Domáce žemle

merrycherry - fotkamerrycherry, 5. júla 2016

Kúpila som si vykrajovatko na kaiserky a trebalo ho vyskúšať :) Upravila som názov receptu, nech tu nieie zbytočne "hádavá" debata :))

9- 10
porcií

Suroviny

330 g
80 g
80 g
1 ks
1 ČL
1 ČL
400 ml




Postup

  1. 1

    Všetky tri múky zmiešame dokopy, pridáme sušené droždie, soľ, cukor a vodu. Vypracujeme cesto, necháme vykysnúť hodinu (môžeme aj hodinu a pol).

  2. 2

    Vykysnuté cesto si rozdelíme na 9 - 10 bochníčkov a tvorítkom na kaiserky stlačíme. Necháme este 20 min. na plechu podkysnúť.

  3. 3

    Ja som pečivo potrela studeným mliekom a posypala ľanom a sezamom.

Diskusia k receptu

haji
Kaiserky se ti povedly fajnové!
veronikkka
mrzí ma to, ale podľa zloženia toto vôbec nie sú kaiserky.
sú to len domáce žemle v tvare kaiserky aj to s pomocou vykrajovača, pozri si rakúske recepty na kaiserky, a sú na yotube aj názorné videá a potom uznáš sama.
body som ti nestrhla, cením si tvoju prácu a dobrý úmysel
sú aj na Vareche pekné receptíky na skutočné kaiserky.
merrycherry
@Veronikkka ...nechápem čo to berete tak tragicky :/...vždy lepšie doma spravené žemle, kaiserky to je jedno aký to ma názov..hlavne viem že tam nejsu žiadne ečka..atd... Tu ani nejde o zloženie ...múky si môžee každý prispôsobiť...

A hlavne je síce základ biela múka..ale chcela som pridať aj zdravšie múky..nevedela som, že toto môže niekoho vytočiť..
veronikkka
ale chod @Merrycherry , ja to vôbec neberiem tragicky :-)
neviem ako si na niečo také prišla :-)
však body som ti nestrhla.
len som Ti chcela dať do pozornosti, že to tvoje dielo naozaj nie sú kaiserky!
nemám nič proti domácim žemliam, práve naopak. pečiem totiž aj domáce kaiserky a aj domáce žemle pravidelne. treba však názov receptu dať správny názov, to môžeš len vtedy, ak vieš rozdiel medzi oboma. mám pocit, že si sa z nás dvoch vytočila len ty sama a zbytočne!
aroooo
škoda že nie je viac foto hlavne na to tvorítko a vykrajovanie....
evanaaa
Krása! Žemličky sa vôbec vzhľadom nelíšia od tých kupovaných, ale zaručene sa líšia chuťou! Mne sa veľmi páčia, bodaj by som ja také vedela......
evanaaa
Rada by som aj ja vedela v čom je rozdiel medzi týmito " nepravými" a skutočnými kaiserkami, je to v múke, alebo....?
veronikkka
@evanaaa , kaiserky musia mať v ceste ako základ múku s vysokým obsahom lepku, v Rakúsku je to múka W 700, u nás aspoň svetlá chlebová múka T 65O, musia obsahovať zásadne maslo a mlieko, tvarujú sa ručne.
dobre vieme, že je to tradičný rakúsky recept, ak to majú byť naozaj kaiserky, tak treba tento postup dodržať.
pečú sa pri teplote 220 stupňov C prvých 10 minút, potom sa vyberú z rúry, potrú sa studeným mliekom, ktoré im dá charakteristickú krásnu zlatožltú farbu farbu, potom sa pečú ešte ešte pri tejto teplote dalších 15 minút, podávajú sa asi 3 minúty po upečení, najlepšie chutia vlažné.
a takto sa tvarujú kaiserky ručne podnes v rakúskych pekárňach

myslím, že rozdiel medzi kaiserkami a týmito žemľami je na prvý pohľad zrejmý a zreteľný.




veronikkka
@evanaaa , aby som nezabudla, v tomto recepte ani jedna použitá múka nemá vyšší obsah lepku, čo na žemle síce postačuje, ale nie na kaiserky.
v tomto recepte nie je uvedený čas pečenia, čo je zásadná chyba.
tiež nie je uvedené, ako majú na plechu kysnúť tie kaiserky, čo je tiež veľká chyba.
kaiserky musia kysnúť zásadne hore dnom, až ked sú vykysnuté, potom sa opatrne obrátia a vložia sa piecť do rúry - vid vyššie recept od @babkamt , kde tieto údaje nechýbajú!
kukulienka71
Žemličky sú síce podarené, ale tým, že sú "opečiatkované" kaiserkovou formou, sú nimi len naoko:-) To mi príde ako keď si niekto na starú škodovku prilepil znak mercedesu:-) To je recept z hlavy, @merrycherry ? naozaj to netreba brať tragicky vážne, kto chce upečie tieto, kto chce, upečie iné. V komentároch je dosť informácií:-) Ešteže falšovanie pečiva nie je trestné;-))) To by sme niektorí už sedeli...



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia