Piškótovo-piškótový koláč fotorecept

yogicek - fotkayogicek, 2. novembra 2014
Piškótovo-piškótový koláč (fotorecept)
Foto: yogicek

Tento koláčik okrem iných sme piekli v septembri so sestrou našej mamke na 75.narodeniny. Teda ja som bol viac-menej štatista ale pozorný. Problém Zobraziť celý popisTento koláčik okrem iných sme piekli v septembri so sestrou našej mamke na 75.narodeniny. Teda ja som bol viac-menej štatista ale pozorný. Problém je v tom, že aj sestra ho jedla na nejakej oslave a nevie ako sa volá. Tak som si ho zatiaľ nazval po svojom. Teraz mám mamku na návšteve u seba tak som sa musel do ho pustiť sám. Ak niekto ten koláčik pozná a vie ako sa volá budem rád ak mi z jeho názvom pomôže. Alebo vymyslite nejaký názov ktorý by k tomu pasoval lepšie. Rád ten názov prepíšem.

30 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Piškótové cesto tmavé:
5 ks
5 + 5 PL
150 g
200 g
1/2 balíčka
2 PL
štipka do snehu
Na vrch cesta:
72 ks
Krém:
0,6 l
2 balenia (spolu 80 g)
3 PL
250 g
Poleva:
250 g
400 g




Postup

  1. 1

    Ako prvé si zlepíme lekvárom piškotky. Ja som použil barackový. Na túto veľkosť plechu použijeme 72ks čiže 36 zlepených. Musia byť pripravené skôr ako piškótové cesto.

    Piškótovo-piškótový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zo surovín na cesto si pripravíme klasické hnedé piškótové cesto. Kľudne si urobte svoje aké Vám vyhovuje len dodržte rozpis na 5 vajec.

    Piškótovo-piškótový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vymiešané cesto vylejeme na plech (35 x 25 x 5 cm). Na vrch poukladáme zlepené piškóty tak ako vidíte na foto. Ak urobíte dobré cesto piškóty by mali klesnúť do cesta.

    Piškótovo-piškótový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto dáme do rúry vyhriatej na 180°C a pri tejto teplote pečieme 25 minút. Pozor nespáliť piškóty. Po upečení necháme cesto vychladnúť.

    Piškótovo-piškótový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z mlieka a zlatého klasu si uvaríme hustý krém. Necháme úplne vychladnúť. Pokiaľ krém chladne vymiešame zmäknuté maslo s cukrom. Maslo pridáme do vychladnutého krému a vymiešame do hladka. Hotovým krémom potrieme cesto. Odložíme do chladničky stuhnúť.

    Piškótovo-piškótový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pokiaľ tuhne krém pripravíme polevu. Roztopíme si čokoládu do ktorej zamiešame kyslú smotanu. Koláč vyberieme z chladničky a na stuhnutý krém natrieme čoko-smotanovú polevu. Zabudol som odfotiť lebo som popri pečení sledoval aj dianie na Vareche či tam vládne ako vždy kľud a mier, tak pridávam foto koláčika už so stuhnutou polevou pripravený na krájanie. Polevou natretý koláčik dáme opäť stuhnúť do chladničky.

    Piškótovo-piškótový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    No a hotovo. Pohľad na piškótkovú mozaiku z jednej strany...

    Piškótovo-piškótový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...z druhej strany.

    Piškótovo-piškótový koláč (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na záver musím povedať, že ja som na pečenie tohoto typu cesta doslova ľavý a nebolo upečené podľa mojich predstáv ale mamka povedala, že ani nevedela akého má šikovného syna.:))) A mamka má vždy pravdu. No ne!

  10. 10

    Všetkým ktorí tento koláčik vyskúšajú prajem dobrú chuť.

    Piškótovo-piškótový koláč (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

babkamt
Súhlasím s tvojou mamou, že má šikovného syna. Upiekol si chutný koláč, pekne si ho aj nakrájal. Posielam ti 5*
obor123
Už máš 5* a koláč v mojej kk. Podľa mňa názov je výstižný. Súhlasím s mamičkou ,že má šikovného syna.
luss44
@yogicek milý, neviem teda aké máš predstavy o pečení, ale podľa mňa si koláčik zvládol na 1*. Ty a ľavý? Nie si náhodou na seba moc prísny? Ja si dovolím súhlasiť s Tvojou mamou, koláč vyzerá veľmi chutne, už len ochutnať :) Posielam Ti všetky ******* a rcp ukladám.
yogicek
Dámy ja Vám ďakujem za krásne komentáre a povzbudivé slová. Ste milé. Koláčik je chutný a dajme tomu, že aj vyzerá dobre ale to cesto sa mi naozaj moc nevydarilo. Niekde robím chybu a nemám problém to aj priznať a nebudem zatĺkať do nemoty, že to tak nie je len za svatého neviem kde tú chybu robím. Ale ako hovorím, najhorších je prvých 30 rokov a potom to už pôjde. Ešte raz ďakujem a prajem Vám všetkým pekný večer.
1x luss44
havino
jasné, že mama má vždy pravdu, s lepenými piškotami som už postrehla, nepiekla som taký, teší ma tá zaužívaná čokosmotanová poleva, na chlapa super na jednotku s hviezdičkami
yogicek
Milá @havino
A tak som v kútiku duše dúfal, že akurát Ty taká odborníčka na pečenie si tento môj výtvor nevšimneš. Obával som sa čo povieš. Ale milo si ma prekvapila. Ďakujem Ti za pekné hodnotenie. Prajem Ti pekný večer.
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
Šikovný mladý muž ,zákusok je pekný, piekla som trocha iné,ja som namocila zlepene piskoty ešte ľahko do mlieka,taký som mala recept,nebolo zlé,šťavnaté boli piskoty.Vyskúšam podľa Tebe.
olinecka
@yogicek tentoraz ,chvalim podaril sa ti ja robim niečo podobne dávam na lístkové cesto za horuca puding vanilkový marhule alebo iné ovocie a zakryť opäť listkovym cestom piecť na 250 stupňov 35 minut mám to aj ja na Vareche ,pekný deň!!!!
priroda
Ten recept ma aspon 30 rokov, jedla som ich v BA, pocas studia a mam ho po nazvom...Od stryny z BA..., takze ti nepomozem s nazvom...ale je to mnamka
tatranocka
Tiež ma napadlo,že pokvapkať piškóty nejakým sirupom.Jedla som podobný (bez krému),pečený vo forme na srnčí chrbát a boli veľmi suché tie piškóty.S tým krémom je to fajn nápad,len pozerám,že v ceste nemáš žiadny tuk (maslo? šľahačka? olej s mliekom?).Možno preto si nespokojný s cestom.Mne sa osvedčilo cesto z receptu na bublaninu pre začiatočníkov,ale to je množstvo na plech cca 30x40cm a nemusím šľahať extra bielka a žĺtka.Je to hrnčekovka (250ml),pozri na to.
alex37
krásne, úhľadne pokrájané, piškóty by sa mohli teoreticky pokvapkať aj kávou, takže pán @yogicek , gratulujem, dielo vydarené @havino má na teba tiež dobrý vplyv. Pekný deň, nech ti to pečie a varí ako doteraz :-)
rea1
fajn nápad, doteraz som koláč s piškótkami robila len s lístkovým cestom a strúhanými jablkami. spravím aj v tejto podobe, len mne, hriešnej duši, to nedá a piškótky aspoň trochu - trošíčku - olíznem rumom alebo nejakým likérom. veď iba trošku a koláča jeden nikdy nezje toľko, aby to vadilo. si myslím. :-))
yogicek
@iba
Teší ma, že sa Ti recept páči a ďakujem aj za toho mladého muža.:) To tiež poteší.
@olinecka
Ďakujem za pochvalu. Cením si to. A ďakujem aj za to pochopenie s tým rozmerom plechu. Naozaj to veľmi pomôže.
@priroda
Ďakujem je naozaj výborný.
Tu tie piškóty suché neboli. Nejako si pri tom tuhnutí koláčika natiahli určitú vlhkosť z cesta a krému. Ale niečim ich pofŕkať by určite nebolo na škodu. A čo sa týka toho cesta už som sa radil a tukom to nie je. Toto by malo byť to úplne najzákladnejšie piškótové cesto a robí sa bez tuku. Ďakujem.
@alex37
No vidíš tá káva je dobrý nápad. Už som dnes taký nápad počul. Máš recht. Takže paní @alex37 , ďakujem za gratuláciu. A nie len @havino má na mňa dobrý vplyv ale aj všetky varecháčky a varecháči ktorí sem chodia s dobrými úmyslami a chcú sa podeliť o svoje recepty a skúsenosti bez zbytočných invektív atď, atď. Veď vieš o čom hovorím. Ale musím uznať je Vás tu pár varecháčiek ktoré máte ten vplyv na mňa tak nejak silnejší.:)))
@rea1
Kľudne olízni a kľudne aj viac veď to môže chuť koláčika iba vylepšiť. Nevidím dôvod prečo by to malo vadiť. Ďakujem.
@terinka55
Ďakujem za pochvalu aj uloženie. Nech sa Ti koláčik vydarí.
Milé dámy ďakujem za pekné komentáre a aj za postrehy a nápady ako ten koláčik vylepšiť. Cením si to. Prajem Vám pekný zbytok večera a dobrú noc.
1x alex37
sracz
Hodnotím vysoko 5* pozitívne, @yogicek kamarát a napriek viac ako 12 000 km vzdialenosti, cítim jeho fajnovú chuť aj tu!!! ... prečo by som ho nevyskúšal napiecť aj ja!?!
yogicek
@sracz
Drahý priateľu ďakujem za pochvalu. Aj keď mi to nie vždy vyjde snažím sa. Piecť koláče som síce začal až teraz v 50tke ale v tom veku človek blbne aj horšie. Tak vyskúšaj a keď začneš hneď tak za obedom budeš mať fajnový zákusok. Ešte by si to stihol. Dobrú chuť k obeduTi prajem.
eviana
@yogicek , no ale toto! Takéto niečo upečieš a ani mi slovkom nenaznačíš, ani ma na zo tri kúsky a kávu nepozveš? ;)
Parádne si napiekol, musel byť skvelý ... tiež mi hlavou prebleslo, že by som tie piškótky trošku v rumovo-mliekovom kúpeli vymáchala, aby to dalo trošku šťavnatosti a arómy... no skvelá inšpirácia koláčiková... a už sa prestaň hrať na "ja neviem piecť piškótové cesto", bo po tomto koláčiku Ti už veriť nikto nebude... Parádne si napiekol... Pane, ja smekám a slintám zároveň... 5***** :)
yogicek
Milá @eviana
Veď práve preto som nenaznačil aby som nemusel pozvať. Mäsiska Ti dám koľko len chceš ale koláčik ktorý som krvopotne stvoril ani náhodou. Sam mam malo. Ale za pochvalu a poklonu Ti ďakujem. Idem si dať z toho koláčika a Tebe prajem pekný večer.:)
antalik
Dobrý deň, mohli by ste mi napísať na mail iphonedotyk@gmail.com ? Mala by som otázku ohľadom tohoto super koláčika. Ďakujem veľmi pekne




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia