Bravčový pörkölt s kyslou kapustou a smotanou-špeciál.

stefanm - fotkastefanm, 1. marca 2011
Bravčový pörkölt s kyslou kapustou a smotanou-špeciál.
Foto: stefanm

Dlho som váhal či tento recept na tejto stránke zverejniť!Segedínskych alebo Szekely gulášov je tu neurekom.Lenže mne to nepripadá ako "guláš" preto to pridávam Zobraziť celý popisDlho som váhal či tento recept na tejto stránke zverejniť!Segedínskych alebo Szekely gulášov je tu neurekom.Lenže mne to nepripadá ako "guláš" preto to pridávam pod názvom "perkelt".Veľmi nám chutil.Tak vy si toto jedlo robte po svojom ja si ho budem robiť takto...Pretože som nestihol hotové jedlo na tanieri odfotiť použil som foto zo svojho "archívu" ale je to veľmi podobné.

30 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 ks
1 kg
1 kelímok
2 PL




Postup

  1. 1

    Urobil som si najprv knedlíky...

    Bravčový pörkölt s kyslou kapustou a smotanou-špeciál. - obrázok 1
  2. 2

    ...podľa svojho receptu - http://varecha.pravda.sk/recepty/knedla/7478-pouzi.html

    Bravčový pörkölt s kyslou kapustou a smotanou-špeciál. - obrázok 2
  3. 3

    Mäso nakrájame na menšie kúsky a 1/3 dáme opražiť na oleji.Po opraženi pridáme soľ,korenie podľa chuti a mletú červenú papriku (kto chce a môže aj pálivu),podlejeme vodou a udusíme do mäkka(obr.3-v pravo dole).Vo väčšom hrnci orestujeme na cibuli zostávajúce mäso,osolím a okoreníme ho,pridáme červenú mletú papriku a zalejeme trochou vody.

    Bravčový pörkölt s kyslou kapustou a smotanou-špeciál. - obrázok 3
  4. 4

    Kapustu (ja ju mám naloženú v12 litrovej varnici,ktorú som si požičal ešte v bývalej robote z jednej V3S-ky a nejak zabudol vrátiť - už som sa z toho vyspovedal :) ) premyjeme, (ja viem,že sa to nemá,ale expedoval som jedlo aj mamke/83r./ a svokrovcom /neviem koľko r./ tak čo?) prekrojíme a...

    Bravčový pörkölt s kyslou kapustou a smotanou-špeciál. - obrázok 4
  5. 5

    ...pridáme k mäsu.Dolejeme podľa potreby vodou...

    Bravčový pörkölt s kyslou kapustou a smotanou-špeciál. - obrázok 5
  6. 6

    ...a prikryté dusíme aspoň trištvrte hodiny.

    Bravčový pörkölt s kyslou kapustou a smotanou-špeciál. - obrázok 6
  7. 7

    Kelímok kyslej smotany rozriedime mliekom,pridáme múku dobre rozmiešame a keď je mäso mäkké odoberieme ku smotane trochu šťavy z kapusty a pridáme do hrnca.Podľa potreby doriedime vodou z kapusty a krátko povaríme.Hotovo.

    Bravčový pörkölt s kyslou kapustou a smotanou-špeciál. - obrázok 7
  8. 8

    Podávame s knedlikom preliate duseným mäskom a šťavou.

    Bravčový pörkölt s kyslou kapustou a smotanou-špeciál. - obrázok 8
  9. 9

    Tu je jedlo pripravené na expedíciu k mamke a svokrovcom.Určite sa potešia.Ak už nie chutí,tak aspoň tomu,že nemusia variť!!

    Bravčový pörkölt s kyslou kapustou a smotanou-špeciál. - obrázok 9

Diskusia k receptu

marcy
máš moje sympatie :-)...kvôli jedlu (ktoré milujem ),ale hlavne pre Tvoju starostlivosť o starkých.Cestovala som busom a vypočula som si strastiplné zážitky krehkej starenky,ktorá na staré kolená menila 8 podnájmov :-( chatrne oblečená v tomto mrazivom počasí,s poltopánkami na nohách,sĺzami v očiach žalovala rovesníčke svoje bôle,tyranizmus syna...:(((
sracz
Pekná práca s foťákom, bratu Piťku! Recept nekomentujem, bo som "vihodňar a navecej kočicki šrác", ale vonia to až sem. Odporúčanie, neviem však, či už časovo nie som veľmi pozadu, pred vchodom do nemocnive v PO, na ľavej strane, by mala byť predajňa Armat - vedúci môj priateľ Libor Homola - a ten má várnic "haďabej" a aj komplet PK 25 (vojenská poľná kuchyňa) sa nájde a tak môžeš vyvárať na záhrade koľko a pre koho len chceš, pozdrav ho, prosím, odo mňa!
stefanm
...ahoj Fero.Akurát zajtra tam idem tak sa popozerám. :)... Ja som mal vojenských kuchárov veľmi rád lebo ako zdravotník som chodil "povinne" ochutnávať obedy a večer ešte pred výdajom a tak sme sa skamarátili.Ale kamarátstvo trvalo len dovtedy kým sme ich v sobotu poobede nenasekali v minifotbaliku na buzeráku 7:0!! :)Jeden z mojích doposiaľ nesplnený ch snov je variť na poľnej kuchyni.To funguje na naftu???
evanaaa
Veď je to správne uvarené, smotanová kapusta s mäsom. Ale prečo si to mäso rozdelil do dvoch hrncov som asi nepochopila, budem si to musieť ešte presť. A tie knedle sú tiež pekné, koľko si toho zamiesil....
bejaja
mňam, dala by som si, milujem takéto jedlo, narobil si mi chuť, možno zajtra uvarím...:))
janadelfi
Dnes som robila segedín..... mňam.... mäsko bravčové, kapustička kvasená (bohužiaľ nemám svoju). Výsledok bol super. Ja varím v kuchte... zvykla som si na ňu. Super :-)
jarunka
Uz sa dlhsiu dobu chystam uvarit Toto jedlo. Ja robim tiez podobne.
stefanm
...@evanaaa to mäsko navrchu to je to "špeciál" :) . Tým som to odlíšil od Segedinského guláša!!!
marianne69
..ked varim segedin,tak v 6l hrnci a na druhy den sa on zvadzaju partizanske boje, skratka jedno z najoblubenejsich jedal v rodine...je to dobrota,vyzera velmi lakavo na obrazku....
onetouchscreen
Tak toto dam s velku lyzicu raz dva z taniera. Kukam, tu sa varechy drzal chlap, tak ruky nebozkavam, ale silno trasem pravicou.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia