Patizón Al Tono Pomodoro fotorecept

pumaamravec - fotkapumaamravec, 3. augusta 2011

Patizón má svoju vlastnú jemnú chuť a doplnením tuniaka sa chute krásne doladia. Patizón som mala v chladničke a nevedela som presne čo s Zobraziť celý popisPatizón má svoju vlastnú jemnú chuť a doplnením tuniaka sa chute krásne doladia. Patizón som mala v chladničke a nevedela som presne čo s ním, nemala som veľa času tak som chcela väčšinu práce nechať na trúbu, prednedávnom som si kúpila v Rakúsku baby patizónky plnené rybou, tak ma napadlo, že vlastne všetko potrebné mám doma a pustila som sa do tohto experimentu, ktorý dopadol nad moje očakávania a chutil celej rodine. Týmto nám pribudol nový spôsob prípravy do našej rodinnej kuchárky.

1
porcia
15 minút
príprava
35-40 minút
na 190 °C

Suroviny

1 ks
1 ks
5-6 ks
2 výhonky
3-4 listy čerstvá
 na dno panvice
rajčinová omáčka:
1 ks
2 PL (alebo hustý pretlak)
 štipka
 štipka
 štipka
 štipka
 na dno panvice




Postup

  1. 1

    Najprv si vydlabeme patizón, malou čajovou lyžičkou to ide ľahko a pekne okolo okrajov. Odrežeme kúsok spodnej časti aby na plechu pevne stál. Po vydlabaní si ho jemne nasolíme a necháme odstáť pár minút.

    Patizón Al Tono Pomodoro (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vydlabanú dužinu si nakrájame na malé kúsky a tiež nasolíme. Necháme ich 10 minút aby pustili štavu.

    Patizón Al Tono Pomodoro (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nachystáme si približne takéto množstvo petržlenovej vňate na posekanie do panvice a 5-6 kaparov.

    Patizón Al Tono Pomodoro (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na panvicu si kvapneme olivový olej, najprv pridáme odstátu a od vody vymačkanú dužinu a tuniaka. Opekáme 6-7 minút a potom pridáme poseknú petržlenovú vňať, posekané listky bazalky(môžte použiť aj sušené ak nemáte čerstvú), kapary. Opekáme ešte 2-3 minútky.

    Patizón Al Tono Pomodoro (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Opečenú zmes vylejeme do pripraveného vydlabaného patizónu a strčíme do vyhriatej trúby na 190 °C na 10 minút.

    Patizón Al Tono Pomodoro (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na panvicu si kvapneme olivový olej a pripravíme rajčinovú omáčku. Nakrájame rajčinu nadrobno a dáme do panvice, pridáme pasattu (alebo hustý pretlak) a okoreníme tymiánom, majoránom, čiernym korením a osolíme podľa chuti. Necháme trochu odpariť, aby nám vznikla hustá omáčka. Trvá to asi 5-6 minút. A vylejeme na čiatočne upečený patizón (tuniak s dužinou zatiaľ vytvoria jemnú krustičku) . Potom pokračujeme v pečení, stále na 190°C a pečieme ešte 25-30 minút kým patizón mierne nezozlatne ako vidieť na úvodnej fotke. Ozdobíme petržlenovou vňaťou a podávame. Jedlá je aj patizónová „miska„. My ju doma jeme zaroveň s plnkou:)

    Patizón Al Tono Pomodoro (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

jerica
páči sa mi receptík , experiment ktorý si ponúkla je vhodný keď mám veľký patizón a neviem okrem placiek a vyprážania čo s ním len aby to bolo iné a tento tvoj recept je toho príkladom , uložila som si MKK a aj spravím mám všetky suroviny dokoca čerstvé byliny , mám aj chuť do varenia:-)
malinka711
tento recept sa mi veľmi páči ...... patizónov je na záhrade dosť, tak určite vyskúšam :D ešte ma napadlo nemohol by sa dať navrch ešte strúhaný syr zapiecť ?
evusik
waw, vyzerá to výborne... a mne by sa páčilo urobiť každému jednu porciu do takého primerane veľkého patizóna, je to ako miska, každý by mal svoju misku a nakoniec by ju zjedol :-)
pumaamravec
@malinka711 vyskusaj aj so syrom ak chces, mozes si ten recept upravit ako chces:) Moze to byt zaujimava kombinacia:) Ja som toto robila prvykrat a bez receptu len som rozmyslala co by sa k sebe hodilo a chutilo to dobre ale aj ten syr moze dobre doladit chut:)
pumaamravec
@ewusik no presne:) ja som mala taky stredne velky patizon a vlastne som zjedla aj tu patizonovu misku:) bola dobre chrumkava zvonku a stavnata vo vnutri, takze urcite odporucam zjest aj to:)
ajrin
Chudak Tono-ktovie ci sa mu v patizone pacilo(tunia-tonno). Receptik vyborny,mam darovany patizon uz dva tyzdne a nevedela som co s nim tak uz viem.
boris111
Vypadá to dobre. Možno by stálo za pokus, dať miesto tuniaka osmahnuté kuracie mäso :-)
zabiatko66
Jeé, to je krásne a určite aj dobré. Na záhradke mi rastie patizón tak to určite vyskúšam. ukladám do k.k.
lucylee
dalsi perfektny recept, patizony mam, tak vyskusam, ale pre mna bez tuniaka prosim .)
21114_1420728203 - profilový obrázok
h8u
h8u
včerajší obed - DOKONALÉ! milujem tvoje recepty, dávajú mi chuť experimentovať a odkedy podľa teba varím, objavila som kopu nových chutí a surovín, o ktorých som vôbec nevedela.. chceme ďalšie! :D
pumaamravec
@h8u dakujem:) som rada ze ti chuti a neboj pridam dalsie;) experimentuj aj ty a budem tiez skusat tvoje recepty;D
ivanakc
Vyskúšané a bola to veru mňamka, rozhodne som nerobila poslednýkrát.