Zajac na cesnaku so zemiakmi

Štefan Benďák
šéfkuchár hotela Mikado v Nitre, 8. júna 2014
Zajac na cesnaku so zemiakmi
Foto: Ľuboš Pilc
4
porcie
15 minút
príprava
80 minút
na 170 °C

Suroviny

1 ks
400 g
2 hlávky
250 g
10 vetvičiek
1 kg
120 g




Postup

  1. 1

    Zajaca umyjeme a osušíme. Rozdelíme ho na štyri časti. Cibuľu, cesnak a slaninu nakrájame na malé kocky. Zemiaky dôkladne umyjeme.

  2. 2

    Na pekáč rozdelíme mäso a ostatné ingrediencie okrem zemiakov a masla. Prikryjeme alobalom a pečieme na 170°C.

  3. 3

    Po 40 minútach dáme na rošt v rúre piecť celé zemiaky a pečieme ďalších 40 minút. Zajaca s výpekom servírujeme s pečenými zemiakmi, ktoré nakrojíme a na každý dáme plátok masla.

Diskusia k receptu

pusta
toto nie je zajac v žiadnom prípade, ale je to jednoznačne domáci králik.
autor by mal opraviť názov receptu ako aj surovinu v ingredienciách, najmä preto, že je šéfkuchárom.
vcelka
Moje nervy... však zajac je akurát väčší než králik, tak aký je v tom strašný problém... Tu predsa ide o ten nápad, recept a nie aby každý šéfkuchár dal na trovy reštaurácie zháňať zajaca... Trošku byť nad vecou...
pusta
@vcelka , ak ty sama nerozoznáš obrovský rozdiel medzi zajacom a králikom, tak nemáš čo kritizovať, ale šéfkuchár by to vedieť mal a poctivo opraviť názov receptu.
prikladám fotku králika:





a
zajaca:





ako vidíš, ten rozdiel je evidentný už na prvý pohľad a to nehovorím o chuťovom, lebo králik je domáce zviera a zajac divina.
eraserhead
@vcelka napísať že jediný rozdiel medzi králikom a zajacom je ten že
"zajac je akurát väčší než králik" môže iba ten čo tomu nerozumie .....
to z čoho je pripravený tento recept vie "šéfkuchár" a je vizitkou toho kto tento recept autorizoval ak bližšie nešpecifikoval druh použitého mäsa.
Podľa mňa je použité mäso z králika domáceho, nakoľko zajac poľný a králik divý patria medzi divinu a ich mäsko je tmavé a nie biele ako mlynárova dcéra
ozaj @vcelka už vieš definíciu slova "polotovar" ?
 goo.gl/0kg3dY...


takže znova po x-tý krát to čo väčšina z vás chová doma je
Králik domáci to čo behá vo voľnej prírode je Králik divý a Zajac poľný
pričom králik a zajac sa od seba daľej odlišujú v mnohých znakoch, vlastnostiach a spôsobom života
 www.chzvmos.sk/chov-kralikov/articles/biologicke-vlast...
vcelka
A takto tretiu svetovú... Ja nepíšem, že tam nie je rozdiel, ale že aký je to strašný problém...??? Berte to ako inšpiráciu. Však všetci máte prinajmenšom kulinársku univerzitu, ako sa vyznáte... tak vám nestačí nápad? Hádam varecháčovi netreba vysvetľovať, že je rozdiel medzi domácim králikom a divým zajacom (poľným)... tak hádam má dosť rozumu aj na prispôsoibenie si receptu.
1x ampara
pusta
@vcelka , povedz otvorene, ty si tu za koho???? si obhajca zle zadaného receptu šéfkuchára proti znalým a skúseným varecháčom, aby si radšej zavádzala tých neskúsených??? ty si autorizovala tento recept na zajaca??? ktorý je králikom, nie zajacom???
ak áno, potom je jasné, že obhajuješ recept, ktorý si schválila.
ty si zrejme ešte nerobila ešte ani králika a ani zajaca, potom by si toto nemohla napísať , lebo zajaca by si za tento čas a pri tejto teplote nikdy neupiekla, mala by si ho tvrdého ako šuter.:DDDDD
zrejme si nepostrehla rozdiel medzi králikom a zajacom, hoci ti oči vykolie.
neznesieš, že niektorí to z varecháčov aj vedia a ty si sa pomýlila???
o akej III. svetovej tu melieš ??? a o akej inšpirácii???
tu je jednoducho chyba, ktorú jednoducho treba opraviť a všetko bude OK.
Nie TY, ale ŠÉFKUCHÁR sa má vyjadriť, ten je autorom!!!
redakcia
@pusta , radi by sme Vám objasnili, ako fungujú tieto recepty od šéfkuchárov: je celkom ťažké zohnať kuchára, ktorý je ochotný vo svojom voľnom čase pripraviť 8 jedál na jednu tému. Navyše málokedy sa stane, že kuchári - hlavne z veľkých reštaurácii - majú čas sledovať diskusie pod svojimi receptami. Takže z tohto dôvodu, obvykle nereagujú. Samozrejme, aj profesionálny kuchár môže spraviť chybu, ale všetko sa dá vyriešiť pokojnejšou cestou.
pusta
@redakcia , tomu ja úplne rozumiem.
áno, všetko sa dá aj pokojnejšou cestou, lenže mňa nespočetnekrát a nechutne napadli len za to, že som slušne povedala, že vo varecháčskych receptoch ne je nimi spomínaný zajac, ale králik a ak som napísala v dobrom, v čom je rozdiel, bolo to ešte horšie - nechcem nikoho menovať a zbytočne robiť zlú krv.
preto mi dovoľte, aby som nesúhlasila s @vcelka a nemajte mi za zlé, že jej jej opakované komentáre som považovala za čo ich považujem a vyjadrila som sa ako som sa vyjadrila.
chybu by si mohla priznať aj ona tak, ako si ju viem priznať aj ja, nie ešte navrch písať nezmysly o III. svetovej a pod. však nič by sa jej nestalo.
to je môj názor na celé.
dakujem za pochopenie.
mata3636
redakcia - tá chyba sa tu rieši už pomaly týždeň, kopa času na jej odstránenie. Nehovoriac o tom, že je to chyba "jak noha". A od šéfkuchára! Chýb pri rcp od profesionálov je dosť, nejako často sa mýlia:-D
vcelka
Už som normálne dostávala komlexy... kým som si neprečítala krásnu diskusiu k pustinmu návodu ako úžasne pripraviť večeru z jaterníc z januára tohto roka... Tak som sa schuti zasmiala a komplexy už nemám... :-)
pusta
@vcelka si strašne trapná :-)
nekritizuj, čomu vôbec nerozumieš, smeješ sa iba sama sebe, nie mne.
nepovedala si, za koho si tu? ani nie je treba, vedia to viacerí.



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia