Monika K. (monika297) ID 267642 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 2 návštěvníci)
Jablkový koláč (Apfelkuchen)
[ recept č. 53029 zo dňa 27.3.2013 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Na cesto potrebujeme: 300 g hladkej múky, 200 g masla, 100 g práškového cukru, 1 vajce.Na plnku potrebujeme: 1,5 kg jabĺk, 1/2 l jablkového džúsu, 1/4 l bieleho vína, 100 g kryštálového cukru, 2 sáčky vanilkového cukru, 2 vanilkové pudingy, 2 šľahačkové smotany (ja používam práškové Dr. Oetker + 1 stužovač).Na posýpku: 100 g mandľových lupienkov, 1 polievková lyžica masla.
POSTUP PRÍPRAVY
Z múky, masla, cukru a vajca vypracujeme cesto a dáme do chladničky stuhnúť. Medzičasom ošúpeme jabĺčka, pokrájame na malé kúsky. Džús spolu s cukrom uvaríme. Biele víno s vanilkovým cukrom a práškovými vanilkovými pudingami zmiešame a pridáme do horúceho džúsu, necháme zovrieť, kým nevznikne priesvitná masa. Do tejto zamiešame jablká. Cesto rozvaľkáme do tortovej formy aj po jeho okrajoch (forma o priemere 27 cm). Jablkovú masu dáme na cesto a pečieme 1 hodinu pri teplote 175 stupňov Celzia. Cez noc necháme vychladnúť. Na druhý deň vymiešame dve šľahačkové smotany a natrieme na koláč. Mne sa žiadna z 33% "šľahačiek" neosvedčila, a preto používam práškovú Dr. Oetker spolu s jedným stužovačom. Mandľové lupienky opražíme na masle. Necháme vychladnúť a posypeme na šľahačku. Tento koláč sme v rodine povýšili na tortu a je prudko jedlý, jednoduchý, ľahučký a chutí všetkým, pre ktorých som ho upiekla.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
Spracujeme cesto z múky, masla, cukru a vajíčka a odložíme do chladničky |
|
Ošúpeme jabĺčka |
|
Jabĺčka nakrájame na menšie kúsky |
|
Zvaríme jablkový džús s cukrom |
|
Rozmiešame vanilkový puding s bielym vínom a vanilkovým cukrom |
|
Víno s pudingovým práškom a vanilkovým cukrom vlejeme do horúceho džúsu a povaríme na hustú priesvitnú hmotu |
|
Takto |
|
K hmote pridáme jabĺčka |
|
Do tortovej formy rozvaľkáme cesto a hmotu s jabĺčkami vlejeme dovnútra. A šup s tým do rúry. |
|
Po upečení |
|
Po upečení natrime šľahačkou a posypeme mandľovými lupienkami opečenými na masle |
|
Sviatočná úprava |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |