Kyslá šošovicová polievka fotorecept

pusta - fotkapusta, 17. februára 2012
Kyslá šošovicová polievka (fotorecept)
Foto: pusta

Stará dobrá klasika nikdy nesklame, dnes som varila kyslú šošovicovú polievku. Pridala som do nej variť kožku z domácej údenej slaniny, je potom chutnejšia. Zobraziť celý popisStará dobrá klasika nikdy nesklame, dnes som varila kyslú šošovicovú polievku. Pridala som do nej variť kožku z domácej údenej slaniny, je potom chutnejšia. Niekedy ju varím s kyslou smotanou, ale väčšinou s mliekom. Na záver dochutím prelisovaným cesnakom a ked ju odstavím, pridám ocot.

4
porcie
12 h minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

150 g suchá
30 g
1 ks menšia
2 strúčiky
200 ml
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
3 PL
2 PL
podľa potreby
1 ks




Postup

  1. 1

    Suchú šošovicu som namočila do studenej vody na 12 hodín. Vodu, v ktorej bola namočená som zliala a šošovicu som dala variť v čerstvej vode. Tento postup som zopakovala ešte 2x po zovretí vody, aby sa odstránili nadýmavé látky. Potom som pridala kožku z domácej údenej slaniny, bobkový list a varila som ju na strednom plameni.

    Kyslá šošovicová polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridala som soľ, cukor a mlieko a kým sa prevarilo v polievke, pripravila som si zásmažku.

    Kyslá šošovicová polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na rozohriatom oleji som v panvici orestovala pokrájanú cibuľu do sklovita a..

    Kyslá šošovicová polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...múku do svetlej žemľovej farby, zaliala som studenou vodou a dobre rozmiešala, aby sa neutvorili hrudky.

    Kyslá šošovicová polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hotovú zásmažku som priliala do polievky a za stáleho miešania som ešte varila cca 15 minút.

    Kyslá šošovicová polievka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Polievku som odstavila, prelisovala som do nej cesnak a nechala prikrytú pokrievkou, aby cesnak ju pekne prevoňal.

    Kyslá šošovicová polievka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dochutila som ju ešte octom a až na tanieri čerstvo mletým čiernym korením. Polievka je lahodná sladko-kyslá s jemnou príchuťou údenej slaninky.

    Kyslá šošovicová polievka (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
aj ja mam rada tuto polievocku!!!moja neboha babička na konci dala do polievky ešte trošku masla....pekny postup!!!
hubata
Aj ja varievam túto kyslú šošovičku podobne. Len sa mi zdá že 12 hodín je veľa namáčať šošovicu a ešte potom 2 x zlievať vodu. Akože to zo zdravotných dôvodov? Ja len poriadne poumývam a už varím ......... Fazuľu si večer namáčam.
Máš pekné foto, popis, aj koreniny sa mi páčia aké si použila. Vždy sa šošovica aj u nás minie.
1x dandy
redakcia
Odpoveď od @pusta : @hubata , dakujem za pochvalu. máš pravdu, pri tejto šošovici nie je potrebné dodržať až 12 hodín pri jej namáčaní, sú aj druhy šošovice, kde je táto doba výrazne kratšia, záleží to na jej druhu áno, tú vodu zlievam 2x zo zdravotných dôvodov. pred niekoľkými rokmi som prekonala ťažkú pankreatitídu, ale ako vidíš, nedám si pokoj. chcem ti povedať, že ťa mám veľmi rada, lebo si úžasne čistý, dobrý človek a máš také charakterové vlastnosti, ktoré ja si veľmi cením. okrem toho si veselá, vtipná milá, príjemná a dokážeš povzbudiť. a to nielen mňa. milujem tvoje príspevky, ktoré píšeš s veľkým nadhľadom a dokážeš ma zo srdca rozosmiať aj vtedy, ked mi nie je práve naj... tvoj ostrovtip a humor priam lieči a žiari z teba dobrota. málo je takých ľudí ako si ty.
1x dandy
izabella929
veru šošovičku máme radi aj ako polevku , ale aj ako prívarok.-) je to vynikajúce papaníčko.-) krásnu ju máš.-)
hannah22
veru stará dobrá klasika... občas stačí pridať párok alebo kúsok dobréj klobásky..... veru ju máš peknú..... :))
betty21
Aj my ľúbime šošovicu, ale problém mám s nadúvaním. Skúsim , ako píšeš, viackrát zliať, možno to pomôže. Ja nedávam cibuľu, cesnak a robím s mliekom. Tak máme najradšej.
betty21
Teraz som si všimla, že máš aj mlieko, sorry :)))
evelyna
U nás sa musia dať aj zemiaky do polievky,a hlavne údené niečo.Zlievanie po 2-3 prevareniach som počula pri varení fazule,skúsim, zajtra máme mať šošovicu.
jozka2
Evelyna,ak ides varit sosovicu staci ju namocit na 1-2 hod do studenej vody,ale ani vobec nemusis aj tak sa rychlo uvari a to uz vobec nie 3x zlievat vodu. Ak ju umyjes tak potom vo vode v ktorej macas ju mozes hned varit.
Fazula sa maca 12 hod,a voda v ktorej sa maca ma sa vyliat,aby nenaduvala,potom sa uz uvari v cerstvej vody a nie este 3x zlievat.
Vylejes si z nej vsetky cenne latky.
1x jozka2