Cukinová sekaná fotorecept

evusik - fotkaevusik, 21. februára 2012
Cukinová sekaná (fotorecept)
Foto: evusik

Sekaná je vďačné jedlo, hlavne preto, že sa dá robiť takmer zo všetkého. Ja som dnes robila takú zdravšiu verziu, zeleninovú, v parnom hrnci. Zobraziť celý popisSekaná je vďačné jedlo, hlavne preto, že sa dá robiť takmer zo všetkého. Ja som dnes robila takú zdravšiu verziu, zeleninovú, v parnom hrnci. Ale pre manžela som urobila aj pečenú v trúbe a pridala som aj šunku :-)

20 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
100 g
100 g
1 ks
3-4 strúčiky
150 g
2 ks
5-6 PL
1 bal.




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny, uvedená gramáž je len orientačná, ja som nakoniec ešte pridala jedno vajce.... no a šunku možno vynechať :-)

    Cukinová sekaná (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cukínu dobre umyjeme pod horúcou vodou a postrúhame na hrubo aj so šupou.

    Cukinová sekaná (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na oleji speníme cibuľku, pridáme nadrobno pokrájané šampiňóny a podusíme. Ak použijete sterilizované šampiňóny potom tento bod vynechajte a pokrájanú cibuľu pridajte rovno k ostným surovinám.

    Cukinová sekaná (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do misky dáme nastrúhanú cukínu, na kocky nakrájanú šunku, nastrúhaný syr, šampiňóny s cibuľkou, pretlačený cesnak, vajcia, soľ a korenie...

    Cukinová sekaná (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pridáme múku spolu s práškom do pečiva a dobre, najlepšie rukou, premiešame. Ja som nakoniec pridala ešte jedno vajce. Miesto pšeničnej celozrnej múky môžete použiť hladkú múku.

    Cukinová sekaná (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na pracovnú dosku rozprestrieme potravinársku fóliu, do stredu navŕšime hmotu, sformujeme ju do valca a dobre uzavrieme do fólie.

    Cukinová sekaná (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Druhú časť hmoty som dala do zapekacej formy a dala som piecť do rúry na 200°C asi na 30 minút.

    Cukinová sekaná (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Sekanú vo fólii som dala spolu so zemiakmi do parného hrnca na 25 minút.

    Cukinová sekaná (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A tu je už hotová sekaná robená v pare a vzadu je upečená v rúre.

    Cukinová sekaná (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pečenú sekanú sme mali na obed s pretlačenými zemiakmi (zemiaky v pare, maslo, mlieko roztlačené vidličkou) a so zeleninovým šalátom

    Cukinová sekaná (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    sekanú v pare som nechala vo fólii vychladnúť....

    Cukinová sekaná (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    a dali sme si ju na večeru, na studeno, len so zeleninovým šalátom. A na počudovanie nielen mne, ale aj môjmu mužovi táto sekaná robená v pare chutila oveľa viac ako tá pečená. Aj keď sa hovorí: Ohýbaj ma mamko... tak sa mi zdá, že ja toho môjho starého kocúra pomaličky ale isto prevychovám :-)

    Cukinová sekaná (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

kata50
Toto si uložím a vyskúšam. Pekné foto :-))
dorisa
Zeleninové jedlá zbožňujem, takúto sekanú neodmietnem.Ukladám si recept, vyzerá krásne. Pekné fotky.
radulienka
To vyzerá dobre, keď sa oslavuje spolu s vegetariánmi, aspoň človek má čo ponúknuť, inak je to vždy biedne... Ale toto vyzerá lákavo. Určite vyskúšam.
pacik
Všetko zeleninové máme radi, recept ukladám :-)
horalka66
super receptík...milujem cukinu a toto ešte som nevyskúšala...ukladám si a isto spravím...ďakujem :-)
lucylee
@evusik uzasny recept a inspiracia. Myslis, ze by to drzalo, keby som nepouzila muku? Cim by som tam mohla nahradit muku? Mozno nastruhany zemiak?
julica
Šikovne si to vyriešila, evusik, veľmi sa mi to páči.
rea1
ono by sa to malo dat v podstate aj uvarit. spravit foliu z mikrotenoveho sacku a zaviazane do salonky mozeme dat do hrnca s vriacou vodou. to sa mi pozdava, taku sekanu veru spravim. len miesto sunky tam pridam kococky mrkvy, kvoli peknej mozaike. :-)
1x deria
evusik
@lucylee ak by si tam nedala múku, musíš vynechať aj prášok do pečiva... ale po kope by to asi udržali aj samotné vajíčka, trochu strúhanky, ale ak nechceš múku, nechceš asi ani strúhanku... asi to chce trochu zaexperimentovať :-)
@rea1 určite to môžeš dať do mikroténového sáčku a uvariť vo vode...
na takýchto jedlách je najlepšie, že si tam každý dá to čo má rád a čo mu vyhovuje :-)
ďakujem za komentáre a prajem dobrú chuť a nech je tu už jar a s ňou kopec dobrej, mladej zeleninky :-)
jerica
@evusik ukladám do "dieta" je to vynikajúce,lahodné,chutné papaníčko.
nika60
to vypadá vynikajúco ukladám a vyskúšam
palokuchki
Robievam velmi podobne, peciem to v rure, ale nedavam tam sampiony. Tu to volaju zucchini slice a je to tu dost oblubene. @evusik , ako vzdy velmi pekne napisany recept.
evusik
@jerica čítala som, že ťa čaká prísna diéta, tak to ti nezávidím, aj v mojom okruhu známych sú cukrovkári a viem, že to nemajú ľahké, ale verím, že takej výbornej kuchárke ako si ty pomôže aj Varecha, kde je veľa výborných receptov vhodných aj pre diabetes, držím všetky palčeky aby si sa dokázala popasovať s týmto problémom
@palokuchki ja môžem cukinu stále a teší ma, že mimo mojej záhradkarskej sezóny si ju môžem bežne kúpiť v obchode, tak vymýšľam a vždy pridám niečo iné, čo mám v chladničke, aby muž nefrflal, že je stále to isté :-)
janger
Nemam taky krasny parny hrniec ako ty. Ale myslim, ze by sa to dalo spravit aj na naparovaci, co sa pouziva na knedle, co povies? A este otazocka o tej folii? Je to nejaka specialna folia na parenie? Alebo taka bezna kuchynska folia? Dakujem :-).
evusik
@janger samozrejme, že to môžeš naparovať na podložke, veď voľakedy paráky neboli a naparovali sme len na podložke, a čo sa týka fólie tak je to úplne obyčajná kuchynská fólia, nič špeciálne, používam ju bežne pri naparovaní....
bibia1
wau, tak toto vyzerá úžasne - teda, ale aj to všetko spapáte? :)
evusik
@bibia1 a veru sme zjedli, hoci som mala obavy... ale na druhý deň prišli deti a len to tak zmastili, neostal ani kúsoček :-) ale je to ľahučké jedlo, samá zelenina.....
kuchticka
Evusik, velmi pekny recept a krasne fotografie. Ja si tiez stale vymyslam rozne bezmase jedla, takze tato sekana bude istoiste co skoro, len musim vzdy nejako prepasovat kusok masa pre manzela. Dnes sme mali taku klasicku sekanu z masa - teda on a ja som mala sekanu s umletych krupov varenych, ciceru, a roznych bylimniek , cibule a cesnaku. Ak tam nema maso tak "nema" obed.
evusik
@kuchti čka tak to sme na tom rovnako... aj keď sme obaja mäsotariáni ja bez mäsa vydržím, hlavne v lete, ale ten môj nie, občas je síce ochotný mať obed bez mäsa, pretože miluje cestoviny a tie mu chutia aj bez mäsa.... ale každý varí tak aby boli spokojní všetci stravníci, no nie? :-)
ethanel
No tak na toto by som sa dal pozvat, krasna prezentacia ;-)
lucylee
@evusik uz som tento recept robila a velmi nam to chutilo. Nevedela som sa toho dojest. Ale mam otazku. Bolo to strasne lepkave a rozpadalo sa mi to. Pomer surovin som dala ako ty, akurat, ze som to dala do mikrotenoveho sacku do parneho hrnca a nie do folie-nemala som. Mohlo to byt v tom? Alebo cukina pustila vela vody a ja som mala zvysit davku muky?
evusik
@lucylee v tom sáčku to určite nebude, skôr v cukine... buď trochu vyžmýkať alebo dosypať múku, prípadne strúhanku, alebo dať 1 lyžice hladkej múky, tá viac "lepí".... ak by toto nepomohlo, tak netuším, lebo mne sa to ešte nestalo, skôr mám takú skúsenosť, že v pare sa všetko pekne spojí a drží po kope.... možne ešte by pomohlo dlhšie pariť... ja mám toto už druhý parák a v tom musím pariť trochu dlhšie ako v tom prvom... dúfam, že som ti trochu pomohla a že na budúce sa ti zadarí... ja sa už teším na sezónu keď budem mať cukínu na záhrade :-)
cica2
wau, tak aj tento recept vyzerá skvelo, teda všetky tvoje receptíky! :-)
kaixi
ukladám - jasné, len bez šunky ( idem na to )
julica
A už sa z hrnca parí, hoci namiesto cukety je to brokolica a špenát, inšpiráciou je táto sekaná.
bembo
tak toto musí byť veľmi chutná sekaná.už len pri pohľade na jej obrázok sa mi zbiehajú slinky.už je v KK.až ju urobím dám vedieť ako chutila
deria
@Rea1 (22.2.2012 11:10)

práve som rozmýšľala, ako to urobiť ak nemám parný hrniec, takže si mi poradila, díki pekne :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia