Paradajková fazuľa s klobásou

janikbj - fotkajanikbj, 12. apríla 2012
Paradajková fazuľa s klobásou
Foto: janikbj

nemám rada fazuľu v paradajkovej omáčke z konzervy a už vôbec nie hotové jedlá v konzerve (narážam na starý dobrý trenčiansky párok či ako Zobraziť celý popisnemám rada fazuľu v paradajkovej omáčke z konzervy a už vôbec nie hotové jedlá v konzerve (narážam na starý dobrý trenčiansky párok či ako sa to volá :-) predsa, domáce jedlo je domáce a najlepšie :-p

Suroviny

400 g suchá
500 ml
1 malá alebo 1/2 veľkej
1 ČL alebo hladká múka
2 PL
0,5 ČL




Postup

  1. 1

    Malú bielu fazuľu si namočíme na noc do vody. Na druhý deň ju uvaríme takmer do mäkka. (Ja som namočila asi na 3 hodinky a uvarila v tlakovom hrnci za 12 minút). Na troche oleja speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme na kolieska nakrájanú klobásu (najlepšie domácu,ale môže byť hocijaká, príp. sa dá použiť aj párok, ale ten pridáme až pred koncom varenia). Klobásu poopekáme, pridáme paradajkové pyré (môžeme aj malý pretlak - ten osmáhneme na oleji,aby sa zmiernila kyslosť), podlejeme trochou vody, keď treba a chvíľu zakryté povaríme (mamka mi nakázala domácu klobásku variť cca 20min.,tak preto som ju najprv varila v pretlaku ešte bez fazule ;-) Asi po 10 min. pridáme fazuľu, oregano, čierne mleté korenie, soľ, 1/2 lyžičky cukru a prikryté spolu varíme, kým nie je klobáska aj fazuľa hotová. Na konci varenie pridáme roztlačený cesnak, množstvo podľa chuti a môžeme zahustiť lyžičkou solamylu alebo múky a na zjemnenie pridáme trošku mlieka (cca 2 lyžice). Ešte chvíľu povaríme, ale nie dlho, aby cesnak nestratil grády. To mlieko a solamyl odporúčam, omáčka je potom taká iná, lepšia :-D

Diskusia k receptu

helca103
súhlasím s tebou domáce je lepšie, potešila si ma týmto receptom.
paveva
Takže už mám na zajtra, vlastne na sobotu recept na obed. Môj má takéto rád, len klobásu budem variť osve, lebo ja nemusím paradajkové, dik za išpiráciu. a zajtra idem skúsiť tie činske rezne, mäsko je už naložené.
afataga
ja to robievam pod nazvom Balkanska fazula, robim to skoro tak isto, len davam este jedno male leco a chilli a nedavam mlieko a muku
evanaaa
Tak toto je poctivo uvarená paradajková fazuľa a nie kupovaná v konzerve, ako to robil pán Martin na Bez servítky, ešte aj sáčkové polievky varil a udivilo ma, že nakoniec vyhral. Pritom to nieje komplikované jedlo, ale lepšie ako kúpené. Robila som to už aj ja ale mlieko som nedávala, robila som mierne pikantné, s chilly.
valeri
fazuľu môžme všetci, ukladám si recept.
hannah22
uvarené, zjedené a fajne.... len pridávam trochu štiplavej papriky a bobkový list..... :))
duschko
Fazulu na rozne sposoby a este ked je s domacou klobaskou tak to je nieco pre mna. Ukladam do MKK.
orchidea
Pripomenula si mi výborné jedlo ako píšeš z konzervy...ale toto tvoje domáce ma potešilo, ďakujem za recept, určite to urobím.
janikbj
ďakujem všetkým za milé komentáre :-)
poctivej domácej strave zdar! :-D
garanco
Za viac ako 40 rokov, čo som vydatá, som takéto (ani podobné jedlo zo suchých strukovín) nevarila, stačilo mi, čo som ho jedla v školskej jedálni po celý život..
Tvoj recept som si uložila hneď, ako si ho pridala, ale až včera som sa odhodlala podľa neho variť. Jedlo bolo veľmi chutné, ale namiesto paradajkového pyré som použila sterilizované paradajky vo vlastnej šťave, ktorých som vlani zavarila hodne. Ďakujem za recept!
mariana33
toto musím určite vyskúšať, lebo fazuľu milujeme a takúto v paradajkovej omáčke manžel miluje k anglickým raňajkám:o) Ďakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia