Bábovka s kávou a čokoládou

irenaw - fotkairenaw, 27. apríla 2013
Bábovka s kávou a čokoládou
Foto: irenaw

temná a jemná...

12-15
porcií
20 minút
príprava
60 minút
na 170 °C

Suroviny

Misa č.1:
2 šálky
2 PL
2 ČL
1 ČL
Misa č.2:
1/2 šálky
1/2 šálky
1/2 šálky
1 šálka
1/2 šálky
1/2 šálky
2 ks




Postup

  1. 1

    K surovinám: 1/2 šálky čokolády je 1 tabuľka = 100 g, 1/2 šálky masla je 1 malé maslo = 125 g. Dark muscovado je lepkavý hnedý cukor s tmavo-hnedou farbou a výraznou melasovou chuťou. Jemnejší je light muscovado. Dá sa nahradiť obyčajným hnedým cukrom a lyžičkou melasy. Ja som ho použila pre zvýraznenie celkovej chuti. Špaldový slad kupujem v zdravej výžive. Dá sa nahradiť medom, med je sladší. Dá sa použiť akýkoľvek obilný slad alebo sirup. V podstate všetko sa dá nahradiť, len treba počítať s tým, že výsledná chuť sa tiež zmení :-). Moja šálka má 225 ml a mama používa 250 ml. Recept funguje rovnako.

  2. 2

    Rúru dáme vyhrievať na 170°C. Uvaríme silnú kávu.

  3. 3

    Do misy č.1 dáme múku, sódu bikarbónu, prášok do pečiva a kakao. Dobre premiešame metličkou, čím zároveň prevzdušníme múku.

  4. 4

    Do misy č.2 dáme cukor, čokoládu nalámanú na kocky a maslo pokrájané na kocky. Zalejeme horúcou kávou a miešame do rozpustenia. Pridáme slad a rozmiešame. Pridáme jogurt a vajcia a rozmiešame.

  5. 5

    Nakoniec primiešame múčnu zmes a dáme do vymastenej a vysypanej bábovkovej formy. Pečieme na 170°C asi 1 hodinu. Skúsime špajdľou. Môžeme posypať vanilkovým cukrom.

  6. 6

    Jedna z variácií na maminu hrnčekovú :-).

    Bábovka s kávou a čokoládou - obrázok 6

Diskusia k receptu

stacy77777
krásna bábovka, priznám sa,že cukor dark muscovado vôbec nepoznám, ani špaldový slad, zrejme dostať v Bio predajniach?
marianne
...toto je babovka podla mojho gusta..vzdy peciem dve jednu pre mojich,lebo ti spaldu nemaju radi a jednu pre seba,lebo ja ju milujem..dakujem @irenka dalsia maskrta pre mna
izabella929
wuuuav...tak táto kombinácia sa mi veľmi páči.-)))káva a čoko moje obľúbené....krásna bábovečka...)
valeri
tak takúto som ešte nepiekla, ale kombinácia kávy s čokoládou je určite dobráááááá :-)
amirah
výhradne pečiem iba zo špaldovou múkou, takže vyskúšam...:) Inak bábovka vyzerá krásne a určite je aj chutná...:)
lianka
Chutný receptík, len by som sa chcela opýtať aká veľká šálka to je.
ywett
krásna bábovka, určite aj chuťovo výborná
irenaw
ďakujem za milé komentáre :-) dark muscovado je hnedý cukor, má výraznú melasovú chuť a tmavo-hnedú farbu, je dosť lepkavý. jemnejšia verzia je light muscovado. môžete ho nahradiť obyčajným hnedým cukrom a lyžičkou melasy. vídam ho v Carrefoure alebo Tescu. špaldový slad kúpite v bio obchode. môžete ho nahradiť medom, ale dajte menej, med je sladší. Obidve sladidlá sa dajú nahradiť aj obyčajným cukrom. mne sa ku káve a čokoláde hodil tento cukor pre zvýraznenie chuti. moja šálka má 225 ml a mama používa 250 ml, recept funguje v obidvoch prípadoch :-). tuším to doplním aj do receptu.
medovnicek
určite je výborná a hneď si idem opýtať strýčka googla, že aké to sú suroviny, ktoré si použila:)
elysa
@irenaw bábovečka upečená, zjedená, bola výborná, vláčna aj na druhý deň...slad som nahradila medom...
irenaw
@elysa som veľmi rada, že bábovka chutila. vďaka za vyskúšanie a komentár ;-)
jarunka
Tak dnes som vyskusala aj tuto babovku, bola vynikajuca, na kazdy platok malinovy dzem a lyzicku slahacky :-)