Croissant (fotopostup)

vavan - fotkavavan, 3. januára 2011
Croissant (fotopostup)
Foto: vavan

fantastické pečivo,skúšala som mnoho receptov ale tento je pre mňa jednoznačne top,je to jednoduchší spôsob prekladania pľundrového cesta

48
porcií
18-20 minút
na 220 °C

Suroviny

1 kg
40 g, čerstvé,
2 lyžičky
5 PL
1
2,5 dcl
2,5 dcl
na natieranie cesta
1 ,1 žĺtok na potieranie cesta




Postup

  1. 1

    S droždia,1KLcukru,mlieka s trochou múky si vypracujeme kvások.Keď kvások nakysne pridáme ostatné suroviny(ak robíte len slané pridajte 3 lyžičky soli) vypracujeme hladké cesto. Nenecháme ho nakysnúť ale hneď ho rozdelíme na 16 bochníkov.

    Croissant (fotopostup) - obrázok 1
  2. 2

    Najprv rozvaľkáme 8 bochníkov na 8 kruhov s priemerom asi 13-15 cm Akmáte dlhý valček dajú sa vyvaľkať 4 naraz.

    Croissant (fotopostup) - obrázok 2
  3. 3

    Na 7 kruhov nastrúhame 125g masla,poukladáme na seba vyzerá to ako torta a 8 nenatretým ich zakryjeme.To isté spravíme aj s ďalšími 8 bochníkmi.Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 20 minút.

    Croissant (fotopostup) - obrázok 3
  4. 4

    Potom ho rozvaľkáme na kruh s priemerom 38-40cm.Rozdelíme na 24 trojuholníkov. Ja si to rozdelím na 8 častí a každú časť trojuholníka potom na tri časti.

    Croissant (fotopostup) - obrázok 4
  5. 5

    Môžeme ich aj plniť,lunexom,tuhým lekvárom alebo ich môžeme nechať len čisté.Zvinieme ich do rožkov.

    Croissant (fotopostup) - obrázok 5
  6. 6

    poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 1 hodinu.Natrieme vajcom zmiešaným so žĺtkom.Pečieme18-20 minút pri teplote 220°C.To isté urobíme aj s druhou časťou.

    Croissant (fotopostup) - obrázok 6
  7. 7

    Dobrú chuť

    Croissant (fotopostup) - obrázok 7

Diskusia k receptu

anina43
vynikajúci recept, už sa teším na pečenie tejto dobroty, dik za rcp
tonicka53
ďakujem za tip na oslavu mojich menín, ktoré mám na Troch kráľov :-)
strigus
máš ich krásne! je to troška prácne, ale ak výsledok stojí za to, tak prečo nie? ešte sa spýtam, na akú hrúbku cca váľkame bochníky na "tortu"? alebo sa treba držať rozmerov (priemeru)?
vavan
@strigus nie netreba sa držať rozmerov cm hore,cm dole ja som to písala preto že som to robila prvýkrát a nevedela som čo s toho vznikne tak som nefotila postup,tak aby to každý pochopil ale keď ich budem robiť nabudúce určite nafotím.Ďakujem za pochvalu to vždy poteší.
marianna76
tiež sa pripájam,máš moju pochvalu. vyzerajú super, nemám rada tie z obchodu mrazené. Dík za recept ukladám si.
zdezda
perfektné :-)))), keďže mám ešte dovolenku a vonku je nepriehľadná hmla(ani zatmenie slnka sa nedá pozorovať), už aj idem na ne, drž mi palec :-)
akive
Recept vyzerá byť fajn, dá sa aj plniť, to je paráda, ďakujem.
gittka
krásne sa ti vydarili,sú ako jeden.určite skúsim...
pivonka
Áno, aj moja prvá myšlienka bola - ako jeden. Sú krásne a ten tanier ako keby pre ne vyrobili, tak tam pasujú. Dobre si vysvetlila postup, niekedy vyskúšam.
sovka62
Skúšala som croissanty podľa dvoch receptov, ani v jednom prípade som nebola spokojná, to jednoducho neboli croissanty, len akési kysnuté rožky. Tak si teda ukladám tvoj recept a ešte raz to skúsim, lebo ten krásny obrázok hovorí za všetko. Mám len jeden problém, margarín sa v mojej veľmi nevyskytuje, pekávam s maslom. Ale asi spravím polovicu s margarínom a polovicu s maslom a "hin se pravda hukáže", ako riekol Kozina. Dám vedieť, ako to dopadlo.
vavan
Ďakujem všetkýýýýýýýým za milé komentáre.
vavan
@zdezda až teraz čítam že som mala držať palec :-)) ale určite sa ti vydarili aj bez toho.Už sú určite okoštované.
vavan
@sovka možno že s maslom budú ešte krehkejšie,moje mali chuť po upečení ako lúpačky sa cesto odlupovalo tak dúfam že sa podaria takisto
a že budeš s výsledkom spokojná.
honestka
Ja robievam iba z danish pastry tiez iba s maslom- raz skusim tento recept -sa zda velmi jednoduchy.
honestka
myslim, ze doma sa to vola plundrove cesto. Skusenostami viem, ze margarin a maslo robia v tychto klasickych receptoch velikyyy rozdiel.
marianne69
.....su krasne,ako by ich jedna mater mala...:-)tiez vyskusam,este som ich nepiekla...
babav
Zaujimavy postup ,jednoduchsi ako som doteraz poznala a kolaciky su perfektne!Ukladam ,vyskusam ;-)
zdezda
Milá vavan, i keď si mi ten palec nedržala, vydarili sa mi super-bomba-perfiš, hoci som si aj niečo zmenila a trošku uľahčila (som už staršia a pohodlnejšia :-), ale urobila som aj fotorecept, tak sa pýtam, či ti to nebude vadiť, ak ho zverejním s tým, že je to tvoj recept, no s inakším výsledkom :-))))))
vavan
@zdezda kľudne ho zverejni,aj ja si najprv niečo vyskúšam podľa receptu a potom si ho upravím do svojej podoby.
tinca
@vavan máš ich ako by ich jedna mater mala, krásne naservírované. Pľundrové cesto je náročné a treba dobrý recept a tento vyzerá super, ukladám. Ale ja som pre rýchle pohostenie spokojná aj s hlboko-zmrazenými croisanntmi, nemajú chybu.
vavan
@tinca Ďakujem za pochvalu to vždy poteší,už som vyskúšala mnoho druhov cesta a tie sa skladali ako lístkove a ani jedno nemalo takú chuť po upečení ako toto, keď vyskúšaš dáš mi za pravdu a ani to nie je také zložité ako sa zdá.Dnes som ich robila druhý krát s maslom sú ešte krehkejšie.Pridala som aj fotopostup,majú chuť ako lúpačky.A aj tieto si môžeš dať zamraziť ešte nevykysnuté.A potom
vytiahnuť z mrazáku a dať na plech hodinu kysnúť a potom šup s nimi do rúry.
alzbetka2
páčia sa mi, všetko slané kysnuté môžem....ukladám si do kk, ja som len teraz na ne natrafila, vyše týždňa som poriadne nebola na vareche a to poriadne chýba :-))))
gabikaw
nááááááá........dhera, skúsila som a sú naozaj vynikajúúúúúúúúúúúúúúú.......ce, mňam, mňam
alzbetka2
aj ja som ich skúsila, neviem sa dojesť a to je už po 20-tej hodine, sú naozaj super, dík za nový recept.
vavan
@alzbetka2 to som veľmi rada že ti chutili nemáš začo ďakovať ja sa rada podelím o recepty.
maminamicha
včera som ich robila a musim povedat že su vyborne, teda boli lebo už je po nich :))) dakujem za recept
marianne69
@vavan chcem si upiect tieto krasne kroasanky,len sa chcem opytat pre istotu,vlastne vyvalkam naraz tych 8 na seba naukladanych ciest,vsak?urcite ano...istota je gulomet..
vavan
@marianne69 áno naraz ich vyvaľkáš keď nemáš dlhý valček tak po jednom,sedem natrieš maslom naukladáš na seba a ôsmim ich prikryješ.
Príjemné pečenie.
vavan
@bukvicka to je podobné cesto ako lístkove takže cukor sa dáva len do kvásku,a keď chceš sladké tak dáš len jednu lyžičku soli a ostatné podľa
postupu a sladké sa posýpaju práškovým cukrom povrchu po upečení.
ancicka
ja som si ich uložila do kk a dnes som ich robila podľa teba.Vydarili sa!
silvana7
Vyzerájú nádherne, ukladám si recept. Určite tento týžden vyskúšam.
loulula
vyskusane mnamy mna, robila som z raznej muky takze trosku zdravsia verzia :))
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
No toto, čo som to prespala? Určite vyskúšam čo najskôr a dám vedieť. Teraz vypekám medovníčky, tak nestačím. Ďakujem....
babkamt
Takéto slimáčiky som piekla asi pred rokom.No boli tvrdé.Asi som nemala dobrý recept.Ten tvoj si ukladám do kk.Príležitostne vyskúšam.Vyzerajú lákavo.A teraz ma napadlo,že na chladničke mám zavesený recept na slimáčiky,ktoré si syn odfotil z TV obrazovky,no ešte som ich nerobila.No napriek tomu spravím podľa teba.Už by bolo načase napiecť niečo slané.Sladkého som prejedená.
vavan
@babkamt tieto určite tvrdé nebudú sú chrumkavé @esi keď tu pribúda
toľko receptov ani ja nestíham všetký zaregistrovať
chapona
@vavan , pomóóóc, ja som bod 3 nepochopila, môžeš mi to vysvetliť? rozdelím na 16 bochníkov, 8 vyvaľkám, z toho 7 potriem maslom - pospájam po 2 ks, t.j. 8 dvojíc dám na seba? a ďalších 8 ako? dám na tie spojené a potom rozvaľkám na 40 cm (čiže spoju 16 ks na sebe)? spolu na všetky postrúhať cca 125 g masla?
vavan
@chapona rozdelíš 2x na 8 bochníkov/ sedem vyvaľkáš na kruhy s priemerom 13cm na sedem postrúhaš 125 g masla ôsmy nenatieraš tým tých sedem prikryješ,ôsmym čistým bez masla.potom vyvaľkáš na priemer 38cm a rozdelíš na 24 trojuholníkov,ak chceš plniť na sladko je lepšie rozdeliť len na 16 trojuholníkov aby plnka nevytiekla.To isté urobíš aj s ďalšími 8 bochníkmi čiže s kila múkypotrebuješ 250g masla.Ak robíš len s pol kila múky potrebuješ len125g masla a vyjde ti 24 croissantov ak s kila múky máš 48 croissantov.Dúfam že som pomohla.
chapona
@vavan , ďakujem za pomoc, nevedela som si to predstaviť (asi jediná), teraz už konečne chápem, keď sa odhodlám vyskúšať ozvem sa ako som dopadla:))
juuroo
Genialny recept, prave som dopiekol prvy plech a su naozaj skvele :-) ...a to som uplny zaciatocnik.
Dakujem za vynikajuci recept.
vavan
@juuroo aj keď neskoro ale predsa som si všimla tvoj komentár som rada že ťa recept nesklamal a nemáš začo ďakovať aj ja ich robím dosť často sú fakt vynikajúce
freda
Podarili sa iba prvy krat z celozrnnej jemne zomletej muky. Druhy krat som pouzila ovsenu muku, treti krat hladku ako v recepte, ale strvrdli hned po upeceni. Neviem kde som urobila chybu. Dam tomu este jeden pokus.
janka1011
piekla som ich na Silvestra, s cestom sa veľmi dobre pracovalo, podarili sa presne ako na obrázku, teplé boli chutné, ale studené nám moc nechutili... mám pocit, že 8 kruhov na seba je veľa, bolo to také veľmi cestové alebo ako to povedať... proste vizuálny zážitok je tu podľa mňa väčší ako ten chuťový, ale je to len môj názor...
pauli156
Ďakujem za skvelý recept, urobila som z jednej polovice na sladko s lekvárom a z druhej na slano s údeným syrom, sú geniálne!!!!! 5 hviezdičiek!



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia