Mrvenica z kozákov

martina34 - fotkamartina34, 9. augusta 2010
Mrvenica z kozákov
Foto: martina34

Určite moja mamina robí lepšiu, varila ju aj teraz, keď sme boli cez víkend u nich. Narobila mi také chute, že som ju tiež Zobraziť celý popisUrčite moja mamina robí lepšiu, varila ju aj teraz, keď sme boli cez víkend u nich. Narobila mi také chute, že som ju tiež uvarila. Tu sa táto polievka nezvykla robievať, no chutí všetkým ako ju varievam aj svokrovcom.

6
porcií
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
4 PL
1 PL
1/2 čl
6-7 ks
1 hrnček nakrájaných
1-2 stonky
podľa chuti
1 čl
závarka:
1 ks




Postup

  1. 1

    Na rozohriaty olej si dáme pražiť na drobno nakrájanú cibuľku. Pridáme hladkú múku a po chvíľke červenú papriku a čierne korenie. Chvíľku posmažíme a zalejeme 2,5 litrami vody. Vložíme očistené a na kúsky nakrájané zemiaky a kozáky. Privedieme do varu a varíme cca 15 minút, aby sa zemiaky uvarili. Pridáme soľ, závarku, chvíľu povaríme a na koniec pridáme nakrájanú zelerovú vňať.

  2. 2

    Závarka - mrvenička: vajíčko si rozbijeme a primiešame ho k hrubej múke, na začiatok si dáme cca 5 PL múky a pridávame podľa toho ako nám je treba, záleží aj od veľkosti vajíčka. Cesto má byť tuhé, nie mäkké ale ani tvrdé. Také akurát, aby sa nám dalo dobre strúhať na strúhadle, na ktorom strúhame napr. jablká na pásiky. Z tohoto množstva cesta urobíme závarku na viacero polievok. Ja si ju nastrúham na plechy vystlané papierom na pečenie a usuším. Na jedenkrát dávam za jednu - dve hrste mrveničky. No ak sa vám nechce hrať, tak to môžete jednoduchšie vyriešiť a kúpiť hotovú mrveničku a jednoducho ju prisypať do polievky.

Diskusia k receptu

evusik
aj ja takto varím, akurát tej mrvenice tam musia mať naši oveľa viac, ale to je detail ..... ale akosi sa ti stratili hríby, márne hľadám a nič... ale to sa dá opraviť :-)
kimlo
zajtra idem na hríby, dúfam že zase bude plný kôš ako tie 2 dni doteraz... aj kozáky veru boli..
3342_1272910489 - profilový obrázok
jo
jo
U nás sa nehovorí mrvenička, ale melence. Aj ja som v sobotu varila hríbové melence.
satin2
U nás sú to melence.....melence-mrvenička robím z detskéj krupice
a vajíčka.Vypracujem cesto a postruhám na veľkom stružliku a na
konci zavarím do polievky plus pet. vňať.......
1956
Najradšej mám hubovú polievku zo sušených hríbov, mlieka a šľahačky,lebo tam najlepšie vynikne ich chuť a vôňa. A hríby rastú, lebo včera o 4 hodine poobede išiel syn a doniesol asi 100 krásnych hríbov.
milina
Uvarila som z kuriatok, dnes čerstvo nazbieraných.
alexdidi
Moja babička takúto polievku nazývala" ľeveš". Technologický postup prípravy je trochu iný, ale ingrediencie tie isté: huby, zemiaky a sciranka...naozaj výborná polievočka
vieraa
Ja túto polievku volám mrvancová , všetko robím presne ako je spomínaný recept.Má prednosť pred slepačou a pod.
melounek1
Bomba recept. Včera sa v hore zadarilo, 75 kozákov, navarili sme, ale dal som viac mrvenice než zemiakov a nelutujem. Do polievky išlo asi desať a zbytok sušíme.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia