Sterilizovaný hrach fotorecept

kucharronald - bez fotkykucharronald, 24. júna 2011
2
porcie
20 minút
príprava
60 minút
na 100 °C

Suroviny

600 g
Nálev:
100 ml
40 g
15 g
500 ml




Postup

  1. 1

    Ešte potrebujeme: 2 ks viečka, ľ ks zaváraninové fľaše. Zo všetkých surovín si uvaríme nálev. Varíme, až kým nálev nezačne vrieť.

    Sterilizovaný hrach (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do druhého hrnca si napustíme vodu, a necháme, aby zovrela.

    Sterilizovaný hrach (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Čerstvý hrach namočme do vody a zbavíme sa nečistôt.

    Sterilizovaný hrach (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zaváraninové fľaše, stačia dve, ja som prichystal 3, umyjeme. Musia byť čisté, inak sa nám hrach môže pokaziť.

    Sterilizovaný hrach (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do vriacej vody pridáme odkvapkaný hrach a varíme 5 minút.

    Sterilizovaný hrach (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hrach po dovarení scedíme a hrach ponoríme do studenej vody a schladíme.

    Sterilizovaný hrach (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keď je hrach studený, pridáme do zaváraninových fliaš.

    Sterilizovaný hrach (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Koľko sa zmestí, toľko hrachu pridáme.

    Sterilizovaný hrach (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Potom nalejeme horúci nálev. Fľaše zatvoríme.

    Sterilizovaný hrach (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na dno hrnca pridáme noviny, naplnené fľaše a do hrnca nalejeme vodu. Toľko vody pridávame, aby fľaša bola do pólky ponorená.

    Sterilizovaný hrach (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    A dáme na oheň.

    Sterilizovaný hrach (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Kto má, môže pridať aj teplomer.

    Sterilizovaný hrach (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Sterilizujeme pri 100°C okolo 60 minút. Po vysterilizovaní necháme vychladnúť v hrnci, a potom odložíme na chladné miesto. Takto sterilizovaný hrach nie je kvalitnejší ako mrazený, ale vydrží aj dva roky, čo mrazený iba rok.

    Sterilizovaný hrach (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

hubata
Jééžišmarja, tak mne vždy hrášok doteraz skysol, taká som drevená. Až budem mať záhradu - a ja teda ju budem mať, tak si určite zavarím hrášok na zimu: čerstvý, mäkkunký vlastnoručne vypestovaný v mojej záhrade. Teda, aký si ty šikovný kuchár, obdivujem ťa že ťa to tak baví. Ukladáám do KK.
dorisa
Ja so jediný raz zavárala hrášok- a všetok išiel do ......a. Držím palce. Ja radšej na ľad.
kucharronald
Verím, že tento hrášok bude v poriadku...nebolo to tým, že si krátko varila? Hrášok treba dobre vysterilizovať. Sterilizovaný hrášok predávajú aj v obchode, ale neviem, jak to robia :)
elisticka
Rony budes mat zasoby hrasku super !!! este by bolo dobre to robit do mensich poharikov na take jednorazovky ale ved uvidis ako sa ti vydari potom urobis dalsi(za rok) :-))ked ho nacnes a cely neminies nezabudni ho zaliat ilejom a schovat do chladnicky...uz som tak odkladala a vydral...inak pekny postup a fotecky:-))
ancicka
No, neviem ,neviem,ale radšej si mal dať slaný nálev a v menších pohároch,tak na jednorázovku.
kata50
Do tvojho hrášku išiel v náleve ocot - to je dôležité a nemal by skysnúť, keď máš víčko dobre prichytené. Ak robíme iba v slanom náleve - odporúčajú sterilizovať po 24 hodinách ešte raz. Podobne aj tekvica a mladá fazuľka. Potom by to malo vydržať bez problémov.
Si šikovný chalan :-))
kucharronald
ďakujem, @kata50 práve to som čítal niekde, že keď tam pridáme trocha octu, tak neskysne... Neviem, zatiaľ nemenil ani farbu, a ani vzhľad, verím, že to bude dobré :)
kata50
A ešte Rony, ak ti môžem poradiť- ak zaváraninu sterilizuješ tak, že voda je iba do polovice skla, je dobré celý hrniec prikryť pokrývkou alebo druhým hrncom. Ja vždy nalejem toľko vody, aby víčka boli prikryté.
Držím palce :-))
havino
si ty šikovny, nadaný, ja radšej do mrazaku,aj to kým mi ho nevyjedia
mariaklara
Ja robím hrášok už roky-rokúce podľa knihy " Konzervovanie v domácnosti " a som s tým veľmi spokojná. Hrášok očistíme a pred plnením do pohárov prevaríme vo vriacej vode 5-8 min, dľa zrelosti. Potom ochladíme vo vode a plníme do pohárov až po povrch. Na zaliatie použijeme pitnú vodu bez akýchkoľvek prísad, môžeme však pridať soľ, asi 15g na 1 liter vody, t.j. asi 1 zarovnaná PL. Zaliaty hrášok zatvoríme a dáme sterilizovať. Keďže hrášok neobsahuje kyseliny a ak sa neokyslí ani nálev, musí sa sterilizovať pri teplote nad 100°C, aby sa usmrtili všetky mikroorganizmy vrátane spór. Preto sa hrášok v konzervárňach sterilizuje v autoklávoch pri teplote 121°C najmenej 20 min. Takúto možnosť doma nemáme, preto ho sterilizujeme dvakrát, pripadne trikrát, vždy pri teplote 100°C vo vode alebo v pare. Prvá sterilizácia trvá 120min. pri 100°C, potom hrášok vyberieme a na vzduchu necháme samovoľne vychladnúť. Druhá sterilizácia trvá tiež rovnako dlho 120min. pri 100°C, potom ho vyberieme a opäť samovoľne ochladíme. Prípadne sa ešte raz sterilizácia opakuje. ( ja to robím 2 krát ) Takto sterilizovaný hrášok pred použitím zlejem a používam do polievok, do zemiakového šalátu alebo robím hrášok na cibuľke ( pozri môj recept ). @rony , prepáč, že som sa tak rozpísala, ale možno niekto skúsi aj takto. A ty, keďže si použil ocot , nemal by sa pokaziť. Ešte jedna moja skúsenosť, pred nejakými 10 - 15 rokmi som hrášok zabudla druhý krát vysterilizovať a všetok mi vykysol asi po 2 týždňoch. Bolo to vyše 20 pohárikov. Od vtedy ho druhý krát sterilizujem a nevykysol už ani jeden.
dorisa
Ja som zavárala v slanom náleve, to preto tak rado kysne. Ale,ak si zaváral s octom, tak sa nemáš čoho báť.
hubarka35
Rony udivuješ ma,mne sa hrach vždy pokazil-kde som robila chybu neviem,aj viečka som vyvárala,flaše dokladne vydrhnuté.....a raz mi flaše začali strielat hrach a bola ho plná kuchyna-to som v rure sterilizovala,tam robim všetky zavaraniny....a otvorím dvierka-hrachová vojna....odvtedy len mrazim hrach...ale dodal si mi elán aj mariaklara svojim receptom a skúsim to znova podla vás....
ocino4
Mám overený,iba slaný nálev,už roky tak robím,ale sterilizujem vždy na dva krát,a nikdy sa nepokazil,je to podľa starej knihy na zaváranie a konzervovanie v domácnosti.No mrazenie je jednodukšie,že?
mili2936
S tým sterilizovaním na 2x máš @mariaklara pravdu, moja svokra to tiež takto robila a nikdy jej neskysol. Bola to dobrá poctivá kuchárka a na všetko si dávala "bacha". Tento postup určite nevyčítala z kníh, na to ona nebola ale roky skúseností ju naučili. Škoda, že už nie je medzi nami. Skúšala všetko možné, ja by som sa na to tiež nedala. Hrášok radšej mrazím.



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia