Mrkvovo-paradajkové čatní fotorecept

mariamka - fotkamariamka, 18. mája 2013
Mrkvovo-paradajkové čatní (fotorecept)
Foto: mariamka

Recept je od pána Žideka z relácie Nebíčko v papuľke, resp. jeho webovej stránky. Zaujali ma jednoduché ingrediencie a jednoduchý postup. 3 veci a Zobraziť celý popisRecept je od pána Žideka z relácie Nebíčko v papuľke, resp. jeho webovej stránky. Zaujali ma jednoduché ingrediencie a jednoduchý postup. 3 veci a 3 hodiny. Stálo to zato :)

30 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 kg
0.5 kg
0,5 dl
4 ČL
2 PL
2 PL
1 - 2 ks
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Nachystáme si suroviny - mrkvu, cibuľu, paradajky / škoda, že neboli tie pravé voňavé domáce.

    Mrkvovo-paradajkové čatní (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zeleninu pokrájame, pomelieme alebo rozkutrujeme (páči sa mi ten výraz :)).. Cibuľa...

    Mrkvovo-paradajkové čatní (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mrkva...

    Mrkvovo-paradajkové čatní (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Paradajky...

    Mrkvovo-paradajkové čatní (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ďalej nebol presný postup, iba, že orestujeme cibuľu s mrkvou... Ja som dala na pol deci oleja podusiť cibuľu do zmäknutia, asi 10 minút a pridala podrvenú mrkvu... ešte som spolu restovala asi 20 minút...

    Mrkvovo-paradajkové čatní (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a pridala pomixované paradajky, Prikryjeme a dáme variť.

    Mrkvovo-paradajkové čatní (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Má sa to variť 2-3 hodinky, takže trpezlivosť :) Ono si to pustí šťavu, tak sa to vlastne dusí, občas treba premiešať. Po dvoch hodinách som zistila, že sa to začína pripaľovať, treba podliať.

    Mrkvovo-paradajkové čatní (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ak ste došli až sem, tak gratulujem :) Už zostáva len naše čatní dochutiť. Keďže recept bol orientačný, musel to byť zas experiment. Pridala som na toto množstvo 4 ČL soli, 2 PL cukru, 2 PL octu, jednu čilli (tú, čo tam vidíte) a ešte za lyžiičku pálivej papriky, zdalo sa mi to fádne, takže nebojte sa toho a dochuťte si to podľa seba, toto je iba taký základ, aj keď chutný :) Na moje počudovanie bolo toho celkom dosť.

    Mrkvovo-paradajkové čatní (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Môžete to podávať ako klasické čatní ku grilovanému mäsku, zelenine, ale kľudne aj k cestovinám, na hrianku, alebo ako ja dnes k slovenskej klasike - fašírkam so zemiakmi :)

    Mrkvovo-paradajkové čatní (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ..aj po tom, čo sme zjedli, je toho ešte stále dosť..

    Mrkvovo-paradajkové čatní (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

mracik9
Mariamka,určite to chutí znamenite,ja milujem jablkové,mňam
martinis
ouu, vyzerá to božsky, ale zhoda náhod chcela že som bez robota a toľko mrkvy strúhať rozhodne nebudem :D každopádne, veľmi zaujímavý recept a v lete iste rád vyskúšam :-)
slavka2012
Inspirativny recept, tvoje chtney vyzera velmi dobre, kedze mrkvu mozem v kazdej podobe, vyskusam.
mariamka
dakujem za mile komantare :)
@mracik9 je to vyborne, ani neviem k comu prirovnat, nie je to ani mrkvove, ani rajcinove, sladkokysle, pikantne, nieco medzi unclebens a lecom :) a pozitivne je aj, ze tam citit tie kusky mrkvy, nie je to "na kasu" .. nenadarmo sa to vola aj "Mrkvovy kaviar" :)
@martinis povodne bolo v recepte 3 kg surovin, ja som to zredukovala, na skusku :) da sa to v pohode pomliet na masovom mlynceku napriklad :) vyskusaj, ty si taky zeleninovy :)
@slavka2012 naozaj je to viac mrkvove, kludne vyskusaj, dakujem :)
radost
podľa môjho gusta-bude to až koncom augusta...:-)))
z vlastnej úrody...
mijaita
@mariamka to se mi libi moc, ale myslim, ze tri hodiny to pect neni potreba. Kdyz se cibulka i mrkvicka hezky pomalu a do vonava opece na masle a a chvilku v troube upecou rajcata s nejakym korenim (nebo bez) a pak se to rozmixuje vsechno, bude to bomba. Urcite ti dam vedet! :-)
mariamka
okej p. @mijaita ,, ja som este chutney nevarila, tak som sa drzala receptu :) ale vobec to nie je rozvarene, mozno aj preto,ze som mrkvu nepomrvila na mindar :)) uz sa tesim na vasu verziu :)
evusik
ja robievam čatní tiež, napr. slivkové je úplne fantastistické, výborné je aj cibuľové...mne tam najviac chutí to spojenie sladkého a štipľavého, myslím, že to je podstata každého čatní, ten kontrast... ale možno sa mýlim.... čo sa týka dĺžky varenia, ja si myslím, že tá dĺžka je dôležitá, čatní by sa malo dusiť bez miešania, na veľmi slabom ohni, chute sa krásne prepoja a jednotlivé suroviny sa nerozvaria celkom na kašu...
@mariamka takéto čatní som ešte neskúšala, určite urobím... vyzerá výborne :-)
mariamka
@evusik videla som tvoje slivkove s hermelinom :) a s tym zazvorom, to musi byt pochutka! vyzera to, ze co catni, to original , ano s tym kontrastom mas pravdu :) diky :)
mijaita
@mariamka hlavne 3 hod peceni v troube neni myslim adekvatni pokud bych toho nedelala velke mnozstvi. Provoz el. trouby neni cenove zanedbatelny. Tak proto ! :-)