Foto: irenaw
Pred dvomi rokmi sme začali experimentovať s kompótmi a džemom vhodnými aj pre diabetikov. Bez použitia umelých sladidiel. Celkom sa nám darí...
Suroviny
višňový džem: | |
3000 g |
|
200 g |
|
20 ks |
|
2 ks |
|
1/2 čl |
|
marhuľovo-jablkový džem: | |
2000 g |
|
1000 g |
|
200 g |
|
15 ks |
|
2 ks |
|
1/2 čl |
|
Postup
-
1
Očistené ovocie nakrájame na menšie kúsky a dáme do hrnca spolu s 1 dl vody. Varíme na miernom ohni až kým nie je hustota takmer akurát (tanieriková skúška - spravíme v džeme cestičku, keď sa nezlieva sme spokojní). Pridáme soľ, šťavu z citróna, glukózu a tablety stévie (ochutnávajte, prislaďte, ak sa vám žiada). Krátko povaríme (15-20 minút). Polovicu džemu rozmixujeme, premiešame s nerozmixovaným a plníme do vyvarených pohárikov. Sterilizujem v hrnci. Na spodok hrnca dám starú utierku, hneď postavím horúce poháriky s džemom, do 2/3 výšky pohárikov dám horúcu vodu, od zovretia vody nechám slabo bublať cca 10 minút. Odstavím, nechám v zatvorenom hrnci vychladnúť do druhého dňa. Pridaná soľ vytiahne prirodzenú chuť ovocia, ale potrebuje na to aspoň dva mesiace. Potom to už bude to pravé "ovocné". Tento džem chutí inak ako klasika, dominuje chuť ovocia.
- 2
Stévia má antibakteriálne vlastnosti, takže aj konzervuje, nemá takmer žiadne kalórie, dobre znáša teploty do 400°C takže s ňou pri sterilizácii nie sú žiadne problémy. Podľa knihy o varení so stéviou, sa nemá celý objem cukru nahradiť stéviou. Preto som kombinovala s glukózou (mohol by to byť aj nerafinovaný cukor). Diabetici už vedia, že si príjem cukrov, aj jednoduchých, treba strážiť ;-).
- 3
Posledný bod - varovanie: Džem nie je veľmi sladký. Keď som ho varievala s cukrom, tiež som dávala oveľa menej, ako sú bežné receptúry :o).
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
ďakujem pekný deň