Papriková nátierka
Papriková nátierka

Ajvar bez oleja

crenai - fotkacrenai, 5. januára 2022
Ajvar bez oleja
Foto: crenai

Zdravšia verzia balkánskej paprikovej nátierky.

1
porcia
150 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

6 ks
1 ks
2 ks
4 strúčiky
1 PL
1 PL
1 PL
1 PL
1 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Zeleninu umyjeme, baklažán popicháme vidličkou. Zeleninu rozložíme na plech a dáme na 30 minút piecť do rúry na 200°C. V polovici pečenia zeleninu pootáčame. Po vybratí z rúry zeleninu zakryjeme utierkou a počkáme, kým vychladne tak, aby sa s ňou dalo pracovať.

  2. 2

    Papriku ošúpeme a zbavíme jadierok, paradajku ošúpeme, baklažán prepolíme, zbavíme jadierok a vnútro vyberieme lyžicou. Všetko nakrájame na malé kúsky a cesnak (ten nebol v rúre) roztlačíme.

  3. 3

    Zeleninu vložíme do hrnca, zasypeme vegetou, premiešame a počkáme 10 minút, aby pustila šťavu.

  4. 4

    Pridáme korenie, rascu a cukor (ak sú paradajky sladké, netreba) a varíme na miernom ohni 20 minút.

  5. 5

    Po 20 minútach zmes rozmixujeme a pridáme lahôdkové droždie a ocot podľa chuti. Za stáleho miešania varíme ešte 5 minút na miernom ohni.

  6. 6

    Plníme do vyvarených fliaš, uzavrieme a necháme vychladnúť hore dnom. Ajvar skladujeme v chladničke. Z tohto množstva zeleniny vyjde približne 500 g ajvaru. Ak ho chceme pikantný, miesto droždia pridáme sušené chilli hneď na začiatku varenia.

Diskusia k receptu

mirop
preco by mal byt bez oleja zdravsi? prave naopak, olej zlepsuje vyuzitie niektorych vitaminov... to skor nechapem naco drozdie a uz vobec nie tu vegetu
crenai
@mirop (10.1.2022 20:03)

Rafinované oleje nemajú doslova žiadne benefity pre telo. To, čo zlepšuje využitie niektorých vitamínov sú tuky a tie nájdeš aj v ozajstných jedlách (orechy, ovocie, ...).

Je rozdiel medzi droždím a lahôdkovým droždím. Lahôdkové je prísada, ako každá iná. Nespôsobuje kvasenie. Má vysoký obsah bielkovín a pridáva do jedla vlastnú chuť.

Vegeta rovnako kvôli chuti. Ak ti nechutí, použi soľ.



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia