Džemy trochu inak 2

irenaw - fotkairenaw, 23. júna 2012
Džemy trochu inak 2
Foto: irenaw

Ďalšie džemy bez repného cukru a s použitím stévie. Tieto sú kombinované s rebarborou. Z jedného varenia pre nás aj pre diabetika, čo viac Zobraziť celý popisĎalšie džemy bez repného cukru a s použitím stévie. Tieto sú kombinované s rebarborou. Z jedného varenia pre nás aj pre diabetika, čo viac si želať...

Suroviny

jahodovo-rebarborový džem:
1500 g
1500 g
200 g
15-20 ks
2 ks
1/2 čl
rebarborovo-tekvicový džem:
1500 g
1500 g
300 g
20 ks
3 ks
1 ks
1 dl /um




Postup

  1. 1

    Očistenú rebarboru nakrájame na menšie kúsky a dáme do hrnca spolu s 1 dl vody. Do rebarborovo-tekvicového pridáme hneď na začiatku celú škoricu. Varíme na miernom ohni, kým nie je rebarbora takmer rozvarená. Pridáme očistené jahody (džem 2.: tekvicu pokrájanú na kocky). Ďalej varíme, až kým nie je hustota takmer akurát (tanieriková skúška - spravíme v džeme cestičku, keď sa nezlieva sme spokojní). Pridáme soľ, šťavu z citróna (džem 2.: šťavu z pomaranča+rum a vytiahneme škoricu), glukózu a tablety stévie (ochutnávajte, prislaďte, ak sa vám žiada). Krátko povaríme (15-20 minút). Polovicu džemu rozmixujeme, premiešame s nerozmixovaným a plníme do vyvarených pohárikov. Sterilizujem v hrnci, do 2/3 výšky pohárikov dám horúcu vodu, od zovretia vody nechám slabo bublať cca 10 minút. Odstavím, nechám v zatvorenom hrnci vychladnúť do druhého dňa. Pridaná soľ vytiahne prirodzenú chuť ovocia, ale potrebuje na to aspoň dva mesiace. Potom to už bude to pravé "ovocné". Tento džem chutí inak ako klasika, dominuje chuť ovocia. Ak niekoho zaujíma, prečo som zvolila takúto kombináciu sladidiel, trošku viac som napísala pri predchádzajúcich džemoch :)

Diskusia k receptu

mariaklara
Ukladám do KK. Ak máš aj iné so stéviou, mohla by si ich sem dať, vďaka.
hubata
Krásny džem! Ukladám, takúto džemovú zostavu ešte nemám! A tekvicu už máš v skleníku ?
Vďaka za receptík, krásne foto a popis @Irenaw.
danda3
Šikulka, kde kupuješ fruktózu a stéviu? Svokrovci sú diabetici, recept sa im určite hodí. ♥
irenaw
@mariaklara mám v receptoch ešte višňový a marhuľovo-jablkový džem. princíp je rovnaký, varím bez sladidiel, len ovocie a trošku vody, kým pustí šťavu. používam široký nízky hrniec na malom plameni. sladím, až keď je takmer hotovo, tak ľahšie odhadnem, koľko stačí. kombinácia ovocia, korenín, byliniek to je nekonečný experiment. napríklad hrušky-dula-kardamon to je fantázia. @radulienka ďakujem @hubata ďakujem. ešte som mala dve kocky dužiny v mrazničke a zohnala som rebarboru, minulý rok som zas mala rebarboru v mrazničke a tekvicu čerstvú :-) @danda3 darinka fruktózu aj stéviu majú v zdravej výžive alebo v lekárňach alebo internet.
martamm
Vítam s radpsťou takéto recepty na zaváranie....
martamm
Vítam s radpsťou takéto recepty na zaváranie....
evanaaa
Chcela som robiť džemy - dia, ale sa nám neoplatí, moc by som ich nevyužila, ale aj tak si recept uložím, aj ke´d je to na väčšie množstvo. Stéviu nemám, je dosť drahá, ale mám iné sladidlá.
Pre @danda3 , stévia tak, ako ti radia, ale fruktózu ( ovocný cukor) dostaneš bežne kúpiť skoro všade, len sa pozri dobre.
marcy
mňa prekvapila chuť kupovaného nápoja sladeného steviou.....veľmi príjemná,to bude iste aj vo finále ,ktorý prezentuješ:))..... považujem za veľké plus,že nezakysľuje organizmus :o)
irenaw
ďakujem za všetky komentáre :-). @marcy skúsila som minulý rok pre mamu pár pohárikov iba so stéviou. bola v nich cítiť taká iná sladkosť, po odležaní 2 meisace už len trochu. tento rok som skúsila skombinovať a je to výborné. naši netušili, že sú iné, kým som im nepovedala. ale treba povedať, že robím džemy s malým množstvom cukru už dlhšie, tak sú zvyknutí, že to nie je výrazne sladké.
medovnicek
A zabudla som ti ešte napísať, som zo Záhoria, pracujem v Bratislave a musím skonštatovať, že sa tu skorej stretávam s tým, že sa žienkám nechce babrať so zaváraním a tobôž nie s pečením - ty si taká svetlá výnimka:):):)



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia