho a ako... :)

Pekny den :)
pusta
@medesign , podľa môjho názoru nemáš pravdu.
my tu nie sme profíci. je dobrým zvykom uvádzať množstvo surovín, v tomto prípade koľko čoho sa má dať napr. na 1 kg mäsa, lepšie na 10 kg mäsa. potom to viem pripraviť, ochutnám a ak chcem dochutím ešte podľa seba. aj údaj o údení - akým dymom, ako dlho, čo pri tom použijem a podobne je potrebný - aj ako a čím to dosiahnem. nie všetci sme v tom zbehlí.
ak takéto veci chýbajú, potom je tvoj recept dobrý len pre teba samého.
a čo sa diskusií týka, tie sú tu na to, aby sa vysvetlilo, čo nie je jasné. preto pripomienky väčšiny z nás sú užitočné aj pre ostatných. neide len o čo, čo som ja sám spravil, aha pozrite sa všetci na mňa...
komentáre od @mesiar sú veľmi cenné a nami považované. podľa jeho receptov už mnohí z nás aj varili, hoci nie sme profíci, aj sa vydarili.
aj od teba by mohlo byť?
aby si veril, tak sa pozri:

 varecha.pravda.sk/recepty/domace-klobasy-fotorecept/9042-...



 varecha.pravda.sk/recepty/domace-klobasky/11583-recept.ht...


 varecha.pravda.sk/recepty/cabajska-klobasa/29737-recept.h...


 varecha.pravda.sk/recepty/domaca-klobasa-na-velku-noc/382...


a mnohé dalšie rp.
pusta
@mesiar50 , niet za čo dakovať.
čo je pravda, to je pravda :-)
všeobecne sa stretávam u mladých so samoľúbosťou, neomylnosťou a akoby som to nazvala - s ich nezdravým sebavedomím, nezriedka s nafúkanosťou a neprístupnosťou i nekritikým postojom voči ich osobe, arogantnosťou.
čím je však človek starší, tým je na základe vlastných skúseností sa stáva skromnejším a uznanlivejším. :-)
moko
mňam-takú ugrilovanú by som si teraz dala-tiež som nahovárala manžela,aby sme si doma urobili-tie tvoje vyzerajú fantasticky
megdesign
@pusta Nie som samolubi :) Len ked sa niekto spyta, kolko tam ide soli, papriky a pod a niekto, kto pracuje od 80 roku v masokombinate napise 150g, pritom ani autorom receptu nieje... ten mi pride samolubi... "ja to viem... ja to viem".... :) Tak mi to pripada... :)
Kludne by som odpovedal ja... Ved na to tu je blog, aby sa ludia pytali... V idealnom pripade autora... :)

@mesiar50 som laik a priznavam si to. A vobec ta nechcem poucovat. Rob si po svojom... Viem co jem... :) Verim, ze sem-tam sa stane, ze do mlynca spadne neaka ta mys :) To by sme nemohli jest nic.... Rychosol sa pridava skoro do kazdeho masoveho, tepelne spracovaneho, vyrobku :) Cize okrem udenych veci vsade :)

Iny moj recept je tiez bez gramaze korenin:
 varecha.pravda.sk/recepty/domace-jaternice/12615-recept.h...

a bol uverejneny v prilohe Varecha (tlacena priloha Pravdy).

Mozno niektory ludia vedia dochutit, iny potrebuju vahu... Neviem...
Nabuduce, ked budem robit, vsetko budem vazit a doplnim :) OK?

@moko Dakujem ;-) Manzela treba prehovorit :)
abdul
Jedno treba podotknúť. Mäsiar na zabíjačke nikdy nevážil mäso. Za tie roky som to nikdy nevidel. Mäso na stole a sypal a sypal a sypal podľa seba ako tisíckrát predtým. A gramáž korenín a ostatných surovín na 10 kilo mäsa je dobrá tak na zabíjačku v paneláku. Tam si viete všetko odvážiť. Na zabíjačke by vás ktorýkoľvek dedinčan vysmial.
pusta
@abdul , nesúhlasím celkoms tebou. bola som na mohých dedinských zabíjačkách. vždy sa vedelo dosť presne, ako ťažký brav sa ide zabíjať a koľko sa čoho chce urobiť a podľa toho sa pripravili už vopred potrebné suroviny v množstvách. ako koľko dkg papriky, rasce, čierneho korenia, majoránky, iných korenín, koľko kg soli, ryže, krúpov,cibule, cesnaku, žemlí, čriev a iných surovín musí byť pripravených vopred.
jasne, že sa ochutnávalo a dochucovalo.
kým toto nebolo, namiešané zmesi na jaternice, krvavnice, klobásy, tlačenky a iné ten hlavný aktér ani veľmi popíjať nemohol, lebo alkohol mení vnímanie chuti :D, potom už hej :D :D:D, ale nie opiť sa.
nikto by ťa nevysmial, ani laik a ani profík.
toto neplatí výlučne pre len "panelákové" zabíjačky :-)
elixir
Tiež si myslím, že len tak od oka by mohli chutiť zakaždým inak... tak trochu "hazard".
kecemis
@mesiar uz som sa siel spytat ci tej stiplavej papriky nie je vela. Na sto kg je to ok. V podstate pouzivam to iste. Dochucuje sa po zamiesani mesa s ingrediencami, aspon doma. Vieme ze kazda sol, alebo paprika nemusi byt ta ista.
pusta
@abdul , nebolo mojim cieľom presvedčiť ťa, len som povedala svoj názor, skúsenosť, - vysvetlila, ako sa to na zabíjačkách robilo a vysvetlila prečo sa to tak robilo. nespomínam si, že by sa sypali koreniny len tak mir nix dir nix od oka. okrem toho gramáž tých korenín je uvedená už na ich obaloch, napr. 1 bal čierneho korenia á 20 g...cca sa vedelo vopred na aké množstvo zmesi koľko sa má dač,to sa nasypalo, premiesilo riadne, ochutnávalo, dochucovalo, dolaďovalo a gazda povedal definitívne, že už netreba, je to dobré, tak ako chcel. a mäso sa vážilo.
neviem si predstaviť to iba "od oka"
inak zabíjačka je a aj kedysi bola finančne drahá a nákladná záležitosť ako taká a koreniny idú veľmi do peňazí, nielen to ostatné, preto silne pochybujem, že by niekto hazardoval financiami, s ochutením a s množstvom práce a vynaloženej námahy.
v dnešnej dobe si neviem predstaviť ani na zabíjačke na dedine žiadneho mäsiara či laika nech by bol akokoľvek šikovný v tomto smere, ktorý by riskoval a neprekalkuloval si to vopred a hazardoval len tak od oka. potom by som chcela vidieť, kto by sa komu smial.
pusta
@rein , mne sa nezdá, že by @megdesign dostal "nakladačku či už od @mesiar50 , odo mňa alebo kohokoľvek iného. len si chlapsky vymenili svoje názory, navzájom vysvetlili, prediskutovali sme si to a podelili sa o skúsenosti a vedomosti. ved @megdesign bol chválený, ak si si nevšimol a mal byť aj prečo pochválený. pripomienky aj akceptoval.
nič viac v tom hľadať netreba.
nechápem tvoj postoj. tebe som na toto už odpovedala 8.mája 2013 pri mojom rcp Diviačie stehno na červenom víne v šípkovej omáčke.
nevidím dôvod, prečo by si svoje rcp nepridával?
pusta
ale noooo, @mesiar50 , prestaň aj ty s takými nápadmi, že "dáš stiahnuť svoje komentáre ohľadom mäsa....", pretože sú veľmi cenné!!! nech ťa to viac ani len nenapadne!!!
chlapci moji zlatí, rad radom musíte zvládnuť svoju neprekonateľnú mužskú ješitnosť :-)))) a všetko bude zase OK.
alena45
u nás na zabíjačkách sa po pomletí mäsa odvážilo1 kg mäsa, urobil sa akoby bochník a podľa jeho veľkosti sa urobili bochníky, naposledy si pamätám 64, teda sa korenilo na 64 kíl a premiešavalo sa a potom ochutnávalo a dolaďovala sa chuť, časť sa ochutila pikantnejšie a tie pikantnejšie sa aj označili inou farbou šnúrky, či špagátu.
megdesign
@abdul Presne toto si pamatam aj ja... Velka hrobla masa v koryte abo na stole, zasypala sa vrstvou papriky, aby nebolo vidiet maso. Halda masa sa premiesala, rozprestrela v koryte /stole/ a znova sa zasypala vrstvou papriky a zas sa miesalo.... Toto stale dookola, kym nebola farba ok.... potom sa pridavala rasca, sol, cesnak a ochutnavalo sa.... teda vzdy masiar kostoval.... ked povedal "OK", ochutnali sme ostatni, aby si bol masiar isty :))))) Ziadne koreniny sa nevazili.... Kazda sol inak soli, kazde korenie je inak pikantne, kazda paprika inak stipe.... :)
aroooo
neviem, prečo sa tu toľko dohadujete, je pravda, že na domácich zabíjačkách sa zvykne volať mäsiar/spravidla "rodinný"/, ktorý pozná chute rodiny pre ktorú sa to pripravuje a po toľkých zabíjačkách v sezóne má v oku množstvo mäsa a množstvo korenín či už v sáčkoch alebo voľne, dáva radšej menej , pridať sa dá vždy. Pre nás tu, kto takéto niečo robí raz za rok a často z menšieho množstva by sa zišli tie množstvá aj v merateľných jednotkách aspoň pre orientáciu, aj tak by som dala najprv menej a potom pridala, zoberme len štipľavú papriku-štípu rôzne. Suma-sumárum, podľa mňa je pravda niekde v strede a hotovo.
abdul
@megdesign : Je to tvoj recept a tak sa vyjadrím. Ostatní nemusia reagovať. My sme zabíjali pravidelne dvakrát do roka, odkedy si pamätám ako dieťa a nikdy sa nič nevážilo. Mäsiar, ktorý chodí 10 rokov po zabíjačkách sa pozrie na kopu pomletého mäsa a povie váhu plus-mínus pol kila. Ak nie, tak je to mäsiar na baterky. Mäsiar nikdy nehazardoval. Vedel, koľko má pridať a dochucovali s gazdom. Nebol dôvod, aby sa mu niekto smial. Mal to proste v rukách a vedel koľko si môže dovoliť. Od toho sa vždy volal na zabíjačku mäsiar a nie kominár. Dobré meno mäsiara sa šírilo rýchlo, zbabraná mäsiarova zabíjačka ešte rýchlejšie.
Paprika aj kôli farbe. Paprika v Malackách je taká istá ako v Michalovciach ? A čo z Maďarska, prípadne vlastná. Potom je váha na dve veci. Na h...o a na nič. Podľa normy robiť zabíjačku ? Väčšiu blbosť som nečítal. Každý má iné chute. Niekto chce sladšie, niekto mastnejšie, niekto vôbec nedáva víno a to už nie sú klobásy ale špekačky ? Proste len jeden správny názor a nič viac. U nás napríklad sa nikdy nechytala krv. Preto to nebola zabíjačka ? Vyjadrenie " len tak od oka by mohli chutiť zakaždým inak... " ma dorazilo. Každý si robí klobásu pre seba. Ak chcem rovnaké na celom Slovensku, tak nemusím chovať prasa a idem do hypermarketu. Mimochodom je to lacnejšie ako domáce . Mäsiari s citom pre chuť už vymreli.
megdesign
Presne toto som sa snazil vysvetlit v 15-ich komentoch... ty si to vystihol jednym.... :)
megdesign
Doplnil som gramaze podla manzelky. Ak to niekomu pomoze....
Vaha je odhadom...
pusta
@megdesign , tie gramáže hádam nemyslí vážne?
sú naprosto nedostačujúce na 5 kg mäsa a zavádzajúce pre neskúsených..pozri si tie linky, ktoré som pridala 15. 5. o 17,35.
to si mal radšej nechať bez udania gramov na to množstvo. skús si predstaviť potom tie kloébásy!
pusta
@megdesign , po tvojich rečiach som si fakt myslela, že si odborník, ale nie si a k zabíjačkám, ani ku klobásam si ani len nepričuchol.
nikomu neodporúčam vo vlastnom záujme tento recept vyskúšať!
gabriele
@megdesign v Tvojom recepte mi chybaju technologicke "vychytavky" ...na ktorych veeelmi zalezi...ak chces urobit naozaj dobre klobasky...udenie v sude je vhodne pre teplejsie rocne obdobie...inac v chladnych mesiacoch Ti to potom dobre "dechtuje"...co kvalite klobas urcite nepridava... o zdravotnej stranke takto udenych klobas ani nehovoriac...
sniclik
Ej, @pusta ! Tak starostlivo si tu buduješ obraz láskavej, chápajúcej a dobrosrdečnej osôbky a zrazu toto ?! :-):-):-)
pusta
Ej, @sniclik !, tak si tie klobásy priprav presne podľa tohoto receptu a potom chcem počuť tvoj názor k celému, až ich budeš mať a ochutnáš :-)
eventuelne niekoho, kto už klobásy robil a spraví aj tieto :D
pusta
@sniclik , názor ostatných o tebe, ako aj názor o tvojej "láskavosti", ktorý si si u varecháčov ty sám svojim úžasným "varením" a oslňujúcimi komentármi vybudoval, je každému dávno dobe známy :D :D :D
mesiar50
Mýliš sa mäsiari s citom pre chuť ešte nevymreli.
Strčím ťa ľavou rukou do vrecka s tvojimi chabými poznatkami o mäse
(sorry foto je vystrihnuté z videa)



njdevil
@mesiar50 , dobre rano, mas pravdu, mesiari s citom pre chut este nevymreli, ja mam to stastie, ze mam doma chlapa, ako ty, @mesiar50 , padli by ste si do oka :-)....@abdul , mas svatu pravdu, ten moj to robi vsetko od oka a jeho klobasky a sunky a vsetko na co ruku polozi su v dobrom slova zmysle rozchytane v priebehu par minut...
mesiar50
@njdevil
Pekne ťa zdravím.Vieš niektorý mudrlanti na vareche si myslia,že som ešte nebol na domácej zakálačke.Kamarát mal farmu s ošípanými.Každé dva týždne som mu porážal ošípané.A robil sme výrobky od krvavničiek počnúc až po klobásy.. atď..A doma sa to predávalo jedna radosť.Škoda,že to foto je malé,ale k rcp.kuracie prsia mi to dalo vo väčšom.Určite by sme si padli do oka a rozumeli by sme si.Prajem ti všetko dobré

megdesign
@pusta Mno ani tak ani tak..... :) Tak ok... Dnes este necham recept zverejneny, potom ho davam ako skryty.... Isto je mnoho receptov (recept na klobasy je totalna blbost, nakolko kazdy ma rad ine a ine robi - ked chces rovnake, kup si v Kauflande - tie su v celej EU a su rovnake) Apropo..... vonali skvelo :)

Hawk. :)

margaretka28
Súhlasím s tým, čo napísal @abdul , my tiež doma robíme zabíjačky a mäsiar, náš sused, on vlastne ani nieje mäsiar vyučený, zarába všetko od oka a potom sa koštuje a pridáva, on má všetko v oku, my si len povieme, že napr. jaternice chceme z 3 kg ryže, ale celú prípravu do toho, robí sám, jednoducho to má v oku a je pravda, že korenie a korenie, tá istá gramáž je rozdiel.Napr. domáca majoránka má celkom inú aromu aj chuť, ako kúpená v obchode.
margaretka28
@megdesign , mne je to srdečne jedno, povedala som svoj názor a hotovo :-)) Gramáže sa možno majú uvádzať pri takýchto receptoch, ale aj tak je to vždy len orientačne, ale za seba môžem povedať, že ked kúpim veľké balenie napr. korenia, alebo papriky, tak hádam ho kvôli zabíjačke nebudem rozvažovať, to by mi asi muselo šibať, jednoducho sa opatrne pridáva a koštuje, u nás sa to tak robilo vždy, čo si pamätám. A pri zabíjačke je to asi tak, ako pri kysnutom ceste, nikdy sa nedá presne určiť, koľko vody, mlieka, bude do cesta treba, vždy to závisí od múky, koľko tej tekutiny pojme a so zabíjačkovými špecialitami je to tak isto, záleží od mäsa, alebo aj od ryže. Ale dobre, ved už som ticho, ja predsa tomu vôbec nemôžem rozumieť :-)))))
megdesign
Ved podla podaktorych ani ja tomu nemozem rozumiet, bo mam 30 a som programator PLC.... a tie klobasy vlastne ani nie su klobasy...... banany som povesal na tycku :))))) A plre istotu plastove, nech sa nepokazia :))))
margaretka28
:-))))) dobre, prídem do Leopoldova okoštovať, také banány som ešte nejedla, ale vyzerajú dobre:-)) A aj v šulekove poznám jedného mäsiara, čo robí super zabíjačky :-))
megdesign
Kludne. Pridi.. :) Zo Sulekova pochadza moj otec. Tam to poznam dost dobre. Mozno aj masiara... :)
tiginko
programátor PLC? Zastav sa, taký sa nám zíde, ale dúfam že ich programuješ trošku lepšie ako robíš klobásky :-)
abdul
Oné, k tým profesiám. Poznám očného dochtora, ktorý si sám nakresli a postavil garáž, tiež aj výpravcu na železničnej stanici, čo pečie torty na svadby. Takže tak.
pusta
@megdesign , ty asi nečítaš,alebo si vyberieš len to, čo ti vyhovuje. nepovažuj ma za takú hlúpu,nemožnú a neskúsenú /viem, že do slova takto si to o mne práve nepovedal. nepovažuj ma za takú primitívnu, ktorá všetko rozvažuje na lekárenskej váhe s presnosťou na gramy, resp. tisíciny gramov.
tie označenia na obaloch surovín sú veľmi praktické a viac menej presné, aby si ich mohol použiť orientačne pri zabíjačke, teda ako ty vravíš, že sypať a sypať...
povedala som, že sa ochutnáva a dolaďuje, až kým nepovie gazda, že je to dobré, také ako chcel.
lenže ak si taký mimoriadne šikovný, skúsený, všetko vieš najlepšie, ako sa o sebe vyjadruješ, tak potom ako si mohol napísať taký nezmysel v gramáži surovín?
na 5 kg mäsa napíšeš 5 strúčikov cesnaku, teda na 1 kg mäsa dáš 1 strúčik cesnaku. len aby si vedel, ja ked robím obyčajné fašírky, tak dám len na 0,5 kg mäsa 3 strúčiky cesnaku, podľa veľkosti, ak sú malé, tak aj viac, ochutnám a ak treba, ešte pridám.
ved podľa tvojho rp by ho ani cítiť nebolo.
a tie gramy korenín, ktoré si uviedol, ako keby si tam nedal vôbec nič.
z toho množstva papriky, čo si tam mal, by boli tie tvoje klobásky strašne chudokrvné, bez farby aj po zaúdení. nebudem sa rozpisovať o ostatnom.rovnako by to bolo nechutne neslané. z toho minimálneho množstva soli by sa veľmi rýchlo pokazili, nepomohlo by ani údenie. aj za čerstva by boli nechutné a bez chuti.
a to ty napíšeš, čo vieme aj my, že každá soľ inak solí, paprika každá paprika inak farbí, dokonca aj inak chutí, každé korenie má rôznu intenzitu ostrosti,chuti, atd.
a to ty hovoríš o sypaní, sypaní a sypaní a sypaní...? ved nemáš ani základnú chuťovú predstavu toho, čo si odporučil iným.
skús si pro forma podľa tvojho návodu spraviť malú vzorku podľa tej gramáže, ktorú si tam mal včera a potom, až bude hotové, ochutnaj ty sám - chcela by som ťa vidieť ako sa budeš tváriť ty sám pri ochutnávke takého svojho diela.
potom kritizuj až komentáre, ktoré si k receptu dostal a hovor hoci aj o banánoch.
veľmi si ma sklamal a zrejme nielen mňa.
pekne si to celé "pohnojil", nielen gramážou, ale aj svojim prístupom a reakciami.
pusta
@megdesign a to si kde vzal, že chcem rovnaké klobásy? a mám ísť do Kauflandu?
tam môžeš ísť tak akurát ty, lebo aj tie klobásy sú iste oveľa lepšie, než tie, na ktoré si dal svoj včerajší rozpis.
len pre tvoje info, už som robila domácu čabajku ako @kimlo , tiiež domácu gyulai klobásu, domácu dunai klobásu, domácu madarskú klobásu, veľkonočnú klobásu a mnoho receptov na klobásu aj od iných varecháčov a iné domáce klobásy, všetky sa vydarili.
tvoje podľa včerajšieho rozpisu by som určite robiť nešla.
gulicka
Ja tomu nemozem veryt ako niektory mozu takto mat pripomienky o nepodstatnych veciach.Klobase vyzeraju perfect a vsetci sme znalci v kuchyni, ale kolko z Vas vie udit po starom?Dajte mu pokoj a dakujem ti za dobry typ.
mesiar50
Ja som túto diskusiu vyvolal.Ale teraz by som ju rád
stopol keď dovolíte.Ak som niekomu ublýžil tak
sa zároveň ospravedlňujem.Prajem vám pekný víkend
@abdul
máš pravdu ...človek nemusí byť mesiar aby vedel robiť
klobásy.Takýchto snaživých ludí si viem vážiť.
Raz dávno som zaúčal chlapov na družstevnom(JRD)
bytúnku ako sa majú správne zabýjať kravy a ošípané.
Na moj podiv sa to naučili rýchlo.Bez hocijakých
výčitiek som ich bral ako rovnocených odborníkov.
Ale teba mám rád si dobrý komik.Prajem ti všetko dobré
pribinacek
Pusta mna si sklamala ty svojimi komentarmi. Uz som si zvykol, ze len ty a Panboh mate pravdu, ze len ty pristupujes k receptom s pokorou. Ale ze tak klames v poslednom case o tom, co si vsetko uz uvarila z varechy som netusil. Dokonca si urobila vsetky klobasy z varechy a vydarili sa - hmmm, to ti mozno dakto zozerie, ale ja nie!
pusta
@megdesign , omyl,nikto ťa nekritizoval za tvoju mladosť, ale za recept, podľa ktorého sa nedá spraviť dobrá klobása, ak sa bude postupovať, ako si napísal a za tvoje vyjadrenia, či už na účet mladších, starších a skúsenejších, dokonca profíkov a tvoje nezdravé sebavedomie, ješitnosť a nafúkanosť, neomylnosť.
sú tu aj oveľa mladší od teba, ako napr. @lusinkab , kajussiq a iní - len si pozri ich recepty a komentáre pod nimi ako sa diametrálne líšia od komentátrov tu.
možno ti potom dôjde, o čom je reč...
@guli čka, áno, klobáse vyzerajú perfekt, lenže nezodpovedajú receptu, ktorý @megdesign zadal včera, podľa nich by si teda nespravila perfekt a nepomohlo by ani údenie, či už po starom alebo po novom. nečítala si ani komentáre iných, ktoré tu už nie sú, takže nevieš prečo dostal tieto odpovede.
pusta
@pribinacek , nespravila som všetky klobásy z varechy, povedz, kde som napísala, že všetky? napísala som len konkrétne od @kimlo. a ako vieš, čo všetko som uvarila z varechy? kde si to vzal? nie som žiaden Pán Boh, k jedlu mám naozaj úžasnú pokoru a za svoje recepty ručím. pozri si, koľkí už podľa nich uvarili, varia aj dávno po ich zverejnení a zatiaľ nereklamovali. nie som ani neomylná, ak som spravila chybu, tak som ju uznala a opravila.
potom sa musíš naozaj cítiť sklamaný mnou.
a čo si podľa seba uvaril a vložil ty? alebo podľa koho receptu si už uvaril ty na vareche? komu si poradil ty? kto uvaril podľa tba niekedy& tu?
hmmm. potom by som chcela vidieť komentáre ostatných k tebe... :D
prajem ti pekný víkend a oddych :-)
pusta
@abdul , súhlasím s tebou, čo sa týka tých profesií. tiež poznám veľa takých, hovorím im "ezermester", myslím , že vieš presne, čo tým myslím :-)
evusik
musím súhlasiť s @abdul zbytočne by som len opakovala to čo napísal on... keď sme robili prvú zabíjačku, ako mladá rodina, zašla som za svokrom a on mi nadiktoval všetko čo si mám na zabíjačku zadovážiť a samozrejme v akom množstve... ryžu, krúpky, soľ, cibuľu, cesnak a koreniny... do dnešného dňa mám ten zoznam odložený a pri každej zabíjačke som sa ním riadila. Do veľkej krabice od topánok som nachystala všetky koreniny, samozrejme som kúpila do foroty aby nechýbalo. Večer pred zabíjačkou som načistila cesnaku do zaváracej fľaše a mohlo sa zabíjať. Zabíjali sme u svokra... u nás je zabíjačka čisto mužská záležitosť, ale keď mesiar spravil kašu do jalítok všetci sme sa zbehli koštovať, to isté platilo pri klobáskach, najprv zarobili základ, dobre ho premiešali, potom okoštoval mesiar, ak on uznal za vhodné povedal čo mám ešte pridať, on mal ruky od mäsa tak som koreniny sypala ja, šak som bola gazdiná... no a keď bol on spokojný koštovali sme aj my....veru tak a myslím, že takto to prebiehalo na každej zabíjačke.... urobiť dobré klobásy je umenie, obdivujem každého kto sa do toho pustí len tak na kolene... ani sebelepší recept, ani to, že bude všetko vážiť na lekárnických váhach mu nezaručí úspech... všetko je len a len na kuchárovi....
a ešte niečo @pusta podľa teba ten kto nikdy nič neuvaril nesmie hovoriť o jedle? to je čo za nezmysel? k životu potrebujeme jedlo a aj si ho patrične vychutnávame a aj o ňom radi rozprávame, čítame kuchárske knihy, pozeráme relácie v TV, či vieme alebo nevieme variť je úplne fuk... dôležité je, že si vieme sadnúť k jednému stolu a podebatovať o všetkom možnom aj o jedle...
pribinacek
Pusta cuduj sa svete, ja varit viem a to ze sem nevkladam recepty neznamena, ze nemôzem vyjadrit svoj nazor. S tebou sa priet? Lepsie stupit do lajna!
pusta
@evusik , aj u nás sa robili zabíjačky tak ako popisuješ ty, tiež som to tu napísala, len si prečítaj, čo som o tom napísala vyššie.
@evusilk , samozrejme môže napísať komentár kľudne aj ten, kto sem žiaden rp nevložil, ale potom nech je to o recepte a nech hovorí aj o jedle, tak ako si to napísala. súhlasím s tebou.
pusta
@pribinacek , môžeš vyjadriť svoj názor, prečo nie? neviem posúdiť síce ako varíš ty, nemám z čoho, ked tu nemáš rp.
so mnou sa ty sporiiť nemusíš, potom fakt lepšie urobíš, ak stúpiš do toho lajna, to si ty povedal. nie ja.
len si tak skromne myslím, že si ma potreboval zhodiť, o nič iné ti v skutočnosti nešlo. lenže to už je tvoj problém, nie môj. neodpovedal si, kde som napísala, z čoho si ma obvinil. teda klamal si ty, nie ja.
nuž aj takéto môžeš mať potreby...
evusik
@pusta zas robíš to čo si robila voľakedy.... len ty a nikto iný nemá pravdu, to tu už bolo, tak uber, bude to tak lepšie pre všetkých....
pusta
@evusik , nič také...len som povedala svoj názor, snád ho aj ja môžem povedať.
ale asi máš pravdu, tých komentov tu mám priveľa. už tento rp nekomentujem.
dakujem ti.
mesiar50
megdesing
nechcel som uz komentovat .Ale vidim ze rad podrivas.Do takeho suda mozes dat ked tak hnojA preber sa z toho ze klobasa
sa udi na 30st.C.A nezavadzaj ludi nespravnymi
informaciami.Ty mi zo svojimi znalostami o mese
nesiahas ani po petu.Davaj si pozor co mi adresujes.A uistujem ta ze som udil v s.r.o.
v drevenej udiarne a nie v plechu ktory sa casom prehreje.
megdesign
@mesiar50 to, co som pisal pre @pusta plati aj pre teba. Nevsimaj si tento recept a bude to ok :) Rozdavaj rady z s.r.o niekde inde. Tu ich od teba nik nechce. Abo si s @pusta zalozte s.r.o a vyrabajte klobasy, ked ste obaja Einsteini na zabijacky. Mne je to jedno. Len vas prosim, nevsimajte si tento recept. Dakujem.
mesiar50
@megdesing
Ty velmi mudry..asi si si nevsimol ze parcujem v holandsku.A druha vec tam si budem komentare
zadavat kde ja chcem ...ty mi v tom urcite nebudes
dirigovat.A ako som pisal jeden laik ,alebo amater by
podla tvojho receptu mohol namiesat tak fasirky
elixir
No, tu podla mna nejde o to, ako to robia masiari, ale aby som aj ja, ktora v zivote na zabijacke nebola, si vedela klobasky pripravit podla tohoto receptu... a veru by som si podla neho netrufla... zvlast s mojim opatrnym pristupom ku soleniu a koreniam :) je to predsalen ine ako bezne jedla kt doma varievame. Ti co uz to poznaju, ti vedia, ale zase ti nepotrebuju recept... vedia, ze treba maso a korenie ... ale to len z mojho pohladu, neukamenujte ma prosim :)
megdesign
@elixir mas namlete maso, po vrchu posolis, pokorenis, pokminujes.... jemne... ja neviem... ja to robim od oka, ako pri inych jedlach. Vezmem sol medzi prsty a posolim. Detto korenie, kmin.... premiesam, ochutnam. Viem, kolko som dal prvy krat (zas odoka) a ak je malo slane - korenene, pridam. Vzdy zacinam z malom soli, korenia a potom sa pridava.... Az kym chut nieje taka, aka ma byt. Tak isto varim aj gulas. Vlastne vsetko :)))

Inak, tu to mas... mas opatrny pristup k soli a ku koreniu.... keby som dal gramaze, spravis klobasy a povies, "su slane a korenene moc.... ja by som dala menej korenin..." A boli by sme zas tam, kde sme teraz :)

Kazdy ma rad inak korenene a slane (mne to vyhovuje, tebe nie) a uz to nebudem opakovat. :)
mesiar50
@megdesing
nie som absolutny abstinent .Som cisty uz 18r
v mojej rodine nepije alkohol nikto...podotykam
ze ma podobnu profesiu ako ty.Tym to uzatvaram mier.
Rob si podla svojho a aj ostatny.Slubujem budem slusny.A moj profil si nevsimaj,nemysli ze na web
zavesim pravdive informacie
elixir
Tiez sa mi "mier" pozdava najviac, kazdy mame lepsie veci na robote, nez sa dotahovat :)...napriklad, uvarit nieco chutne :) prajem vam vsetkym krasny den... :)
megdesign
Pane boze, kam sme sa to dostali :) K vychove... :) Ale ok....

Tie gramaze tam boli od oka, lebo ani ja, ani zena sme nevedeli, kolko tam coho slo.... :) Tak aby som uspokojil tvoju tuzbu po gramazach, neake som tam dal. Samozrejme, ze to boli bludy, nakolko NEVAZIM koreniny. :))) Uz si pripadam ako stara platna, co preskakuje.... :)

Keby som bol neschopny a neznaly, tak asi tie klobasy nevysia v mojej spajzi, co myslis? Teda uz nevysia, uz su fuc. :)

Ako mohol byt recept slubny a pacit sa ti, ked tam neboli gramaze? :)))) Ach jaaaaaaaj...... Uz som ticho radsej... :)
margaretka28
@pusta prosím Ta, ešte Ta to baví, ved čo si si myslela, už si povedala, tak už to nechaj tak. Ved koľko ľudí, toľko názorov ! Prosím pokoj a mier !
pusta
@argaretka , áno, máš pravdu. nebaví ma to, ale toto som povedať musela, tiež som za pokoj a mier. nemaj obavy.
andreac
Všetkým zúčastneným tejto diskusie: najurážlivejšie komentáre boli vymazané. Prosíme všetkých zúčastnených tejto diskusie o dostatok tolerancie a slušnosti. Ďakujeme. Redakcia
kukulienka71
@megdesign ,toto má byť podľa teba recept?Načo je tabuľka použitých surovín s členením množstva a jednotiek??To,ako keby som dala recept na tortu a napísala iba množstvo hlavnej suroviny(múky)a ostatné by som vymenovala a nepísala k tomu množstvo-dajte si podľa chuti cukru,vajec,kakaa,masla...:-)Do poslednej bodky súhlasím s @pusta a @mesiar50. Toto nemá byť debata o dedinských zabíjačkách.Mäsiari,čo majú pomery surovín v oku,to robia roky rokúce,tak nečudo.Ja na kysnuté koláče takisto nevážim suroviny,lebo ich mám v oku,robím ich roky rokúce.Ale dať SEM recept je iná káva!@megdesign ,rada by som videla ľudí,čo budú od oka ochucovať 5 kg mäsa v kuch.dreze!ved im odpadne ruka od toľkého miešania!!!Môj manžel je mäsiar,veľmi dobre viem,o čom píšem.Robíme často klobásky aj jaternice,aj zabíjačky boli..VŽDY sa všetko vážilo a aj bude.Keď má človek osvedčený rcpt,naváži,nasype,premieša,tam nemá čo inak chutiť:-)Je to strata času,dosypávať,zase celé poriadne premiešať,zase to neni ono...:-)Kocúrkovo!!Ak si sa chcel popýšiť "udiarňou",tak si ju zaves na soc.sieť,tam ti budú lajkovať ostošesť,lebo si to zaslúžiš.Mimochodom,manžel údi tiež roky pilinami z tvrdého dreva a aj oddialeným dymoviskom v drevenej udiarni a naše klobásky idú na dračku.Neviem prečo odsudzujete @pusta ,veď si len stojí poriadne za svojím názorom,a píše hlavne k veci,nie ako niektorí,ktorí len útočia na hrdlo,ako krvilačné psy .@abdul ,mäsiari s citom pre chute nevymreli,to mi ver!A ešte dodám,ani my nepoužívame rychlosoľ.
megdesign
@kukulienka svedomie ti nedovoli asi viac veci... :D porovnavat klobasy a tortu... no neviem.... :D Pozdravujem manzela masiara :D
turek
@megdesign
A toto máš čo za recept prosím ťa.Teraz ja laik ti tu budem miešať klobásy pol dňa aby som trafil chuť korenín.Si obyčajný chválenkár
v mäsa sa nevyznáš a v údení máš tak ďaleko ako ja na mesiac.Odkedy sa údia klobásy 12 hodín.???Prečítaš niečo na nete a už si myslíš,že si vševedko.


mamatata2
Tento recept je asi rekordérom v počte komentárov. Mne sa Tvoje klobásky páčia a aj záclonka a tiež udiareň. My sme si urobili takú, ako máš na obrázku, je síce kovová, ale na naše údenie 2 x do roka nám stačí. Možno sa neskôr zdokonalíme. A tiež sa stále učíme lepšie údiť. Dôležité je , že klobásy sú domáce a vieme, čo sme do nich dali a ak je mäsko z dvora, tak by mohlo byť aj bez antibiotík a neviem ešte čoho. Myslím, že aj preto si ľudia robia klobásy doma, druhý dôvod bude zrejme, aby sme si zaspomínali na mladé časy.
turek
@mamatata2
Musíš sa zdokonaliť to mi je jasné,keď nevieš,že klobásy sa údia aspoň dva dni a nie 12 h.S tým,že si zaspomínaš na mladé časy sa klobásy nevyúdia.
megdesign
@turek klobasy sa neudia dva dni :D Ked tak, velke kusy masa /slanina, koleno, bok..../..... dalsi specialista :D
Nevyznam, hlavne ze minuly tyzden som robil z troch poloviciek prasata vyrobky :) Placem :D
kukulienka71
@megdesign ,máš úplne jedno,čo porovnávaš,ak si nepochopil princíp,o ktorom som písala:-D ale programátori asi rozmýšľajú ináč ako my,obyčajní smrteľníci:-D ďakujem za pozdrav,už sme sa o tebe bavili:-DDD A som si istá,že ty to svedomie ani nemáš,lebo by si už dávno dal preč tento recept,keď je tu toľko kritiky:-D Mimochodom,už sa ti niekto ozval,kto robil klobásu podľa tvojho receptu?:-D ja tu totiž nič také nevidím:-D
megdesign
Kde mas gramaze u inych receptov ty?
 varecha.pravda.sk/recepty/domace-spenatove-cestoviny/4740...

Kolko soli? A to som viac radsej nehladal...
Tak tu, prosim Ta nepisme o principe... Je uplne jedno, ci som programator, alebo kracir. :) Preco by som mal dat recept prec? Nemam dovod...
A ano predstav si, klobasy robil nie jeden clovek podla mojho receptu, ale na tom nezalezi... nebazirujem na tom, aby ich dakto robil podla mna... :)
megdesign
@kukulienka71 tak jasne, ja sa vzdy drzim pravidla, ze co na srdci, to na jazyku. Nemam dovod sa za nieco schovavat, abo pretvarat sa. A ked poviem, co mam na jazyku, je mi vacsinou jedno, co si iny o tom mysli... Keby som sa mal zaoberat takymi "dolezitymi" vecami, sa asi zblaznim :D
kukulienka71
aha,môžem tam tú soľ dať,na tých 20dkg múky cca 0,5 ČL,niekto dá štipku,niekto vôbec...dosť značný rozdiel 20dkg a 5kg:-D
megdesign
:D Ani do klobas nemusis dat, abo len stipku... :D
toto je len hra zo slovickami... Debata bez vypovednej hodnoty:
teraz mi napises, ze "no ake by boli tie klobasy - neslane" a ja ti napisem "a ake by boli tie spenatove cestoviny - neslane" :D

Ked mas muza masiaria, ako tvrdis, tak urcite vazi... :D Kazda sol inak soli, kazde maso inak pije sol... klobasy zarobis a nechas prejst v koryte do druheho dna, okostujes a ak su malo, prisolis.. ci tak to tvoj manzel nerobi? :) On odvazi pol kila soli, supne do masa a ak je to malo, tak neda, ani bohovi, bo v recepte bolo len pol kila? :D Nesranduj...
turek
@megdesign
Nemusíš plakať chlapček.Keď si robil výrobky z troch pol prasaťa ,tak si iste robil aj klobásky.Som zvedavý ako si ich vyúdil.Stačí keď sem vložíš foto vyudených klobás a ja ti poviem či sú upečené,alebo vyudené.Ale daj si bacha údim na dedine kde bývam od klobás až po údené kurence a syry atď.Tak dávaj fotky šikulko.
megdesign
@turek jasne ze som robil aj klobasy. :) Ked udis studenym dymom (do 30°C) tak ich isto neupecies :D Ale to by si mal ako odbornik z dediny, plnej udenych klobas, kureniec a syrov, vediet :D Udit sa budu az po novom roku - momentalne schnu... aj to by si mal vediet, ze musia oschnut, aby chytal dym... Ujo..... :)
kukulienka71
@megdesign ,nemusíš sa zblázniť,ak počúvaš názor toho druhého.Je to o tom,či aj pochopíš,čo ten druhý hovorí,či je to postavené na logike,skutočnosti.Vždy treba zvážiť názory iných,preto sme rozmýšľajúci ľudia a nie hovoriace bábky.Veď tu ti nikto nechce zle!Ano,manžel naváži,nasype,premieša a ochutná.Ak aj pridá,to sú 1-2 gramy?Ale ty ked propaguješ nemerané množstvá,čo ked presolíš??to už naspäť nedostaneš.Povedz mi,načo sa vymysleli spotrebné normy?nie len vo varení,všade.Ak mi na toto odpovieš,si macher a dostaneme sa asi na rovinu.
turek
@megdesign
Samozrejme že povrch klobás musí byť suchý a nielen klobás,ale aj syrov atď.Musia byť navešané v miestnosti do 15 C cca jeden deň..Povedzme ja ich suším v udiarni miernim plameňom do 30 C a potom ďalej údim cca.2dni.pri 20-25C studeným dymom.V udiarni mám ventilátor a teplomer.
Keď používam teplý dym tak cca.12 h. pri 60-65 C. Ale radšej údim studeným,keďže teplý dym vysušuje moc a trvanlivosť výrobku klesá a nehovoriac už o horúcom dyme kde kde trvanlivosť výrobku klesne na minimum.Skúšal som aj tekutý dym,ale to sa mi nejak nevidelo.
A ešte niečo,@kukulienka71 má pravdu.Norma solenia je 20g soli/1kg mäsa.Potom sa to dá dosoliť,ale presolené môžeš už potom len zahodiť.Pred tou ženou klobúk dole.Vidí do toho lepšie ako ty.
kukulienka71
@turek ,je to pre mňa pocta,ak máš taký názor.Ďakujem a prajem aj tebe veľa zdravia,šťastia a úspechov v novom roku.
megdesign
@kukulienka dnes som akurat videl Jarda Zideka, ako vari on a tiez nic nevazil. Dokonca ani gramaze nehovoril: "Trocha pepřu, soli, medzi prsty timianu, bazalky, zalijeme vyvarem". :) Normy su pre takych, co nemaju cit a nasypu tam soli. Ja pridavam postupne, po malych mnozstvach... To ze ty nevies/nemas odhad nieje moj problem. Nik ti nebrani vazit...

@turek teply dym nevysusuje, ale pecie klobasy. Cim studensi dym, telpsie. Keby teply dym vysusoval, tak by to bolo super, bo aj ked udis studenym, po vyudeni nechas mesiac - dva vyschut... Ak sa medzitym nezkonzumuju :D
kukulienka71
@megdesign ,tvoja odpoveď na moju otázku ma neprekvapila:-)aj tak si budeš zaryto obhajovať svoje:-))OK.Židek varil asi v telke a tam je to o zážitkovom varení,nebudú predsa diváka zaťažovať gramážami,to neporovnávaj s Varechou,ani s výrobou domácich zabíjačkových špecialít z viacerých kíl mäsa.Ty to robíš naschvál!!:-)Nechce sa mi veriť,že by si bol na takej úrovni,že toto nepochopíš...Viem,že viacerí si chránia receptúry ako oko v hlave,ale aspoň to priznajú a neomáčkujú tu okolo toho ako ty.A to si zabil,že normy sú pre tých,čo nemajú cit...:-D Už som tu spomenula,že aj ja pečiem kysnuté koláče aj mnoho vecí od oka,veď mám prax.Ochucovanie jedál, čo navarím,to všetko je od oka,len TU treba dať akú-takú barličku pre začiatočníkov,ale na tých asi zvysoka kašleš.
megdesign
Nie nekaslem, ved aj ja som bol zaciatocnik. Dokonca som sebakritik a hovorim, ze aj som. Ak niekto chce neake info, su tu TS, pripadne sa v komente spytam. SPYTAM, neosocujem ze: "Co je to za recept, ked tam ani gramaze korenin niesu" (neviem, ci som spravne citoval...) :)
kukulienka71
Veď sa ťa tam už od začiatku tejto tragikomédie ľudia pýtali na gramáže,len si mal zaujímavé a nedostačujúce odpovede,tak sa to vyvinulo až sem...Nie,necitoval si ma správne!Hneď moja prvá veta bola OTÁZKA:"Toto má byť podľa teba recept?" To nie je osočovanie.Ale to by si mal vedieť lepčie,lebo si naň expert(viď @pustin recept na Thang zhong koláč)
megdesign
@kukulienka , ale ved ja som necitoval teba :)

Keby tu boli komenty, co tu niesu, tak zistis, ze tragikomediu zacal dakto iny... Kto hned vedel napisat, kolko papriky na kolko kg masa :P
amelie
tie klobásky sú mimoriadne fotogenické :-)))



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia