Moja čínska varianta

halina - bez fotkyhalina, 5. októbra 2010

Varievam toto jedlo už veľa rokov, kedy ešte nebolo na trhu dostať cudzie prísady, bolo teda treba ich nahradiť. Dnes už len vylepšujem toto Zobraziť celý popisVarievam toto jedlo už veľa rokov, kedy ešte nebolo na trhu dostať cudzie prísady, bolo teda treba ich nahradiť. Dnes už len vylepšujem toto "žrádielko" o nové, na trhu dostupné druhy zeleniny. Ale musím priznať, že nám najlepšie chutia tie, ktoré sme boli zvyknutí.

6
porcií
45 minút
príprava
20-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
500 g
2-3
2 tenké
1
8 väčších
po 1
500 g
za hrsť
za dve hrste
1 malá konzerva
6 strúčikov
8 PL
4 PL
2
1 PL
2 PL
asi 6 PL




Postup

  1. 1

    Mäso nakrájané na rezančeky dáme do misy, zasypeme škrobovou múčkou, pridáme 2 žĺtka, 4 PL sójovej omáčky, med, soľ, čierne korenie a sambal oelek (alebo iný pálivý prípravok), 2 pretlačené strúčky cesnaku a sneh z 2 bielkov, všetko dobre premiešame a necháme cez noc marinovať. Čím dlhšie sa marinuje, tým lepšie.

  2. 2

    Špagety rozlámeme na kúsky asi 3-4 cm dlhé a dáme variť do vriacej osolenej vody, kým nezmäknú. Scedíme ich a aby sa nezlepili, postriekame ich troškou oleja a premiešame.

  3. 3

    Zeleninu a huby si nakrájame podľa svojho vkusu (napr. mrkvu a pórik na kolieska, kaleráb na obdĺžničky, redkvičky a šampiňóny na polkolieska, papriku a čierne huby na štvorčeky, cesnak na tenké plátky) - ako sa komu čo páči. Ak sa chceme pohrať, môžeme predom do mrkvy uribiť pozdĺžne jarčeky a potom vyzerajú tie kolieska ako kvetinky. Samozrejme možno niektoré druhy zeleniny vynechať resp. nahradiť alebo doplniť inými, napr. bambusom v konzerve, sójovými klíčkami, cukinou, rôznymi tekvicami, uvarenou fazuľou i fazuľkou, karfiolom, brokolicou či kapustou alebo kelom, tie posledné však treba vopred krátko povariť. Kto znesie môže pridať i ovocie - jablko, hrušku, ananas, mandarínky alebo hocičo iné, čo možno krátko podusiť, prípadne i sušené druhy. Konieckoncov možno prihodiť aj za hrsť sekaných mandlí, arašidov alebo iných orechov. Len treba brať v úvahu, pre koľko osôb varíme. Pridávaním sa objem zväčšuje. Každý druh si dáme do samostanej misky, pretože ich budeme postupne smažiť.

  4. 4

    Príprava je trochu dlhšia, ale varenie je potom rýchle. Najprv si osmažíme špagety. Vždy dáme asi 1 KL oleja do rozpálenej panvice a potom opekáme špagety tak, aby sa osmažili do chrumkava, nie naraz všetky, aby sme to zvládli poobracať. Povyberáme do veľkej nádoby, ktorá by nám to udržala teplé. Možno ju ponoriť do vriacej vody. Potom postupne smažíme zeleninku a huby, každý druh extra, ale len chvíľu, aby nám veľmi nezmäkli. Marinované mäso ešte raz premiešame a tiež postupne, tak na 3 krát, smažíme a dávame k špagetám a zelenine. Aj cesnak a orechy krátko osmažiť. Keď máme všetko usmažené dobre to premiešame a prípadne dochutíme zbytkom sójovej omáčky. Podávame buď na tanieroch s príborom alebo v miskách s paličkami. Ak by nám to po čase vychladlo, dáme to krátko zohriať, pritom však miešať, aby to neprihorelo. Je to mňam! Dobrú chuť!

Diskusia k receptu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia