Bešamelové dolky fotorecept

janaalizibolenova - bez fotkyjanaalizibolenova, 13. marca 2010

Recept pochádza z jednej veľmi starej kuchárskej knihy, ktorá má asi 600 strán :-D , ale lepšie dolky som ešte nejedla.

Suroviny

60 g
60 g
0,5 l
4
štipka
1 PL




Postup

  1. 1

    V hrnci si rozpustíme maslo, pridáme múku a dobre rozmiešame.

  2. 2

    Pridáme teplé mlieko a uvaríme hustý bešamel.

  3. 3

    Necháme trochu vychladnúť a pridáme soľ a cukor.

  4. 4

    Nakoniec pridáme vajíčka a dobre vymiešame.

  5. 5

    Na suchej teflónovej panvici upečieme dolky.

Diskusia k receptu

milan2
Nabudúce miesto palaciniek vyskúšam toto.
milan2
Tak dneska som ich robil na večeru. Po prvé - boli fantastrické. Po druhé - ako ich preboha obraciaš, z polovice som mal trhance, a to si myslím, že na palacinky som expert. A po tretie - aké majú byť veľké? Podľa obrázka vyzerajú veľkosťou ako palacinky, ale keď som pri prvej zistil, že ju neviem obrátiť, tak som ich robil malé ako lievance.
janaalizibolenova
milan2 - po prve - velmi sa tesim, ze dolky chutili, ja ich zboznujem, fakt lepsie som nejedla.....

po druhe + po tretie - maju byt malicke, ako dolky / lievance, nie ako palacinky, pravda je, ze na obrazku su naozaj velke ako palacinky, lebo nemam dolkovu/lievancovu panvicku, iba klasicku, takze u nas musia byt robene velke, doma na Slovensku ich vzdy robim na dolkovej/lievancovej panvici - vtedy problem nenastava ziadny, su krasne, nadychane, mnamozne

pokial ich budes robit opat na velkej panvici, musis pridat viacej muky, aby bolo cesto tuhsie, mne sa sice na tej velkej netrhali, ale muku som musela pridat aj tak, lebo tu mame len muku hladku a to nie je ono, v porovnani s mukou hrubou, ktora tam ma realne ist, (cca som pridala takmer raz take mnozstvo hladkej muky-cize dokopy 120g hladkej muky) , pred pridanim dodatocneho mnozstva muky (hladkej) boli velmi krehucke a plne vajicok, cize chutili skor ako sladka omeletka :-DDDD

taaaaakze riesenie pri robeni na velkej panvici je :
1. bud dat menej vajicok,
2. alebo viac muky, muku mozes postupne prisypat kludne uz do hotoveho besamelu pred ich naliatim na panvicu....- osobne preferujem tento variant, lebo ich potom vyjde viac :-D a zaroven preferujem klasicku dolkovu / lievancovu panvicku, nakolko ich je potom opticky tiez vacsie mnozstvo z rovnakej davky :-D

tip/zhrnutie pre zijucich v zahranici, ktori pouzivaju muku hladku, musi ist 120g muky hladkej, namiesto 60g muky hrubej (alebo prisypat od oka,aby to malo tu spravnu konzistenciu) :-DDD

a uz na uplny zaver :-DDD - v pripade, ze nema niekto teflonovu panvicu,odporucam pouzit na vyprazanie/smazenie maslo/heru, da tomu ten spravny šmak :-D
milan2
Tak už teraz viem, kde bola chyba. Urobil som to presne podľa Tvojho receptu, ale cesto sa mi zdalo príliš husté, neroztekalo sa mi po panvici (začal som robiť veľkosť palaciniek) tak som ho zriedil mliekom. A potom, keď som už robil malé lievančeky, tak cesto bolo príliš riedke. Nabudúce teda pridám viacej múky, ale asi dám aj menej vajíčok (vajíčkami treba šetriť, lebo sú ťažké, pardon, drahé).
janaalizibolenova
milan2 - najlespie nabuduce nezriedovat a robit na malej dolkovej panvici a vajicok kludne moze byt menej, ja vacsinou cesta typu palacinky, dolky,doladujem podla seba od oka, ingrediencie v recepte hore su podla kucharskej knihy :-D
kucharronald
neviem, ale aj babka robí takéto, a nemá dolkovú panvicu...opýtam sa jej, ako to robí...ale asi pridáva viacej múky :)
michsamant
Chvalim!! Su vyborne! Nadychane, makke a velmi chutne! Deckam strasne chutili, len sa po nich zaprasilo. Besamel musi byt naozaj husty,lebo vajicko to rozriedi, robila som od oka co sa tyka mnozstva surovin a dala som len 1 vajicko,ale postup som presne dodrzala a mozem povedat,ze tiez som lepsie dolky este nejedla :)
janaalizibolenova
juchuuuu, tesim sa, ze chutili aj u Misky doma, spravne si to Miska napisala, besamel musi byt ozaj husty, lebo ho vajicko rozriedi a to keby si dala tie 4 vajicka, to by bolo basta ! :-D
michsamant
Bala som sa toho prisypania, aby som to nepokazila :) Ale aj tak nam chutili, ja som robila len trosku na ochutnanie,takze asi z polovicnej davky ako mas napisane.
janadelfi
Dnes prišli na rad Tvoje dolky @janka a hneď z dvojitej dávky, lebo nás je doma neúrekom..... Boli super! Boli jemné a chutné. :-)
janadelfi
Robila som na teflonovej panvici dve až tri vedľa seba. Nemám panvicu na lievance, ani nekúpim šak sa dajú robiť aj vedľa seba a neprilepovali sa, dali sa super otočiť a boli nadýchané. Robila som presne podľa receptu ale ako som povedala dvojitú dávku......



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia