Dvojaké šišky, s lekvárom a s jahodovou penou fotorecept

danculka - fotkadanculka, 12. januára 2011
Dvojaké šišky, s lekvárom a s jahodovou penou (fotorecept)
Foto: danculka

tradičné..

150 minút
príprava

Suroviny

1 kg
40 g
4 dl
4 ks
80g
100g
1 čl
 štipka
2 PL
 na vyprážanie
 z čiernych ríbezlí
1dl
4 ks
200 g
4 plné pl




Postup

  1. 1

    Z ingrediencií vymiesime cesto,tradične kvások z mlieka droždia trošky cukru necháme,nakvasiť a použijeme na zamiesenie a necháme cesto nakysnúť...

    Dvojaké šišky, s lekvárom a s jahodovou penou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    z vykysnuté cesto rozvaľkáme a povykrajujeme pohárom pampúšky...

    Dvojaké šišky, s lekvárom a s jahodovou penou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    šišky vypražíme v oleji,...

    Dvojaké šišky, s lekvárom a s jahodovou penou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    niektoré šišky,naplníme lekvárom...

    Dvojaké šišky, s lekvárom a s jahodovou penou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    naplníme si pištol lekvárom a naplníme šišky..

    Dvojaké šišky, s lekvárom a s jahodovou penou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    naplníme,či chceme menej lekváru , alebo viac...

    Dvojaké šišky, s lekvárom a s jahodovou penou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    celé to vyzerá asi takto a stlačením vstrekne jednu dávku lekváru,takže šišky nemusím plniť pred vysmážaním...

    Dvojaké šišky, s lekvárom a s jahodovou penou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    hned´na začiatku treba dať bielky,kryštáľový cukor a vodu do nádoby a pomiešať nechať posťáť 1 hod , a až potom šľaháme ....,

    Dvojaké šišky, s lekvárom a s jahodovou penou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    pena sa šlahá dosť dlho,tak po 5 min.pridáme jahodový džem a šlaháme do zhustnutia a podávame s prázdnymi šiškami..

    Dvojaké šišky, s lekvárom a s jahodovou penou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Dobrú chuť...

    Dvojaké šišky, s lekvárom a s jahodovou penou (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

ailuj82
no krásne sú. JA som robila šišky včera. Plniť sa mi ich nechcelo, jedli sme ich so snehom vyšľahaným nad parou. Cesto nie je moc sladké a tak som ich jedla aj ako langoše - s kečupom a syrom :)
alexdidi
Vidím, že šišky sa vydarili perfektne, robím ich rovnako, aj plním, lebo plnené sa aj horšie vyprážajú, lebo sú ťažké a klesajú ku dnu. Pritom šišky je dobré vyprážať vo väčšom množstve tuku, aby plávali. Zaujalo ma však to spracovanie bielkov na penu. Ešte som o takom postupe nepočula, že majú postáť aj s cukrom vo vodnom kúpeli 1 hodinu a až potom šľahať.Prečo je to takto dobré, nepoznám to, pouč ma prosím....
danculka
Musíš si lepšie prečítať recept,táto pena sa nešlahá nad parou.1dl vody ide do bielok a cukru a to sa zamieša a nechá stáť 1 hod.Potom po hodine/zatial si všetko porobíš a šlaháš nakoniec/ začneš šlahať,po 5 minútach,pridáš džem a šlaháš do zhustnutia../šlahá sa dosť dlho/
alexdidi
Prepáč, zle som pochopila recept, ale teraz je to pre mňa ešte zaujímavejšie...načo sa tam dáva voda?...možno sneh dlhšie vydrží alebo?...zaujímala by ma výhoda, keď už sa šľahá dosť dlho...
danculka
znáročky som išla teraz do chladničky a pena nemá chybu,je ako teraz urobená...
zdezda
milené, spomienka na detstvo-tá pena:-)
vavan
Ďakujem za pripomenutie mojej babičky tá takisto robila takéto fantastické šišky,ja keď ich robím už nikdy nemajú takú chuť ako od nej.
lubik07
....a prave sa u nas jedia moje sisky s tvojou penou...ozaj fantasticke !




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia