Macaroons

ethanel - fotkaethanel, 23. apríla 2012
Macaroons
Foto: ethanel

Macaroon sa hodia naozaj vždy, máte návštevu a tak ku káve ponúknete macaroons, deti nemajú nič malé do školy, pribalíte macaroons, chcete prekvapiť milého, Zobraziť celý popisMacaroon sa hodia naozaj vždy, máte návštevu a tak ku káve ponúknete macaroons, deti nemajú nič malé do školy, pribalíte macaroons, chcete prekvapiť milého, zabaľte macaroons do pekného obalu a položte pred spaním na podušku určite sa poteší.

20
porcií
90 minút
príprava
15 minút
na 160 °C

Suroviny

175 g
125 g
75 g
3 KS
Plnka:




Postup

  1. 1

    1. Vyšľaháme si tuhý sneh z troch bielok a kryštálového cukru, cukor pridávajte postupne a nezabudnite na začiatok na štipku soli. Vajíčkové bielky musia mať izbovú teplotu, najlepšie je vajíčka nechať 24 dodín pri izbovej teplote.

  2. 2

    2. Mandľovú múčku a práškový cukor dáme do procesora a dobre premixujeme.

  3. 3

    3. Do vyšľahaného snehu pridáme polovicu mixu ,, mandľovej múčky a cukru ,, a jemne vmiešame, pridáme druhú časť mixu a premiešame. Nie mixérom ale použite lopatku.

  4. 4

    4. Pridáme potravinárske farbivo ,, je na vás akú farbu si vyberiete ,, podľa farby možete pridať aj chutový extrakt ,, vanilku, citrón, pomaranč, káva, pepermint ,,

  5. 5

    5. Rúru si vyhrejeme na 160 C

  6. 6

    6. Vložte mix do zdobiaceho vrecúška a začnite striekať na papier na pečenie alebo silikónovú nelepivú podložku malé pusinky vo veľkosti 1-2 EUR ,, ja používam formu na Macaroons

  7. 7

    7. Nechajte odstáť 60-90 minút a potom vložte do predhriatej rúry na 15 minút, po upečení vyberte a nechajte vychladnúť.

  8. 8

    8. Takto pripravené macaroons vložte do prepravky na jedlo a oddelujte poschodia papierom na pečenie a nechajte odležať v chladničke do druhého dňa aby Vám ostaly mäkké.

  9. 9

    9. Na druhý deň ich plníme plnkou, záleží od vás aku si vyberiete hlavne vyberajte tak aby ste nezmiešali chute macaroon-ov s chuťou plnky. Ak ste pripravovali len plané tak použite akú koľvek. Napríklad ja som robil pomarančové tak som použil čokoládovo pomarančovú plnku a druhé boli len dofarbené tmavo zelenou tak som do čokolády pridal pepermintový likér. Toto je len základný recept, existujú aj zložitejšie postupu ale myslím že tento zvládnete.

    Macaroons - obrázok 9

Diskusia k receptu

sany11
uzasné,krasne foto+postup velmi sa mi to paci
tatranka
Recept je zaujímavý,pekný a nie náročný.Problémom je mandľová múčka.Myslím,že nestačí mandle pomlieť ako orechy.To nie je múka!Poraď,ako by sa to dalo u nás zvládnuť!
marianna76
krásne mňamky.... tiež, som zvedavá, čím sa dá tá múčka nahradiť...
celeblith
samozrejme, ze stacia pomlete mandle, mali by byt co najjemnejsie, alebo 2x zomlete (ked som to skusala, neslo mi to)
 bravetart.com/blog/MacaronMyths...

nasla som zaujimavosti o macaroons, niektori americania/francuzi maju z tohto kolacika kult :) zaujimave citanie
afataga
videla som ked Emanuel Ridi isiel mliet mandle, dal ich pred tym do mraznicky, aby pri mleti nepustili olej a zostala z nich sucha mucka nie olejnata, receptik sa mi paci
helca103
videla som už aj tu pár receptov na toto pečivo ale nikdy som ho neskúšala.Mandľovú múku som ešte nevidela v obchodoch ale ako inšpiráciu si ukladám :-)
ethanel
Dakujem, som rad ze sa paci no nenapadlo ma ze je problem kupit mandlovu múku na Slopvensku, nepouzivajte len pomlete mandle cesto bude priliz tazke, ja som pouzil zakladny recept, su aj zlozitejsie do bielok sa leje vriaci cukor ze staleho miesania ale tam sa musi dodrzat presny postup a teplota cukru. Dalsia vec je sa tu dopisem aj do receptu, vajicka musia byt izbovej teploty aspon cez noc si ich nechajte vonku.
sjuz
@sany11 - toto nie je fotorecept....nie sú tu fotky ku každému kroku zvlášť...
eldina
to foto je z googlu? ak áno,tak je to zakázané...
/ak nie,tak oceňujem umelecké nadanie na aranžovanie/
a súhlas s @sjuz toto nie je fotorecept
ethanel
@eldina zeby som bol tak hlupy a zneuzival autorske prava ;-) staci si prrcitat moj profil a zistis ze sa venujem foteniu a rozpisal som to do bodov aby to bolo prehladne.
evusik
makarónky sú výborná pochúťka, nikdy som ich síce nerobila, ale recept sa mi páči.... tiež som myslela, že mandľová múka je len názov a že sa jedná o čisté pomleté mandle... @ethanel možno keby si pozrel na sáčok a zistil aký to má pomer mandlí a múky, ak teda ide o miešanú múku...
nejakú mandľovú múku som našla aj na internete
 shop.biolienka.sk/oriesky-a-pod-/mandlova-muka-200-g...

 www.m-gel.sk/index.php?route=product/product&pat...
nathaliez
Môžem sa opýtať, možem použiť aj inú múku, keď mám alergiu na mandle a lepok ? :)
sladkacokolada
už som raz skúšala macaroons spraviť, bohužiaľ sa mi nevydarili, mala som z toho akési placky. To bol recept o ktorom píšeš, že ta ide roztopený cukor, naozaj sa to v domácich podmienkach nedalo spraviť, preto vyskúšam tento Tvoj, dúfam, že sa podarí. Keď som robila prvý raz macaroons a pridala som do cesta farbivo, potom sa to moc roztekalo na plechu, prestalo to akosi držať tvar. Ja som kúpila mandľovú múčku v Lidli.
nigel
no tak ak maju mandlovu múčku v Lidli,tak super môžme skušať...
domci4
ja som skúšala už macarons a nejako ma neohúrili ja neviem prečo :(
sovka62
Veľmi pekné, je vidieť, že si veľmi zručný, sú jedna ako druhá. A to už ani nepíšem o tom, aká musí byť tá chuť, mandle, bielka, cukor......
Ďakujem, ukladám a hádam sa raz odhodlám.
viceroy
Pekné, ešte som to nejedla. Prečo si zmazal všetky recepty?????????
viera1
Recepty si zmazal omylom ? či ? A máme po radosti...
pikolko
chýbajú mi tvoje recepty :( alebo sa máme tešiť na nové ?
dúfam,že nechceš aby to zostalo len pri týchto už som si zvykla na to,že si s nami
ethanel
Nie recepty som nezmazal len som ich nacas schoval, vsetky fotografie budu nahradene fotkami s ochrannou znamkou. K uverejnovaniu receptov budem pristupovat opatrnejsie a hlavne pridavat recepty ktore su pre uzivatelov ,, teda suroviny dostupnejsie ,,
ethanel
@sladkacokolada ... ja pouzivam farby vo forme praskov, nakolko som v praci neskor poslem link alebo znacku ktoru pouzivam ;)
sladkacokolada
@ethanel ešte jedna otázka. Dnes som robila Tvoje Truffles, dala som čokoládu 86% , vodu, to som bola prekvapená, čo to spravilo:)) a potom som prilievala smotanu 33% a vtedy sa mi to zrazilo, vieš mi poradiť čo sa stalo? smotanu som už varila niekoľko krát, tam by nemal byť problém.
galka01
....kuchár umelec, fotky úžasné...jednoducho šikovné ručičky, prajem Ti veľa úspechov a krásnych nápadov, ktorými nás budeš aj naďalej virtuálne kŕmiť......díky.....
adkas
macarons som este neskusala... mam askosi pred nimi respekt...myslim, ze njavyssi cas vyskusat...ja som si myslela, ze tam idu fakt najemno pomlete mandle:))) kde mam zhanat mandlovu mucku? ... krasne fotecky, ved ako inak u teba:)) super!!!!
ethanel
@sladkacokolada mam pocit ze to je ta cokolada s vysokym obsahom uz sa mi to raz stalo , pouzil som 85% a zrazila sa mi, predvcerom som pouzil 75% a nic, cica2 ich robila podla mojho receptu a videl som aj fotky a mala ich velmi pekne a aj cokoladu pozri na jej blog tusim ju tam pridala, nic ine ma nenapada, stretol som sa aj s receptom aj som ho skusal z bielej cokolady a smotana tam isla horuca ale cokolada bola studena alebo skus to jednoduchsie, cokoladu, maslo a smotanu zacni zohrievat spolu v miske tak ako som napisal ,, vo vodnej pare ,, ale v tom pripade nepridavaj vodu.
Tu je link na dokaz ze recept je OK je od cica2.
 varecha.pravda.sk/recepty/chocolate-truffles-i/27107-rece...
ethanel
Tu su Truffels z nedele co som robil a postup bol tak ako som napisal.



sladkacokolada
ethanel ďakujem za odpoveď, aj som si myslela, že to bude tou čokoládou, preto som presne napísala, aké suroviny som použila, aby si lepšie vedel poradiť. Receptu verím, že je dobrý, preto som sa Teba pytala. Skúsim určite znova, veď raz to musí vísť:). Krásne sú aj tieto, ktoré si pridal. kakao, oriešky a tie tretie biele, to je čo?
ethanel
@nathaliez ... no tak nezavidim este aj alergia na mandle mas ju len na mandle alebo aj na orechy vsetkeho druhu ?
No Macaroons su specificke tym ze sa nepuziva muka ale mandlova mucka ... raz som skusal z orechov ale nebolo to ono ale chutilo to dobre :)
ethanel
@evusik 100% mandlova mucka ... na obale je napisane MLETA MANDLOVA MUCKA IDEALNA NA PECENIE MUCNIKOV A MACAROONS a je vyrabana tu v UK
ethanel
@galka01 venujem sa aj foteniu takze to mam lahsie no a pri vareni a uprave jedla nieje zle ani ked mas fantaziu na dekorovanie ci esteticke citenie :) pri foteni je to velmi dolezite ...
ethanel
Tak vidim ze par ludi sa tu zlaklo ze mazem recepty ale nie je to tak... recepty som pozatvaral pretoze som menil fotografie na ktore som pridal svoj vodoznak nakolko som nasiel par fotiek publikovanych pod inym menom na inej stranke ... upozornil som spravcu stranky a preposlal originalne fotografie v RAW s DIG.EXIF-om takze ma dokaz ze to je fotene mnou a bude sa to riesit, fotografie uz boli odstranene, uz som sa stretol s kradnutim fotiek a svoje fotky som uz oznacoval davnejsie len pri jedlach ma to nenapadlo a hlavne na tejto stranke, TAKZE JE TERAZ NA SPRAVCOCH PORTALU CI OPATOVNE UVEREJNIA RECEPTY ... uz som ich par zmnenil ale nie vsetky nakolko som teraz pred hodinou prisiel z prace a rano skoro vstavam takze utekam do postele a ostatne recepty s oznacenymi fotkami uvorejnim postupne, naozaj casovo nestiham. Tak prajem dobru noc a prijemne kuchtenie.
ethanel
Tu je par fotiek co som fotil pre casopisy o vareni a restauraciach a fotografickych magazinoch, taktiez boli pouzite na vyrobu pohladnic













evusik
@ethanel ďakujem za odpoveď, dúfam že pomôže aj iným ktorí sa rozhodnú prvý krát piecť...
mimochodom prekrásne fotky :-)
medovnicek
si nesmierne šikovný kuchár a okrem toho talentovaný fotograf, máš môj neskonalý obdiv, to že ti niekto "kradol" fotky ma nesmierne mrzí, nerozumiem prečo sa niekto chce chváliť cudzím perím
sany11
sjuz,neviem kde si vycitala ze pisem o fotopostupe,otvor oci.pisem o krasnej uvodnej fotke +dobry a zrozumitelny postup.
havino
úchvatné, dokonalé, ako vždy, ukladám a ak sa dopátram niekedy k mandlovej múčke pustím sa do boja
ethanel
@sladkacokolada zabudol som odpisat ze te posledne su s prichutou pomarancov tak som ich obalil v doma pripravenej pomarancovej mucke ... a su posadene na tzv. pomarancovych krystaloch ktore si pripravujem sam doma, druhe su s orechovym likerom v orestovanych orechoch ktore pomeliem , preosejem a tie kusky co ostanu orestujem no a prve horka cokolada tak su obalovane v cokolade... druhy recept na Truffels pridam neskor a fotka bude netradicne podavane Truffels.
helca103
@ethanel , aj ja som si vydýchla že si recepty NEZMAZAL, už som bola smutná lebo niektoré z nich boli naozaj z dostupných surovín a chystala som sa ich vyskúšať. Pred nedávnom tu bola jedna varecháčka ktorá bez výstrahy zmazala všetky recepty a tým pádom sme všetci prišli o tieto recepty uložené v kuchárskej knihe.
Máš pravdu ošetri si fotky tak aby ich nemohli ,,kradnúť".
Teším sa na tvoje recepty a ako vidíš je nás veľa čo si vydýchli keď si nám to vysvetlil.
sladkacokolada
@ethanel možem len snívať o pomarančovej múčke a pomarančové kryštáliky, ani nespomínam:) mohla by sa pomarančová múčka vyrobiť z očistených pomarančov, vysušených a pomletých? ešte by som bola zvedavá na to farbivo , asi si zabudol, do Macarons. Ty nerobíš neaké cukrárske kurzy?
cica2
hmm, Macaroons by aj mňa na poduške velmi potešil, krásny recet a aj fotky, obdivujem! :-)) @sladkacokolada ja som už pred pár rokmi skúšala Truffles, ale podľa iného receptu a vtedy som dala smotanu hneď z chladničky a zrazilo sa mi, tak chyba bola asi v studenej smotane a preto som sa bála, či sa mi to zas nestane a vyskúšala som recept čo pridal @ethanel a jeho recept je výborný, podarilo sa a sú výborné, len sa tak rozplývajú na jazyku a čokoládu som dala 75%....ale mala som aj 86% a dobre že som nedala
pikolko
si neskutočne šikovný a talentovaný.Som rada,že som ťa čiastočne poznala.Ja viem,že si veľmi zaneprázdnený,ale prosím nezabudol si na karamelové vlasy? Ospravedlňujem sa ale mám robiť tortu a chcela by som spraviť karamelovú a ozdobiť práve vlasmi alebo niečim podobným s karamelu Ďakujem
cistinka
Perfektné fotografie...dokonalé. Aj tvoj recept samozrejme...tiež som to skúšala, ale nepodarilo sa...možno skúsim podľa teba, suroviny mám :-)
adkas
@ethanel vdaka za odpoved, radsej by som vsak kupila hotovu mandlovu mucku tu, v UK. Fotky mas nadherne a budu ti ich kradnut aj s vodotlacou:( , mam s tym skusenosti. Robis nadherne fotografie a tie lakaju takych nepoctivcov, co sa radi chvalia cudzim perim.
adkas
@ethanel vdaka za odpoved, radsej by som vsak kupila hotovu mandlovu mucku tu, v UK. Fotky mas nadherne a budu ti ich kradnut aj s vodotlacou:( , mam s tym skusenosti. Robis nadherne fotografie a tie lakaju takych nepoctivcov, co sa radi chvalia cudzim perim.
ethanel
@adkas ahoj ... tu mucku kupis v UK :) je od anglickej spolocnosti WHITWORTHS ;) dakujem za pochvalenie fotiek no co uz ked je niekto hlupy, inac na fotku som prisiel nahodne, skusal som program na vyhladavanie fotiek co som mal od kamosa profesionala a co sa nestalo nasiel som svoje fotky na strankach ktore som vzivote nenavstivil ale uz som to poriesil napisal som spravu tomu co ju ukradol a potom som kontaktoval spravcu, ten somar si dal do registracie svoje skutocne meno :)
ethanel
@celeblith dakujem za mily komentar
@cistinka drzim palce, toto je jednoduchy recept musim opravit recept v jednej veci nechat odstat nastriekane macaroons tak dlho az nebudu mat spravenu lesklu krustu a potom piect, zalezi aj od teploty izby mne to trvalo tusim 15-20 minut niekomu aj hodinu.
adkas
mam doma Ground Almond 200 g myslis, ze by to mohlo byt OK? Pise sa tam , ze Ideal for Macaroons, or Tea Loaves . Vdaka za radu.
ethanel
@adkas prepac ze odpisujem az teraz ale akurat som sa dovalil z prace, uz padam na drzku 14-16 hod prace 6-7 hodin spanku este jeden mesiac ako tento a dostanem asi infarkt B-) ano mohla by to byt ona ak tam pisu ideal for macaroons ;) asi sa na tyzden odmlcim mam daku extra robotu fotit pre jednu restauraciu a Bath magazine takzesom na FB
adkas
dakujem pekne. Prosim ta, neprehanaj to s tou robotou... ok tak sledujem fb:)
janger
@ethanel , nadherne, ci fotografie, ci macarons...Vsetko! Je ozaj vidiet tvoj perfekcionizmus. Ale fakt, mysli aj na svoje zdravie. Drzim palce pri fotografovani.



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia