Zemiakové tašky fotorecept

canadabc - fotkacanadabc, 25. januára 2013
Zemiakové tašky (fotorecept)
Foto: canadabc

Tento recept pochadza od mojej babky a vracia ma do obdobia detstva, ked sme u babky v dedinke pri Nitre travili prazdniny. Babka robievala Zobraziť celý popisTento recept pochadza od mojej babky a vracia ma do obdobia detstva, ked sme u babky v dedinke pri Nitre travili prazdniny. Babka robievala tieto tasky ku kyslym polievkam fazulovej a sosovicovej...ale chutia super len tak "na sucho". Je to v podstate klasicke zemiakove cesto ake sa pouziva na lokse alebo sulance.

20
porcií
40 minút
na 180 °C

Suroviny

2 kg
500 g
2 ČL
1 ks
 alebo olej na potretie




Postup

  1. 1

    Vychladnute uvarene zemiaky v supke ocistime a postruhame na jemnom struhadle.

    Zemiakové tašky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridame muku, vajce a sol a dobre premiesime..vytvarujeme sulec do tvaru velkej knedle. Cesto rozdelime na rovnake casti asi 1.5 cm siroke. Mne vyslo 20 ks tasiek. S cestom treba rychlo pracovat.

    Zemiakové tašky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Dosku si dobre pomucime a kazdy dielik vyvalkame na tenko. Potrieme roztopenenou mastou a jemne posolime a zavinieme ako palacinky.

    Zemiakové tašky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ulozime na vymasteny plech a este potrieme mastou po povrchu. Dame piect na 180C na asi 40 min. Po upeceni este teple potreme roztopenou mastou.

    Zemiakové tašky (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

izabella929
všetko, čo naše babičky vymysleli, pokladám za klenoty..žili jednoducho, zdravo a šetrne.-))super recept.-))
dandulka
Presne tak, žili zdravšie . Prevažovali zemiaky, domáce mliečne výrobky a domáci chlieb. Nepchali sa umelými potravinami. Ukladám si recept.
marijanka712
aj ja si ukladám zdá sa mi to super k polievočkám škoda že si ešte nedala obrázok ako to vypadá v reze - je to tiež jed z receptov , ktoré zahrňam do skupiny klenoty našich starých mám
ebaka
supéééér,len slintám a to som po obede ....babičky vedeli,čo je dobré a zdravé o:))

havino
zaujímavé, čo všetko sa varilo, pieklo, robím zo zemiakové cesta placky na pánvici,ale v rúre som ich ešte nepiekla, je čas vyskúšať,dobre vyzerajú
jezibabka
mnam....moj dedko robil podobne,len ich opiekol(ako klasicke lokse) naplnil slanym tvarohom a tak zavinute zapiekol....dobrotka!
margaretka28
Tak tomuto som sa potešila, práva minule sa ma kamarátka pýtala, či nepoznám recept na tašku a popísala mi to presne takto, len nevedela pomer tých surovín a ja že to počujem prvý krát, tak teraz budem za "macherku":-))))) vdaka Ona to vraj jedávala u babky, len už sa nemá koho opýtať.
jansam
Ja ich ešte robím tak, že keď rozváľkám ,potriem masťou, posypem nepomletým makom a osladím.Zroľujem a valček pokrájam tak na 10-15 cm kúsky,a takto pečiem. Robím aj na slano s cesnakom. Takto sa to robí na Záhorí.
kulina
chcem sa opytat ake to ma byt po upeceni. Ja to mam z vrchu a zo spodku upecene chrumkave, no vo vnutri je to mazlave, skoro take ako cesto. Ale ked to dam este naspat do rury, tak mi to zhori.... moze to byt tym ze ich mam na hrubo zrolovane? vyslo mi z cesta 21ks a vsetky som dala na jeden plech.
elekra
Krásny recept. Ukladám do KK a pri prvej príležitosti vyskúšam. Milujem zemiakové jedlá.
1x ala64
ocko
ja som ich piekla v piatok a tiez potieram rozvalkane mastou a spravila som slane cesnakove grankove pre vnuka a samozrejme sladke s krupicou ked ich zrulujem tak na vrchu ich narezem a potieram mastou aj ked su uz upecene tiez som zo Zahoria




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia