Foto: irenaw
Ďalšie džemy bez repného cukru a s použitím stévie. Tieto sú kombinované s rebarborou. Z jedného varenia pre nás aj pre diabetika, čo viac Zobraziť celý popisĎalšie džemy bez repného cukru a s použitím stévie. Tieto sú kombinované s rebarborou. Z jedného varenia pre nás aj pre diabetika, čo viac si želať...
Suroviny
jahodovo-rebarborový džem: | |
1500 g |
|
1500 g |
|
200 g |
|
15-20 ks |
|
2 ks |
|
1/2 čl |
|
rebarborovo-tekvicový džem: | |
1500 g |
|
1500 g |
|
300 g |
|
20 ks |
|
3 ks |
|
1 ks |
|
1 dl /um |
|
Postup
-
1
Očistenú rebarboru nakrájame na menšie kúsky a dáme do hrnca spolu s 1 dl vody. Do rebarborovo-tekvicového pridáme hneď na začiatku celú škoricu. Varíme na miernom ohni, kým nie je rebarbora takmer rozvarená. Pridáme očistené jahody (džem 2.: tekvicu pokrájanú na kocky). Ďalej varíme, až kým nie je hustota takmer akurát (tanieriková skúška - spravíme v džeme cestičku, keď sa nezlieva sme spokojní). Pridáme soľ, šťavu z citróna (džem 2.: šťavu z pomaranča+rum a vytiahneme škoricu), glukózu a tablety stévie (ochutnávajte, prislaďte, ak sa vám žiada). Krátko povaríme (15-20 minút). Polovicu džemu rozmixujeme, premiešame s nerozmixovaným a plníme do vyvarených pohárikov. Sterilizujem v hrnci, do 2/3 výšky pohárikov dám horúcu vodu, od zovretia vody nechám slabo bublať cca 10 minút. Odstavím, nechám v zatvorenom hrnci vychladnúť do druhého dňa. Pridaná soľ vytiahne prirodzenú chuť ovocia, ale potrebuje na to aspoň dva mesiace. Potom to už bude to pravé "ovocné". Tento džem chutí inak ako klasika, dominuje chuť ovocia. Ak niekoho zaujíma, prečo som zvolila takúto kombináciu sladidiel, trošku viac som napísala pri predchádzajúcich džemoch :)
Vďaka za receptík, krásne foto a popis @Irenaw.
Pre @danda3 , stévia tak, ako ti radia, ale fruktózu ( ovocný cukor) dostaneš bežne kúpiť skoro všade, len sa pozri dobre.