Ajvar bez oleja
Foto: crenai
Zdravšia verzia balkánskej paprikovej nátierky.
porcia
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Zeleninu umyjeme, baklažán popicháme vidličkou. Zeleninu rozložíme na plech a dáme na 30 minút piecť do rúry na 200°C. V polovici pečenia zeleninu pootáčame. Po vybratí z rúry zeleninu zakryjeme utierkou a počkáme, kým vychladne tak, aby sa s ňou dalo pracovať.
- 2
Papriku ošúpeme a zbavíme jadierok, paradajku ošúpeme, baklažán prepolíme, zbavíme jadierok a vnútro vyberieme lyžicou. Všetko nakrájame na malé kúsky a cesnak (ten nebol v rúre) roztlačíme.
- 3
Zeleninu vložíme do hrnca, zasypeme vegetou, premiešame a počkáme 10 minút, aby pustila šťavu.
- 4
Pridáme korenie, rascu a cukor (ak sú paradajky sladké, netreba) a varíme na miernom ohni 20 minút.
- 5
Po 20 minútach zmes rozmixujeme a pridáme lahôdkové droždie a ocot podľa chuti. Za stáleho miešania varíme ešte 5 minút na miernom ohni.
- 6
Plníme do vyvarených fliaš, uzavrieme a necháme vychladnúť hore dnom. Ajvar skladujeme v chladničke. Z tohto množstva zeleniny vyjde približne 500 g ajvaru. Ak ho chceme pikantný, miesto droždia pridáme sušené chilli hneď na začiatku varenia.
Tiež papriková nátierka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Rafinované oleje nemajú doslova žiadne benefity pre telo. To, čo zlepšuje využitie niektorých vitamínov sú tuky a tie nájdeš aj v ozajstných jedlách (orechy, ovocie, ...).
Je rozdiel medzi droždím a lahôdkovým droždím. Lahôdkové je prísada, ako každá iná. Nespôsobuje kvasenie. Má vysoký obsah bielkovín a pridáva do jedla vlastnú chuť.
Vegeta rovnako kvôli chuti. Ak ti nechutí, použi soľ.