Foto: kucharronald
porcie
príprava
na 100 °C
Postup
-
1
Ešte potrebujeme: 2 ks viečka, ľ ks zaváraninové fľaše. Zo všetkých surovín si uvaríme nálev. Varíme, až kým nálev nezačne vrieť.
-
2
Do druhého hrnca si napustíme vodu, a necháme, aby zovrela.
-
3
Čerstvý hrach namočme do vody a zbavíme sa nečistôt.
-
4
Zaváraninové fľaše, stačia dve, ja som prichystal 3, umyjeme. Musia byť čisté, inak sa nám hrach môže pokaziť.
-
5
Do vriacej vody pridáme odkvapkaný hrach a varíme 5 minút.
-
6
Hrach po dovarení scedíme a hrach ponoríme do studenej vody a schladíme.
-
7
Keď je hrach studený, pridáme do zaváraninových fliaš.
-
8
Koľko sa zmestí, toľko hrachu pridáme.
-
9
Potom nalejeme horúci nálev. Fľaše zatvoríme.
-
10
Na dno hrnca pridáme noviny, naplnené fľaše a do hrnca nalejeme vodu. Toľko vody pridávame, aby fľaša bola do pólky ponorená.
-
11
A dáme na oheň.
-
12
Kto má, môže pridať aj teplomer.
-
13
Sterilizujeme pri 100°C okolo 60 minút. Po vysterilizovaní necháme vychladnúť v hrnci, a potom odložíme na chladné miesto. Takto sterilizovaný hrach nie je kvalitnejší ako mrazený, ale vydrží aj dva roky, čo mrazený iba rok.
Si šikovný chalan :-))
Držím palce :-))