Zemiakové knedle
Zemiakové knedle

Zemiakové knedle s cibuľkou fotorecept

gordonko - fotkagordonko, 3. februára 2015
Zemiakové knedle s cibuľkou (fotorecept)
Foto: gordonko

Toto je jedno z mojích obľúbených jedál... jednoduchý nenáročný ,,obed,, a verte tomu, keď mám toto nemusím mať nič iné, Zobraziť celý popisToto je jedno z mojích obľúbených jedál... jednoduchý nenáročný ,,obed,, a verte tomu, keď mám toto nemusím mať nič iné, aj keď sa dá všelijako kombinovať.

10 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 - 1,5 kg v šupke uvarené
2 ČL
1 ks
 nasekaná




Postup

  1. 1

    v šupe uvarené zemiaky prelisujeme, alebo postrúhame, pridáme vajíčko a osolíme

    Zemiakové knedle s cibuľkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pridáme trochu škrobovej múčky

    Zemiakové knedle s cibuľkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a mix múky... polohrubú

    Zemiakové knedle s cibuľkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a hrubú múku no nie veľa .... iba toľko, aby cesto nebolo riedké a nelepilo sa nám na ruky......cesto dlho nemiešame, lebo dlhším miešaním nám cesto riedne

    Zemiakové knedle s cibuľkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    vypracujeme cesto, ktoré vyvalkáme na valčeky o priemeru asi 5-6 cm

    Zemiakové knedle s cibuľkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    dáme uvariť do vriacej osolenej vody...kneľa klesne na dno, treba ju sem tam popostrčiť, aby sa neprilepila na dno .....

    Zemiakové knedle s cibuľkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    keď knedľa vypláve na hladinu necháme ju ešte asi 5 minút povariť nie dlhšie, aby sa nám nerozvarila

    Zemiakové knedle s cibuľkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    hotové knedlíky pokrájame niťou a môžeme servírovať na tanier

    Zemiakové knedle s cibuľkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    naservírované už len posypeme osmahnutou cibuľkou a môžeme podávať

    Zemiakové knedle s cibuľkou (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

motyka
Fajné - a ešte zapiť kyslím mliekom. Naši budú ako pampúchy. Díky.
afataga
parada, dala by som si povedat, raz nam take uvarila kamaratova mama, tu cibulu by som radsej robila na masti
gitka61
Tuto pochutku robievala moja babicka,tym rozdielom,ze do cesta pridavala kacaciu mast a robievala velke gulky,ktore sa vyvarali vo vode.bola to ozajstna pochutka.*****
jozka2
1Tak ako pise afataga,ked do pekla tak na paradnom koni a cibulu by som robla na masti nie na oleji.Vyzera to velmi lakavo dala by som si jednu porciu.
luss44
aká náhoda :) nám zo včera ostali zemiakové knedlíky, tak dnes boli na večeru s bryndzou a opraženou slaninkou, veľkááá dobrota :))) Nabudúce skúsim s cibuľkou.
dara2112
Podobne robim aj ja zemiakovu knedľu s kapustou a pečenou krkovičkou moje deti ju ju maju miluju lu kapuste odmietaju kysnutu a zjedia ju aj samotnu bez ničoho.Ja použivam iba hrubu muku a pridam aj trošku krupice detslej a varim asi 20 minut .vyskušam aj s cibulkou musi to chutit fajnovo .Ďakujem za inšpiráciu .šikovny to chlap poklona
kecemis
No mne by asi chybalo kysle mlieko, ale aj bez neho by som to vsetko pojedol.
rea1
aj u nás sa robia takéto knedle, už tretiu generáciu. :-))) vážne. len bez škrobu a miesto hrubej múky hrubá krupica. z cesta šúľame guľky o priemere tak +/- 5 cm. k pečenému mäsu, ku kačici (aj s lokšami, nech je na výber) alebo tiež len takto, s cibuľou na masti, opečené pekne do chrumkava. ale toto isté cesto aj plním - pomletými oškvarkami alebo údeným, prípadne ovocím. a veľmi dobre sa mrazí, lebo sa držím hesla, že keď si už zasviním kuchyňu múkou, nech sa mi to oplatí. :-))) narobil si mi chute, naposledy som takéto knedle robila k martinskej husi, je čas zopakovať si to. :-))
gordonko
@gitka61 @rea1 ... to čo spomínate ( guľky ) poznám pod názvom ,, gomboce ,, ...to robila moja prvá svokra (maďarka ) , to bola kuchárka , odnej som všeličo pochytil no ona tieto gomboce podávala napr. k sviečkovej na smotane .... to bolo pošušňáníčko ... ved som prinej aj riadne pribral
rea1
poznám výraz gombolce ale u nás sa im hovorí zemiakové knedle. :-)) a pri najbližšej príležitosti ich spravím tak, ako ty, je s tým menej roboty, netreba ich šúľať a snažiť sa, aby boli aspoň približne rovnaké. :-)
pusta1
@gordonko , úžasná dobrota, u nás doma tak ako ty si dal receptík alebo najčastejšie bez tej cibuľky ako príloha ku klasickej sviečkovej na smotane :P
*****
1x pusta1
venusa
Jednoduche a dobre, ta smazena cibulka urobi neuveritelnu chut. Ja si ju obcas musim urobit, len tak na na chlieb, to je priam delikatesa -pre mna. Tiez to vyskusam a zapijem kyslym mliekom, nech to trochu stiahne :-)
Sikovneho pomocnika mas.
evulines
Poznám, výborné, moja mama robievala guľky a plnila párkom a na vrch cibuľka.
mariamka
moj clovek,, a myslim, ze ta cibula je este tazsia ako knedle, aby bola "akurat"
havino
varievam ju len, ako prílohu, ved čosi tolko zjesť ich samostatne, aj ked viem, že dobrééé, ved vieš čo mi narastie? aj nos asi :-)
gordonko
@havino no popravde to čo je na obrázku som zjedol a ešte som si pridal ,ale nos mi od toho nerastie , spíš bruško bytrčá
jaalenka
U nás sa robia aj guľky aj knedle. Ale nie je nič lepšie keď zostanú a na druhý deň sa nakrájajú nerovnomerné kúsky a opečú do zlatista na masti.
jamarlen
@gordonko , dnes sme ich mali, poliate bryndzou s trochou smotany, no urobili sme ich viac, lebo s cibuľkou ich máme najradšiej "odstáté", ako hovorila moja babička, opečené v rúre /pod grilom/ už teraz sa na ne teším, ďakujem za inšpiráciu na menu na dva dni:)
radost
@gordonko
takéto cesto-bez vajíčka-robievam..šúľance..knedličky ovocné..ale týmto spôsobom ešte nie..teraz idem skúsiť..určite bude chutiť..
maj dobrý deň..:-)
radost
najedení sme dosýtosti..z dvoch knedlíkov dvaja mali dosti..
cibuľu na masti..
cesto bez vajíčka i bez škrobu dodatočného..
dobré bolo..zostáva "členom" našej rodiny..vdaka..:-)
gordonko
@jamarlen ... poliete bryndzovo smotanovou zmäsou som ešte nemal ... vďaka za tip vyzkúšam..... ( zbohom dieta )
jamarlen
milý@gordonko , dieta začína pochovaním basy - ryža a zelenina,, kuľaša s olejom a "vandry s ondrejom", alebo aj bez neho…:)
mimochodom, nepoznáš - nepridáš aj nejaké to veľkopôstne?
gordonko
@jamarlen mam v archíve pripravený na zverejnenie ,,škubánky z makom ,, ale to by musela zverejniť VARECHA ... ja stým neviem hýbať , okrem toho nám mama varili UHLÍŘINU ,už neviem presne ako to bolo .... uvarené a popučené zemiaky do nich diery zasypať hrubou múkou a tušim že aj osmahnutá cibulka a zapíjať kyslým mliekom .... naberalo sa to na špic lyžice priamo z hrnca
 varecha.pravda.sk/recepty/hubove-fasirky-fotorecept/42497...

,alebo rizoto z hlivou ......




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia