Makloubeh - Makluba fotorecept

2010 - bez fotky2010, 14. marca 2011
Makloubeh - Makluba (fotorecept)
Foto: 2010

Bezne nereagujem na recepty druhych, ale je tu nedavno pridany "recept" na toto tradicne arabske jedlo povodom z Palestiny. Ked som upozornil varechacku pustu Zobraziť celý popisBezne nereagujem na recepty druhych, ale je tu nedavno pridany "recept" na toto tradicne arabske jedlo povodom z Palestiny. Ked som upozornil varechacku pustu ze to co pridala nie je Makluba ale jej quazi domaca verzia , ktora je tiez dobra ale nema absolutne nic spolocne s tradicnym receptom ,tak sa na mna vyvalila ,ze co tu sabotujem a moje komentare vymazala.Moja verzia je tiez domaca , zil som v Kuwaite a bolo to caste spolocne jedlo do stredu stola .

4-6
porcie
20 minut minút
príprava
60 + 30 minút
tepelná úprava

Suroviny

700 g
2
2 nasekaná
4 struciky
2 hrnceky
1/2 lyzicky
1/2 lyzicky mletá
1/3 lyzicky mleta
1
1/4 lyzicky
1/3 lyzicky
1lyzica 7 koreni zmes
1/2 lyzicky
1lyzica
2
2 lyzice  cerstvy
2 lyzice
 podla potreby




Postup

  1. 1

    Hovadzie maso odblanime a nakrajame na kocky a stedro posypeme arabskou zmesou korenin "bokharat "( zmes 7 chuti ) a dame oprazit na olivovy olej. Prelozime do hrnca a zalejeme vodou a dame varit do makka. Maso vybrerieme a odlozime na stranu a vyvar pouzijeme na zaliatie ryze.

    Makloubeh - Makluba (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nakrajany baklazam dame na pol hodinu do osolenej vody, vyberieme , osusime a oprazime na oleji , ja som griloval aby boli menej masne.

    Makloubeh - Makluba (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vnutro hrnca vytrieme olejom ale este mi bolo povedane ze dat na dno na hrubo nakrajane paradajky ze sa mi to "neprilepi".Tak som dal.

    Makloubeh - Makluba (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Poukladame vrstvu predvareneho hovadzieho , inac tradicne sa pouziva jahnacina.

    Makloubeh - Makluba (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Polozime vrstvu opecenych baklazanov.

    Makloubeh - Makluba (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na oleji oprazenu cibulu a cesnak ( mi mame radi viac cesnaku aj moj poradca...)tak sme dali 4 struciky.

    Makloubeh - Makluba (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ryzu poriadne preplachneme viac krat vo vode az ide cista. Rovnomerne rozlozime do hrnca zarovname a zatlacime.

    Makloubeh - Makluba (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Stedro posypeme , kurkumou, struhanym muskatovym orieskom , mletym korenin, novym korenim a rimskou rascou a pridame celu skoricu.

    Makloubeh - Makluba (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vsetko zalejeme vyvarom z masa a ochutime solou podla potreby. Zvysime plamen az sa nam to nezacne varit , potom znizime na minimum a dusime zakryte cca 30minut .

    Makloubeh - Makluba (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Po cca. 30 minutach skontrolujme ci ryza je makka a stava vsiaknuta.

    Makloubeh - Makluba (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Teraz pride najtazsi krok ...nachystame si plochu misu - tacku co je vacsia ako hrniec. Hrncom zatrepeme aby sa nam vsetko uvolnino. Zobereme si tepelne rukavice prilozime na vrch plochu tacku a razne preklopime... a pomaly vytiahneme hrniec hore. Vrch ozdobime cerstvym koriandrom a cerstvo oprazenymi piniovymi orieskami a mandlami. Dame do stredu stola a servirujeme so salatom , paradajkami a jogurtom.

    Makloubeh - Makluba (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    V ziadnom pripade netvrdim ze toto je ta jedina ,spravna ,originalna verzia receptu ale snazili sme sa zachovat podstatu- integritu tohto tradicneho jedla, a s pomocou Googlu a kamaratov v Kuwaite sa nam to dufam podarilo. Dobru chut. PS: ked sa vam to dobre nepreklopi ... nevadi je to aj tak vyborne.

Diskusia k receptu

vybusna
tak mne by sa to bezpecne rozsypalo...uz sa vidim . btw to tvoje maso ma krasnu farbu, vobec nevyzera ako uvarene.
jatanika
hej toto je už napohľad maklube.....aj keď videla som určite na nete aj verzie s kuracím mäsom, príp. trošku inak volenou zeleninou...mne sa veľmi páči aj to servírovanie na obrovské okrúhle tácky s lúčovito rozloženým zeleninovým šalátom a jogurtom... určite nejakú verziu skúsim, ešte som sa k tomu nedostala...
2010
To tie koreniny ho tak pekne zafarbili, chcel som tiez robit ten vejar s jogurtom len nemam taku velku tacku, nabuduce.
jerica
@2010 je to krásne , prisadla by som si k tomu stolu, všetky Tvoje uvedené recepty majú svoju značku originality, bola som v tom že máš reštiku , ale tu je dôkaz že to tak nie je (možno), nemáš veľkú tácku. Pridávam adresu pre Teba , Ty aj @honestka ste perfektný znalci dobrého gurmána , pridávam darček , adresu (možno ju poznáš) www.sitalemvkuchyni.cz : z toho bola inšpirácia k receptu čo som pridala (kura pečené na hline)
evusik
tak to už áno, vyzerá to výborne viem si predstaviť ako sedíme celá rodina za stolom a ja položím do stredu takúto dobrotu.... určite urobím pri najbližšej rodinnej stretávke :-)
egreska
aj mna to oslovilo,tiež určite urobím ked sa nas zíde viacej ..
julica
tak toto vyzerá na rozdiel od toho predošlého receptu naozaj chutne - šťavnato. a nerobí sa v trúbe, to ma veľmi teší. Určite KK
samanka
na toto určite nazbieram odvahu, hovädzie máme radi......jahňacinu u nás aj tak nezozenieš
frezia68
Je dobré poznať také dobré originálne recepty.Neviem,či mne sa to len zdá,ale tá ryža je krásne veľká oproti tej,čo tu kúpim.Neviem,či niekedy vyskúšam,ale ma to láka pri predstave,že sa viacerí zídeme a to bude onedlho.A možná,že pred sviatkami aj tu sa objaví jahňacina.
michsamant
myslim, ze @2010 pouzil basmati ryzu, uhadla som? ta je dlha, kvalitna a velmi chutna...ale aj drahsia :)
2010
frezia68, hmm, ten spion michsamant, pozna ryzu dobre, ano taky dobry recept si zasluzi tu drahsiu ryzu basmati.
lyali
Vyzerá to úžasne! @2010 , ideálne by bolo, keby všetci tí, čo uvádzajú "inozahraničné" recepty mali aj osobne zažitú originálnu tradičnú prípravu. Ja som raz uviedla jednu polievku s tým, že som podotkla, že som sa inšpirovala receptom zo švajčiarskej kuchárskej knižôčky. Pričom som neuvádzala žiaden pôvodný názov, lebo v mojej úprave už to nebola tá echt švajčiarska Suppe. A ani mäso pripravené na spôsob číny, by som nenazvala čínou, lebo originálnu prípravu jedla nemám zažitú. Ale vždy je tu možnosť napísať, inšpirovalo ma to a to, alebo ponúkam svoju úpravu receptu, atď... Škoda, že kritické komentáre niektorí varecháči mažú. Ale vynašiel si sa a reagoval pridaním Tvojej úžasnej verzie Makluby.
pusta
2010, dolle klobúk, tebou vložený a uvarený recept ma naozaj oslovil a páči sa mi. je podľa mojej chuti. koreniacu zmes bokharat, si vyrábam doma sama, potrebovala som ju k inému receptu z Libanonu. chcem sa ťa spýtať, ak píšeš, že jedlo je pôvodom z Palestíny, z ktorej časti hovädzieho mäsa, je to hovädzie, ktoré si použil? mňa totiž zaujíma svetová kuchyňa a arabská je jednou z tých, ktoré ma oslovili. ja som pri mnou vloženom rp tiež netvrdila, že je to originál a jediný, ktorý je praavý, len že je arabský, varila som ho a chutil mi. kto koho napadol, o tom by sme mohli síce hovoriť, ale nie som malicherná a nie je to prihliadnuc k receptu vôbec podstatné. niečo som ti napísala u mnou vloženej makluby. len pre tvoje info videla som maklube zo Sýrie, obsahuje okrem toho, čo je v tom "mojom" ešte aj paradajky, píniové oriešky, baklažány malé podlhovasté, varené kuracie, granátové jablká, je bez škorice a bokharat, pripravuje sa v trúbe. ty si ho robil na sporáku, však? píšem to len preto, že aj maklube sa môže dosť líšiť, podľa toho, kde sa robí. a s tým karfiolom a baklažánom sa robí v strednej Europe. Toto množstvo variácií /poznám aj dalšie/ hovorí len a len o jeho rozšírenosti a obľúbenosti.
pusta
2010, ten odkaz je pri marockom kurati, opravujem
java
uzasne jedlo a ak sa vari so zaujmom, tak sa urcite podari...
chcem napisat komentar k tomu, ako ta nejaka uzasna kucharska hviezda "zrusila" - casto citam recepty, ktore tu su uvedene. niekedy mi zostava rozum stat - casto su to trestne ciny, za ktore by mali byt ich autori trestne stihani, ved deti v Somalsku hladuju a tu (na Slovensku) sa bohapusto dehonestuju a nicia zakladne potravinove suroviny - to, co pisem, nie je ironia, ani recesia, ale konstaovanie skutocnosti...
a ked sa ozve niekto, kto pozna povodnu receturu, je tu povazovany za blbca
velakrat som rozmyslal nad tym, ze sem poslem niektore moje (ozaj moje) recepty, no neurobil som tak drziac sa zasady "nehadz perly sviniam" - bez urazky, alebo...?
v krajine nasich (dufam, ze uz naveky byvalych) ceskych "bratov" vychdza jeden smiesny platok, v ktorom je mozne najst recept na "ceske susi", po tom, co som si tu precital recept na kosicke kung pao, si myslim, ze sme sa tiez ocitli v "krajine kulinarskych zazrakov", je to smutne
drzim palce slovenskym majstrom sveta vo vareni a tebe vela odvahy v boji s nekonecnou blbostou
svojim receptom si postavil latku velmi vysoko, udrz si ju...
java
len tak na okraj - pozrite si recept uvedeny na tejto stranke - plnene articoky, co na to poviete??? kto este negrcal, nech sa paci... je toto v civilizovanom svete mozne...? asi (urcite) nie, aki sme my Slovaci frajeri, dodr...e, aj to, co sa neda, a este sme na to aj hrdi, sradna, ze???
pusta
ešte sa ťa chcem spýtať, kde kupuješ bokharat?
jankavaskova
mnaaaaam, aj my mame hovadzie maso radi a jahnacinu som este nikdy u nas v obchode nevidela, nieto este s nou varila. tiez by ma zaujimalo kde kupit spominanu koreniacu zmes, pripadne ako si ju vyrobit. dakujem
zinnajdha
jahňacie mäso milujeme, preto to uvarím, až keď kúpim jahňacinu.
pusta
dakujem, bokharat, ktoré si robím sama a vždy čerstvé, len toľko, čo použijem, má to isté zloženie. len pre zaujímavosť, som našla recept na maklube v Izraeli: jahňacie, baklažán, fenikel, ostatné ako máš ty, ale bez paradajok a píniových orieškov.a další rp dokonca s potatos, čiže obmien je neúrekom...mne osobne reže ten tvoj, ak by som si mohla vybrať, tak rozhodne s jahňacinou.
babidka
arabsku kuchynu velmi nepoznam - skor iba ako/tak teoreticky . jedla som par jedal , chutili mi naramne - teraz si asi tiez pockam na jahnacinu a skusim tento recept . Nezda sa mi to zlozite a snad si poradim aj s koreninami :-)
7145_1291368619 - profilový obrázok
fik
fik
Chcel by som to ochutnať, urobené u takého gurmána ako ste Vy. Určite tie exotické koreniny urobia z jedla jednu úžasnú báseň.
isabellafly
@java ved ale zrovna to kosicke kung pao je jasne napisane, ze to nie je originalny povodny recept... btw, ja som ten recept skusala a jedlo malo fakt zaujimavu a skvelu chut, ved na vareche nejde len o to davat originalne recepty
isabellafly
inak krasny recept @2010 , akurat ja si na take nieco este netrufam, kedze vo vlastnej kuchyni vladnem len kratko a skusenosti estelen zbieram :-)
honestka
tie recepty sa rozchadzaju asi tak ako nase slovenske Rizoto a spanielska Paella... chvalim, ze dodrziavas co do receptu patri.
Rozdiel je evidenty co je fakticky v kazdom takom "svojskom originaly" a preto som aj ja casto nepochopena - co mi vsak nevadi. na zaciatku som mala ovela viacej kritiky za komentare ako teraz, takze asi si zvykame obojstranne. ved viaceri si to uvedomia pri buducich cestach po svete, ze je dobre vediet nieco aj o tom "original". Dobra praca @2010- inspiracia zarucena aj pre tych skusenejsich. Dakujem.
dorisa
Výhru si určite za recept zaslúžiš, blahoželám.
2010
Dievcata , dakujem vsetkym az teraz som sa dostal k pocitacu, Varecha vcera nesla poriadne v zahranici asi tu mame moc teplo alebo ten Japonsky Chernobyl nam tu robi problemy ale Tomas z Varechy to uz nafixoval.
Hned zavolam domov , mama sa sa potesi.
sissi29
@2010 , ukladám do KK. Tento recept obsahuje všetky suroviny ktoré milujem. ;-)
oblizprst
@2010 Len tak ďalej, nedaj sa zviklať, ani rozhádzať. Tvoje recepty sú vždy zárukou, že budú chutiť.
eskadra
ja by som k tomu dodala iba tolko, ze cela rodina z manzelovej strany (su to jordanci) to robi z kuracieho masa, na spodok hrnca zvyknu dat kruzky zemiakov, tiez, aby sa neprilepilo,kto nema rad baklazan, dava karfiol a posypu to prazenymi mandlami
martaja
vyzerá to super, určite to vyskúšam, vďaka za inšpiráciu :)
amal
Tvoj recept vyzerá výborne,tiež ho vyskušam.Ja robím aj z hovadzieho,alebo aj z kuracieho masa a dávam mix karfiol a baklažán,aby si každý prišiel na svoje...manžel je tiež jordanec...



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia