Domáca škvarená masť a škvarky z nejfotorecept

marianne - fotkamarianne, 21. novembra 2012
Domáca škvarená masť a škvarky z nej(fotorecept)
Foto: marianne

...že vraj strašne nezdravá a keby aj, tomu môjmu je to srdečne jedno.Ak sa mu podarí kúpiť topnú slaninku,škvarí.. Ja nepoznám nič lepšie na Zobraziť celý popis...že vraj strašne nezdravá a keby aj, tomu môjmu je to srdečne jedno.Ak sa mu podarí kúpiť topnú slaninku,škvarí.. Ja nepoznám nič lepšie na pečenie kysnutého, ako domácu škvarenú masť, alebo raz za rok pomastený chlebík s masťou a cibuľou.V lete z nej robím bylinkové mastičky:kostihojovú,nechtíkovú,trezalkovú...Ale v prípade,že niekto trpí vysokým cholesterolom radšej s mierou.Viem,že 90% varecháčov vie ako sa robí,toto je pre tých zvyšných 10% možno sa zíde:-D

20 minút
príprava
1-1,5 hod minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg
trošku
1 dl




Postup

  1. 1

    Zaobstaráme si slaninu alebo orez.Pokrájame na kúsky.

    Domáca škvarená masť a škvarky z nej(fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pred položením slaniny do hrnca dame asi 1dl vody,zabudla som dopísať,aby neprihorela a nechytala sa na dno hrnca. Pridáme slaninu do hrnca a topíme a topíme a topíme...ako sa topí,tak ju priebežne odoberáme do nádob,alebo hrnca.

    Domáca škvarená masť a škvarky z nej(fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď sa nám zdá,že škvarky sú tak akurát,tak na koniec posolíme a vlejeme trošku mlieka.Necháme riadne poškvrčať.Majú výbornú chuť.Tieto budú na pagáče.Bolo ich okolo 600g.

    Domáca škvarená masť a škvarky z nej(fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vytopili sme dve flaše po 0,7 dl a jednu 4,4 dl.Necháme stuhnúť.

    Domáca škvarená masť a škvarky z nej(fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ..necháme stuhnúť

    Domáca škvarená masť a škvarky z nej(fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...a vyskúšame ako sa nám podarila...

    Domáca škvarená masť a škvarky z nej(fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

milina
Minulý týždeň som aj ja škvarila !!!
izabella929
skôr než vložím do hrnca slaninu na masť, vlejem na spodok 1 dl vody..aby sa mi ľahšie miešala a aby mi neprihorela o dno...robíme to aj vtedy, keď vytápam vo veľkom kotli...do vytopenej masti hodím vždy medzi prsty soli a osolím horúce škvarky...na 7litrový hrniec pridávam 1.5 dl vlažného mlieka, pred dokončením..pekná biela je masť aj škvarky sa ti vydarili...také čerstvé máme najradšej.-)
1x jamoli
anina6
no ja pri topení masti podlievam ešte pod surovú slaninu trošku vody a miešam, aby sa mi to neprichytilo. voľakedy ked sme rob ili zabíjačky sme topili vo veľkom, a tá chuť tej domácej masti, veru sa nedá ničím nahradiť.
marianne
@izka aj my sme to tak spravili s tou vodou,ale som to zabudla napisat,dopisem,dakujem....
anina6
izabella929 vidím, že máme rovnaké myšlienkové pochody.
ariela6
tiež som včera robila domace oškvarky chutia super s kupovanimi sa sa to neda porovnat robim ich tiez timto sposobom a cholesterol trochu prižmurim oči a ta chut tych oškvarkov to vynahradi nejem ich často tak raz za pol roka a tiež mastička je super .
hubata
Ešte mi tam chýba jedna orosená dvanástka .....
Jááj to budú pagáčiky: voňavé, z takých krásnych oškvarkov sa musia podariť.
marcy
som rada,že mám v špajzke čerstvo vytopené škvarky ( v nerezovom hrnci sa bez miešania krásne vytopili :))) a na masti som vypražila ryby,boli šťavnaté a neskutočne jemné....niet lepšej kvality !!!
turistka
@Marianne , tiež topím, v obchode nekupujem a zlievam ju do porcelánovej hrubostennej nádoby s uchom a bola používaná len na tento cieľ, má množstvo rokov a je zdenená, veľmi si tento kúsok vážim, zmestí sa do nej 1,5 l stopenej masti. Tiež pri začiatku podlejem vodou. No moja neresť je v tom, že škvarky "padnú" pri televízore. Minule mi predali takú slaninu, boli na nej i zbytky mäska, joj ! tak fajn škvarky chrumkali.
marianne
dakujem za komentariky:-) @turistka aj mne to trha zilami,ale odolala som,hodila som asi dve do ust,pre chut,zvysok dala do kyblika a sup na balkon...istota je gulomet..:-D
abdul
Robievam, našťastie mám možnosť kúpiť u mäsiara výrez na škvarenie po 1 € kilo. Chuť teplých škvarkov(-iek ? ) sa nedá popísať. Kto skúsil, vie, kto nie, ťažko vysvetliť. O škodlivosti bravčovej masti najviac spievajú výrobcovia rôznych olejov, či za studena, alebo za tepla lisovaných. U Magálovej vo varení bol raz jeden manželský pár, on kariochirurg z transplantačného tímu , ona detská lekárka. Na prípravu používali len bravčovú masť. Kamila šla skoro do kolien. Patrične to aj vysvetlil, čo obsahujú spálené oleje atď. Nepamätám si všetko, ale napríklad moja starká robila všetko na masti. Aj pampúchy, po našsky herovce, chorá bola len na oko ( zákal ) aj to keď mala slabých 96 rokov.
medulienka122
och, mňam, chlebík s masťou a s cibuľkou - musím pohľadať svoj "mastný" hrniec, už ani neviem koľko litrový, hádam 5, len ešte zohnať slaninu, a potom budú aj škvarky, ak mi budú pomáhať krájať slaninu...
marianne
@abdul u nas sa predava po 1,20/kg.V pohode.Mam super masiara,chodim k nemu pravidelne.Dnes som zobrala od neho celu polovicku jahnaciny po 4,70/kg jednotna cena.Zozenie takmer vsetko,co je v jeho silach.
používateľ nemá avatar
mb
mb
toto je asi dnesny top recept ;). domacu mast casto pouzivam,a cerstvom chlebe s mastou a cibulkou je na nezaplatenie. a dokonca som zazil, ze na trhoch, za takuto lakotu pytali okolo 2 eur.
ancicka
Vždy je to zdravšie ako tie umeliny.Ja mám domácu masť,lebo si chováme prasiatka,preto ani nekupujem umelé masla.V našej rodine,aspoň neviem o tom,aby niekto mal vysoký cholesterol,možno je to aj tým,že máme stále čo robiť okolo zvieratiek.
Ked budeš robiť s kuraťa rezne ,tak ich skús vypražiť v masti.Uvidíš aká je to fajnotka.
tothka
Ja tiež varím iba na masti, ktorú si sama vyškvarím. Nám stačí tak z dvoch kíl slaninky. Oškvarky robím menšie a ešte ich vylisujem, tak mi lepšie chutia. Mňam, taký čerstvý chlebík s dobrou masťou je najlepšia pochúťka. Máš krásne oškvarky aj masť nemá chybu, už len zahryznúť do toho krajca.
1x pata99
orchidea
páradne škvarky si vykúzlila...tiež prilievam trochu mlieka keď ich robím...mňamka
rulik
@izabella929 takto učila škvariť masť aj mňa moja mama,už len poznámočka-kým bublinkuje je tam voda
helca103
tie škvarky voňajú až sem, domáca masť je najlepšia a najchutnejšia
ebaka
mňam,veru by som sa dala pozvať,oškvarky sú krásnej farby a voňajú až sem,ja málo vyprážam,ale len na masti bravčovej...pravdu máte dievčatá,niet nad masťový chlebík s cibuľkou,aj maestro Peter Dvorský ho miluje,tak do zjedenia-:))
izabella929
@rulik , súhlasím s tebou...) ja som tej masti vypražila veľa...najviac som si užila praženie v 50.l kotle, to je vôňa, čo sa nedá veru s ničím porovnať.. voda sa odparí, s tým nie je žiaden problém...vyprážala som pred 2 týždňami masť, ale som ju tu nedela, lebo v mojom albume ju už mám...ale škvarky boli parádne,proste krásne/ mám foto pri pagáčikoch zo zemiakového cesta/...škoda, že je už po nich..to sa rýchle minie...)
1x pata99
afataga
no ale take chute mi robit, ze sa nehanbis :-))) este ze si neodfotila aj tie oskvarky, lebo by som zjedla monitor :-)
izabella929
@abdul , na 100% s tebou súhlasím...čítala som jednu výbornú vec tu na nete, ako zbohatli tí, čo dali do obchodov oleje a tým potlačili spotrebu bravčovej masti a teraz sa nám smejú, že sme všetci naleteli...presne tak, ako sladené minerálne vody v PET flašiach..ani si neviete predstaviť, koľko gebuziny tam natlačili...
dorisa
takéto jedlo môžem papať kedykoľvek čii je zdravé, alebo nie
bambuch
Stará dobrá brav.masť.Vyrastali sme na nej a vždy som sa tešila ku babke na prázdniny,ako si natriem šmalcom domáci chlebík s cibuľou....juj a tie škvarky na domáce.prekladané pagáčiky !
elena
Aj ja som minule pozerala v Jednote na slaninu v chladiacom pulte, ale odolala som. Teraz vidím, že nesprávne!
arokis1
práve sa chystám aj ja !! mňamky mňamky, ako od mojej mamky:-))
palokuchki
Pre nas je to tiez dobrota. Mas ju krasnu no a tie skvarky ani nehovorim.
borek
marianne, jak se průběžně odebírá už sádlo(masť), není tolik přeškvařené, stačí to? Aby se nekazilo...barva je více do běla, já také škvařím, ale nechám vše až do konce, možná je to takto lepší, vyzkouším...díky....
marianne
dakujem za komentariky:-) @borek skvarenie masti je v rezii mojho muza,oni chovali prasiatka doma a takto je zvyknuty robit....ale bolo mi povedane,ze pri skvareni masti sa mast cisti,zbavuje sa vody a ked perli,je pripravena na odobratie,aby sa neprepalovala.Dalsim skvarenim sa zbytocne prepaluje a straca na kvalite.....taktiez potom farba masti je pekna biela...no skus a uvidis,nikdy sa nam nepokazila,cestne pionieske:-)
puntodadino
Hmm mate pravdu- cela nasa generacia vyrastla na mastnom chlebe s cibulou..a nebolo treba ziadne multikulti,pardon,multivitaminy.Damam na fore by som doporucil vyskusat recept mojej omamy- ziadna voda na spodok hrnca so slaninou!Skuste tam dat akukolvek mast,staci malo.A slaninka sa nebude lepit,ani priharat.
medovnicek
mňaaaaaaaaaaaaaaaam, na omastenom chlebe s masťou a cibulou som vyrástla a tiež sme ak deti milovali natierať si chleba s masťou a hrčicou
turistka
@puntodadino , Tvoju radu najbližšie vyskúšam, ja stále vravím niet nad našu Varechu, tu nájdeš radu na všetko :-) a dobre, že si nám s príspevkom poradil.
afataga
ach jaj, takto ma trapit :-) som si ten obrazok nevsimla
braxi
je to dobrota...ja vytápam slaninu v rúre, nemusím miešať a výborne sa vyškvaria oškvarky. Mlieko dám hned na začiatku, lebo nepení. Je to veľmi zjednodušené, už všetky kamošky robia v rúre.
boxik
Bravčovú masť už aj výživári omilostili a nebojte sa a ni s tým cholesterolom to nie je až tak zlé.Momentálne sa dokonca hovorí že bravčová masť je zdravšia , ako stužené pokrmové tuky.Takže vďaka za pripomenutie donedávna odsudzovanej výbornej pochúťky.
marianne
@braxi to pocujem prvy krat:-) normalne das do pekaca a nechas tak,nemiesas? nelepi sa? zaujmave, to by tiez stalo za pokus...a na kolko stupnov to tam nechas? @boxik niet za co:-)
izabella929
@eldina , prosím ta, prečítaj si všetko o olejoch, z čoho a ako sa vyrábajú a že pôvodne boli vyrobené na mastenie strojov a potom to niekomu naskočilo a prišiel na to,že sa dá na tom zarobiť...bolo to najväčšie klamstvo na ľudstve....,,olej,,,
lusinkab
No mnam :-) to je ale pekna provokacia s tou mastou,ja uz by som sa tiez mohla nejako odhodlat to urobit.Kedze mam receptik od @izabella929 kde ide bravcova mast a ako rozmyslam tak kupovana by nebola ono :-) nadherne fotky :-)
používateľ nemá avatar
dry
dry
NESOLIŤ ! Oškvarky dávam po scedení do misky (misy) a uložím na chladné miesto, ale nie do chladničky. Nezakrývať. Zostanú chrumkavé. Solím len tie, ktoré hneď zjem.
evanaaa
Tak ako, soliť, či nesoliť - to je pre mňa dilema - a ak, kedy, hneď nazačiatku, alebo až pri konci? Soľ totiž viaže vodu, ja mám problém, že mne sa nakonci časť z nich pomrví a zlepia sa mi dokopy. A skúšala som už všelijako.....
vladkaku
...mám info, že žiadna voda, ale na začiatku potrieť kastról rozrezaným surovým zemiakom a pri konci dať 2 VL piva... ešte som neskúšala, ale kamoška by si zo mňa nerobila vrtuľu... vraj je to bomba, nič sa nepripli a masť má jedinečnú chuť... viete aj o tomto niečo?
astheart
Připomněly jste mi maminku. Ta je dělávala také. Ve velkém kastrólu na plotně a hned na začátku dávala trošku mléka. Nesolila. Budu muset si taky nějaké to sádlo na škvaření koupit! :)
izabella929
@borek.s úhlasím s tebou v plnej miere...masť musí dozrieť v hrnci až do konca...nepísala som to marianne, lebo som videla, že robila masti 3 poháre...ale ja keď robím vo veľkom kotli, vyberám masť, ke´d sú škvarky hotové...to je istota, že sa masť nepokazí...nemala by sa vyberať priebežne..mňa to učil dobrý starý mäsiar a ten bol v tom jednotka..)najbližšie, keď budem vytápať masť, pridám to sem...
marianne
dakujem za komentariky:-) ja nabuduce urcite vyskusam aj tie v rure,kazdy ma svoj osvedceny sposob,ja som rada,ze ste sa vsetci podelili so skusenostami,dobra rada sa vzdy prida..ako napisal @puntodadino vsetci ludia,vsetko vedia:-)
kimlo
Ak chceš aby bola masť biela a tuhá, tak po vytápaní, keď je už vychladnutá, ale ešte stále tekutá, vtedy ju treba dobre varechou premiešať. Dobré je počas topenia masť odoberať do jednej väčšej nádoby, a potom ju po premiešaní rozliať do menších pohárov, vtedy má rovnakú chuť aj farbu. Toť moja skúsenosť.
30117_1350478349 - profilový obrázok
ina
ina
No, právě já patřím k těm lidem, co by něco takového neměli jíst. Ale ta vůně a chuť mě sem tam doženou k hříchu .......
tinka1973
Maslo a bravcová mast je zdravsia ako margaríny, ktoré sú "odpad prírody". Samozrejme s mierou, ale to platí pre vsetko, vsak ???
Cize, MNAM MNAM MNAM :-)
abdul
@evanaaa : Presne ako písal @dry . Moja skúsenosť je nesoliť, respektíve soliť len to, čo hneď zjem. Po solení povrch zmäkne a je taký viac mľandravejší ako chrumkavý. A škvarky mám radšej chrumkavé.
janger
@marianka , tusim si zmenila meno, uz nie si 69 :-)? Vies, ako kolkokrat tuzim po takej pravej domacej masti? A aku ju mas (teda tvoj muz) krasnu bielucku...Kompliment :-).
marianne
dakujem za komentariky:-) @janicka uz nie som 69,robilo mi to problem aj s emailom,musela som zmenit som nick aj heslo:-) dakujem
pusta
@marianne , robila som podľa teba. fantasticky sa vydarilo. vdaka za recept. na večeru budú čerstvé škvarky a chlieb zo sicílie. :-))))))
aankaa
jéééjda,tak som sa tu začítala,že skoro aj fajront zmeškáááám....-))))....fajnovučká mastička aj škvaročky......hmmmmm,hm...:-)
marianne
dakujem za komentariky:-) .@pusta velmi sa tesim,az teraz som natrafila na tvoj koment,neprisiel mi do emailu,prepac a s takym chlebom so Sicilie by som si dala povedat aj ja,mam ho ulozeny od teba,sa nan tesim...:-)
peto55
Aj po roku mi recept pomohol. Mal som tiež 2kg slaniny, takže recept na mieru. Kedže topíme, topíme, topíme aby som zabil medzičas cuckal som limbach a nazáver som zabudol osoliť. Snad nebude oškvarkám vadiť dodatočné osolenie.
mariamka
no dievca teeeda ty aj taketo vies? :) ukladam a dufam, si trufnem na to, tot mi aj kolega spominal, ze doma vytapal.. domace je domace,, a s tymi mastickami mas extra bonus, ja som tiez robievala lubovnikovu, nechtikovu bejvavalo :)
marianne
ved Ti vravim @mariamka mast,cibula a chlieb ostava:-)))) ked paradajky nie a nie, ale jake dobree toto je...:-))
nechtikovu masticku robim kazdy rok,kostihojovu sem-tam a z lubovnika mam najradsej olej...hovorime mu svatojansky...
peto55
Dosolené, okolím schvalené na 5*. Ešte včera.
eviana
@marianne , parádne si to zrobila dievča zlaté... som skoro kus monitora odhryzla :)
jenifer
a ja idem teraz len zacat topit ale urcite vyskusam s mliekom.....uz sa tesim ake budu dobre




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia