Foto: megdesign
príprava
Postup
-
1
Pomelieme bravčový bok a plece na velkých dierkach.
- 2
Pridáme pretlačený cesnak, korenie, soľ, rascu, mletú papriku (kto chce pikantné, tak aj chilli) a všetko spolu premiešame. Zaštuplovaný kuchynský drez je na miešanie naj - nikam neuteká :)
- 3
Nachystáme si črevá (prepláchneme studenou vodou).
- 4
Na elektrický mlynček dáme násadu na plnenie (kto má špric, môže špricom), na násadu natiahneme črevo a plníme.
- 5
Každých cca 15-20 cm naplnené črevo tri-štyri krát otočíme. Raz v jednom smere, raz v opačnom.
- 6
Po naplnení dáme na chladné miesto oschnúť aspoň na dva dni. Aby nám dym dobre chytal na črevo.
- 7
Dáme vyúdiť, alebo si spravíme doma údiareň, ako ja :) Starý sud hore dnom, dole elektrický gril, na špirálu starý plech na pečenie a do neho piliny. Ideálne čerešňové. :) Údime aspoň 12 hodín.
- 2
simaco.netcabinet.net/domov/udiarne/udiare...
ň-anp-plus-nerez-izolovaná-s-komínkom
Tento:
www.nay.sk/zelmer-88654-diana-struhadla/d-285935/...
A co sa tyka udenia studenym dymom... teplota dymu max. do 30°C.
málo papriky, či nefarbí dobre? akú si použil? inak si veľmi šikovný a vynaliezavý, chválim.
dakujem ti za odpoved.
Papriku som daval pravu madarsku sladku. A fotky klobas su pred udenim, nie po. Nestihol som odfotit a boli fuc :) Po udeni klobasy stmavnu. Samotne maso po udeni stmavne.
www.zabijacka.sk/udenie-masa-na-domacej-zabijacke.html...
Tak ci tak.... Neboli to moje prve klobasy a boli dobre. A zakazdym, ked som takto udil, mali super chut a tak isto aj trvacnost. Inak by po ochutnavke znamy nechceli, aby som aj im spravil... :)
Vela ludi napriklad tvrdi, ze najlepsie je udit pilinami z tvrdeho dreva. Ja osobne som tvrdym drevom udil raz a mali neprijemnu stiplavu chut aj vonu po dyme. Odvtedy len ceresnove piliny. A ziadne vlhcenie pilin vodou. Staci zabezpecit, aby dym na ceste ku klobasam schladol na pozadovanu teplotu.
Nenadarmo mama hovorila, ze som mal byt kuchar :)
alebo
A ja napriklad regulujem teplotu dymu/tym aj dymivost/ termostatom na elektrickej spirale :)
Ja si pamatam z mojich mladych cias dva 200 litrove sudy na sebe a udilo sa tak v celej dedine... :) Neboli pocitacom riadene udiarne....
A neboj, nezhoria, (ani nezhoreli) nakolko mne na tej elektrickej spirale nikdy nevznikne ohen... Kdes to tebe, ked zasipas pahrebu pilinami mozno hej...
Pridal som sem ten recept koli tomu, ze je dobry a nie koli takym mudrcom ako si ty, ktory dokazu prvu vetu napisat kolko gramov kde ide papriky.... :) Ked si masiar, tak velmi dobre vies, ze nikdy sa neda presne urcit, kolko soli ti vypije maso, kolko ostatnych korenin je treba, aby to chutilo tak ako ma.... vzdy sa ochutnava.... a nie len pri klobasach... :) Preto som ani nepisal gramaze.... kazdy podla svojej chuti.... jednemu chuti cabajka, inemu nie....
Neako moc som sa rozpisal, tak len jedna vec na zaver. Prosim, nedopisuj sem veci, co kde ako kolko coho dat... Daj sem svoj recept na klobasy a tam si napis, co kde coho a ako... :)
Pekny den :)
my tu nie sme profíci. je dobrým zvykom uvádzať množstvo surovín, v tomto prípade koľko čoho sa má dať napr. na 1 kg mäsa, lepšie na 10 kg mäsa. potom to viem pripraviť, ochutnám a ak chcem dochutím ešte podľa seba. aj údaj o údení - akým dymom, ako dlho, čo pri tom použijem a podobne je potrebný - aj ako a čím to dosiahnem. nie všetci sme v tom zbehlí.
ak takéto veci chýbajú, potom je tvoj recept dobrý len pre teba samého.
a čo sa diskusií týka, tie sú tu na to, aby sa vysvetlilo, čo nie je jasné. preto pripomienky väčšiny z nás sú užitočné aj pre ostatných. neide len o čo, čo som ja sám spravil, aha pozrite sa všetci na mňa...
komentáre od @mesiar sú veľmi cenné a nami považované. podľa jeho receptov už mnohí z nás aj varili, hoci nie sme profíci, aj sa vydarili.
aj od teba by mohlo byť?
aby si veril, tak sa pozri:
varecha.pravda.sk/recepty/domace-klobasy-fotorecept/9042-...
varecha.pravda.sk/recepty/domace-klobasky/11583-recept.ht...
varecha.pravda.sk/recepty/cabajska-klobasa/29737-recept.h...
varecha.pravda.sk/recepty/domaca-klobasa-na-velku-noc/382...
a mnohé dalšie rp.
čo je pravda, to je pravda :-)
všeobecne sa stretávam u mladých so samoľúbosťou, neomylnosťou a akoby som to nazvala - s ich nezdravým sebavedomím, nezriedka s nafúkanosťou a neprístupnosťou i nekritikým postojom voči ich osobe, arogantnosťou.
čím je však človek starší, tým je na základe vlastných skúseností sa stáva skromnejším a uznanlivejším. :-)
Kludne by som odpovedal ja... Ved na to tu je blog, aby sa ludia pytali... V idealnom pripade autora... :)
@mesiar50 som laik a priznavam si to. A vobec ta nechcem poucovat. Rob si po svojom... Viem co jem... :) Verim, ze sem-tam sa stane, ze do mlynca spadne neaka ta mys :) To by sme nemohli jest nic.... Rychosol sa pridava skoro do kazdeho masoveho, tepelne spracovaneho, vyrobku :) Cize okrem udenych veci vsade :)
Iny moj recept je tiez bez gramaze korenin:
varecha.pravda.sk/recepty/domace-jaternice/12615-recept.h...
a bol uverejneny v prilohe Varecha (tlacena priloha Pravdy).
Mozno niektory ludia vedia dochutit, iny potrebuju vahu... Neviem...
Nabuduce, ked budem robit, vsetko budem vazit a doplnim :) OK?
@moko Dakujem ;-) Manzela treba prehovorit :)
jasne, že sa ochutnávalo a dochucovalo.
kým toto nebolo, namiešané zmesi na jaternice, krvavnice, klobásy, tlačenky a iné ten hlavný aktér ani veľmi popíjať nemohol, lebo alkohol mení vnímanie chuti :D, potom už hej :D :D:D, ale nie opiť sa.
nikto by ťa nevysmial, ani laik a ani profík.
toto neplatí výlučne pre len "panelákové" zabíjačky :-)
neviem si predstaviť to iba "od oka"
inak zabíjačka je a aj kedysi bola finančne drahá a nákladná záležitosť ako taká a koreniny idú veľmi do peňazí, nielen to ostatné, preto silne pochybujem, že by niekto hazardoval financiami, s ochutením a s množstvom práce a vynaloženej námahy.
v dnešnej dobe si neviem predstaviť ani na zabíjačke na dedine žiadneho mäsiara či laika nech by bol akokoľvek šikovný v tomto smere, ktorý by riskoval a neprekalkuloval si to vopred a hazardoval len tak od oka. potom by som chcela vidieť, kto by sa komu smial.
nič viac v tom hľadať netreba.
nechápem tvoj postoj. tebe som na toto už odpovedala 8.mája 2013 pri mojom rcp Diviačie stehno na červenom víne v šípkovej omáčke.
nevidím dôvod, prečo by si svoje rcp nepridával?
chlapci moji zlatí, rad radom musíte zvládnuť svoju neprekonateľnú mužskú ješitnosť :-)))) a všetko bude zase OK.
Paprika aj kôli farbe. Paprika v Malackách je taká istá ako v Michalovciach ? A čo z Maďarska, prípadne vlastná. Potom je váha na dve veci. Na h...o a na nič. Podľa normy robiť zabíjačku ? Väčšiu blbosť som nečítal. Každý má iné chute. Niekto chce sladšie, niekto mastnejšie, niekto vôbec nedáva víno a to už nie sú klobásy ale špekačky ? Proste len jeden správny názor a nič viac. U nás napríklad sa nikdy nechytala krv. Preto to nebola zabíjačka ? Vyjadrenie " len tak od oka by mohli chutiť zakaždým inak... " ma dorazilo. Každý si robí klobásu pre seba. Ak chcem rovnaké na celom Slovensku, tak nemusím chovať prasa a idem do hypermarketu. Mimochodom je to lacnejšie ako domáce . Mäsiari s citom pre chuť už vymreli.
Vaha je odhadom...
sú naprosto nedostačujúce na 5 kg mäsa a zavádzajúce pre neskúsených..pozri si tie linky, ktoré som pridala 15. 5. o 17,35.
to si mal radšej nechať bez udania gramov na to množstvo. skús si predstaviť potom tie kloébásy!
nikomu neodporúčam vo vlastnom záujme tento recept vyskúšať!
eventuelne niekoho, kto už klobásy robil a spraví aj tieto :D
Strčím ťa ľavou rukou do vrecka s tvojimi chabými poznatkami o mäse
(sorry foto je vystrihnuté z videa)
Pekne ťa zdravím.Vieš niektorý mudrlanti na vareche si myslia,že som ešte nebol na domácej zakálačke.Kamarát mal farmu s ošípanými.Každé dva týždne som mu porážal ošípané.A robil sme výrobky od krvavničiek počnúc až po klobásy.. atď..A doma sa to predávalo jedna radosť.Škoda,že to foto je malé,ale k rcp.kuracie prsia mi to dalo vo väčšom.Určite by sme si padli do oka a rozumeli by sme si.Prajem ti všetko dobré
Hawk. :)
tie označenia na obaloch surovín sú veľmi praktické a viac menej presné, aby si ich mohol použiť orientačne pri zabíjačke, teda ako ty vravíš, že sypať a sypať...
povedala som, že sa ochutnáva a dolaďuje, až kým nepovie gazda, že je to dobré, také ako chcel.
lenže ak si taký mimoriadne šikovný, skúsený, všetko vieš najlepšie, ako sa o sebe vyjadruješ, tak potom ako si mohol napísať taký nezmysel v gramáži surovín?
na 5 kg mäsa napíšeš 5 strúčikov cesnaku, teda na 1 kg mäsa dáš 1 strúčik cesnaku. len aby si vedel, ja ked robím obyčajné fašírky, tak dám len na 0,5 kg mäsa 3 strúčiky cesnaku, podľa veľkosti, ak sú malé, tak aj viac, ochutnám a ak treba, ešte pridám.
ved podľa tvojho rp by ho ani cítiť nebolo.
a tie gramy korenín, ktoré si uviedol, ako keby si tam nedal vôbec nič.
z toho množstva papriky, čo si tam mal, by boli tie tvoje klobásky strašne chudokrvné, bez farby aj po zaúdení. nebudem sa rozpisovať o ostatnom.rovnako by to bolo nechutne neslané. z toho minimálneho množstva soli by sa veľmi rýchlo pokazili, nepomohlo by ani údenie. aj za čerstva by boli nechutné a bez chuti.
a to ty napíšeš, čo vieme aj my, že každá soľ inak solí, paprika každá paprika inak farbí, dokonca aj inak chutí, každé korenie má rôznu intenzitu ostrosti,chuti, atd.
a to ty hovoríš o sypaní, sypaní a sypaní a sypaní...? ved nemáš ani základnú chuťovú predstavu toho, čo si odporučil iným.
skús si pro forma podľa tvojho návodu spraviť malú vzorku podľa tej gramáže, ktorú si tam mal včera a potom, až bude hotové, ochutnaj ty sám - chcela by som ťa vidieť ako sa budeš tváriť ty sám pri ochutnávke takého svojho diela.
potom kritizuj až komentáre, ktoré si k receptu dostal a hovor hoci aj o banánoch.
veľmi si ma sklamal a zrejme nielen mňa.
pekne si to celé "pohnojil", nielen gramážou, ale aj svojim prístupom a reakciami.
tam môžeš ísť tak akurát ty, lebo aj tie klobásy sú iste oveľa lepšie, než tie, na ktoré si dal svoj včerajší rozpis.
len pre tvoje info, už som robila domácu čabajku ako @kimlo , tiiež domácu gyulai klobásu, domácu dunai klobásu, domácu madarskú klobásu, veľkonočnú klobásu a mnoho receptov na klobásu aj od iných varecháčov a iné domáce klobásy, všetky sa vydarili.
tvoje podľa včerajšieho rozpisu by som určite robiť nešla.
stopol keď dovolíte.Ak som niekomu ublýžil tak
sa zároveň ospravedlňujem.Prajem vám pekný víkend
@abdul
máš pravdu ...človek nemusí byť mesiar aby vedel robiť
klobásy.Takýchto snaživých ludí si viem vážiť.
Raz dávno som zaúčal chlapov na družstevnom(JRD)
bytúnku ako sa majú správne zabýjať kravy a ošípané.
Na moj podiv sa to naučili rýchlo.Bez hocijakých
výčitiek som ich bral ako rovnocených odborníkov.
Ale teba mám rád si dobrý komik.Prajem ti všetko dobré
sú tu aj oveľa mladší od teba, ako napr. @lusinkab , kajussiq a iní - len si pozri ich recepty a komentáre pod nimi ako sa diametrálne líšia od komentátrov tu.
možno ti potom dôjde, o čom je reč...
@guli čka, áno, klobáse vyzerajú perfekt, lenže nezodpovedajú receptu, ktorý @megdesign zadal včera, podľa nich by si teda nespravila perfekt a nepomohlo by ani údenie, či už po starom alebo po novom. nečítala si ani komentáre iných, ktoré tu už nie sú, takže nevieš prečo dostal tieto odpovede.
potom sa musíš naozaj cítiť sklamaný mnou.
a čo si podľa seba uvaril a vložil ty? alebo podľa koho receptu si už uvaril ty na vareche? komu si poradil ty? kto uvaril podľa tba niekedy& tu?
hmmm. potom by som chcela vidieť komentáre ostatných k tebe... :D
prajem ti pekný víkend a oddych :-)
a ešte niečo @pusta podľa teba ten kto nikdy nič neuvaril nesmie hovoriť o jedle? to je čo za nezmysel? k životu potrebujeme jedlo a aj si ho patrične vychutnávame a aj o ňom radi rozprávame, čítame kuchárske knihy, pozeráme relácie v TV, či vieme alebo nevieme variť je úplne fuk... dôležité je, že si vieme sadnúť k jednému stolu a podebatovať o všetkom možnom aj o jedle...
@evusilk , samozrejme môže napísať komentár kľudne aj ten, kto sem žiaden rp nevložil, ale potom nech je to o recepte a nech hovorí aj o jedle, tak ako si to napísala. súhlasím s tebou.
so mnou sa ty sporiiť nemusíš, potom fakt lepšie urobíš, ak stúpiš do toho lajna, to si ty povedal. nie ja.
len si tak skromne myslím, že si ma potreboval zhodiť, o nič iné ti v skutočnosti nešlo. lenže to už je tvoj problém, nie môj. neodpovedal si, kde som napísala, z čoho si ma obvinil. teda klamal si ty, nie ja.
nuž aj takéto môžeš mať potreby...
ale asi máš pravdu, tých komentov tu mám priveľa. už tento rp nekomentujem.
dakujem ti.
nechcel som uz komentovat .Ale vidim ze rad podrivas.Do takeho suda mozes dat ked tak hnojA preber sa z toho ze klobasa
sa udi na 30st.C.A nezavadzaj ludi nespravnymi
informaciami.Ty mi zo svojimi znalostami o mese
nesiahas ani po petu.Davaj si pozor co mi adresujes.A uistujem ta ze som udil v s.r.o.
v drevenej udiarne a nie v plechu ktory sa casom prehreje.
Ty velmi mudry..asi si si nevsimol ze parcujem v holandsku.A druha vec tam si budem komentare
zadavat kde ja chcem ...ty mi v tom urcite nebudes
dirigovat.A ako som pisal jeden laik ,alebo amater by
podla tvojho receptu mohol namiesat tak fasirky
Inak, tu to mas... mas opatrny pristup k soli a ku koreniu.... keby som dal gramaze, spravis klobasy a povies, "su slane a korenene moc.... ja by som dala menej korenin..." A boli by sme zas tam, kde sme teraz :)
Kazdy ma rad inak korenene a slane (mne to vyhovuje, tebe nie) a uz to nebudem opakovat. :)
nie som absolutny abstinent .Som cisty uz 18r
v mojej rodine nepije alkohol nikto...podotykam
ze ma podobnu profesiu ako ty.Tym to uzatvaram mier.
Rob si podla svojho a aj ostatny.Slubujem budem slusny.A moj profil si nevsimaj,nemysli ze na web
zavesim pravdive informacie
Tie gramaze tam boli od oka, lebo ani ja, ani zena sme nevedeli, kolko tam coho slo.... :) Tak aby som uspokojil tvoju tuzbu po gramazach, neake som tam dal. Samozrejme, ze to boli bludy, nakolko NEVAZIM koreniny. :))) Uz si pripadam ako stara platna, co preskakuje.... :)
Keby som bol neschopny a neznaly, tak asi tie klobasy nevysia v mojej spajzi, co myslis? Teda uz nevysia, uz su fuc. :)
Ako mohol byt recept slubny a pacit sa ti, ked tam neboli gramaze? :)))) Ach jaaaaaaaj...... Uz som ticho radsej... :)
A toto máš čo za recept prosím ťa.Teraz ja laik ti tu budem miešať klobásy pol dňa aby som trafil chuť korenín.Si obyčajný chválenkár
v mäsa sa nevyznáš a v údení máš tak ďaleko ako ja na mesiac.Odkedy sa údia klobásy 12 hodín.???Prečítaš niečo na nete a už si myslíš,že si vševedko.
Musíš sa zdokonaliť to mi je jasné,keď nevieš,že klobásy sa údia aspoň dva dni a nie 12 h.S tým,že si zaspomínaš na mladé časy sa klobásy nevyúdia.
Nevyznam, hlavne ze minuly tyzden som robil z troch poloviciek prasata vyrobky :) Placem :D
varecha.pravda.sk/recepty/domace-spenatove-cestoviny/4740...
Kolko soli? A to som viac radsej nehladal...
Tak tu, prosim Ta nepisme o principe... Je uplne jedno, ci som programator, alebo kracir. :) Preco by som mal dat recept prec? Nemam dovod...
A ano predstav si, klobasy robil nie jeden clovek podla mojho receptu, ale na tom nezalezi... nebazirujem na tom, aby ich dakto robil podla mna... :)
toto je len hra zo slovickami... Debata bez vypovednej hodnoty:
teraz mi napises, ze "no ake by boli tie klobasy - neslane" a ja ti napisem "a ake by boli tie spenatove cestoviny - neslane" :D
Ked mas muza masiaria, ako tvrdis, tak urcite vazi... :D Kazda sol inak soli, kazde maso inak pije sol... klobasy zarobis a nechas prejst v koryte do druheho dna, okostujes a ak su malo, prisolis.. ci tak to tvoj manzel nerobi? :) On odvazi pol kila soli, supne do masa a ak je to malo, tak neda, ani bohovi, bo v recepte bolo len pol kila? :D Nesranduj...
Nemusíš plakať chlapček.Keď si robil výrobky z troch pol prasaťa ,tak si iste robil aj klobásky.Som zvedavý ako si ich vyúdil.Stačí keď sem vložíš foto vyudených klobás a ja ti poviem či sú upečené,alebo vyudené.Ale daj si bacha údim na dedine kde bývam od klobás až po údené kurence a syry atď.Tak dávaj fotky šikulko.
Samozrejme že povrch klobás musí byť suchý a nielen klobás,ale aj syrov atď.Musia byť navešané v miestnosti do 15 C cca jeden deň..Povedzme ja ich suším v udiarni miernim plameňom do 30 C a potom ďalej údim cca.2dni.pri 20-25C studeným dymom.V udiarni mám ventilátor a teplomer.
Keď používam teplý dym tak cca.12 h. pri 60-65 C. Ale radšej údim studeným,keďže teplý dym vysušuje moc a trvanlivosť výrobku klesá a nehovoriac už o horúcom dyme kde kde trvanlivosť výrobku klesne na minimum.Skúšal som aj tekutý dym,ale to sa mi nejak nevidelo.
A ešte niečo,@kukulienka71 má pravdu.Norma solenia je 20g soli/1kg mäsa.Potom sa to dá dosoliť,ale presolené môžeš už potom len zahodiť.Pred tou ženou klobúk dole.Vidí do toho lepšie ako ty.
@turek teply dym nevysusuje, ale pecie klobasy. Cim studensi dym, telpsie. Keby teply dym vysusoval, tak by to bolo super, bo aj ked udis studenym, po vyudeni nechas mesiac - dva vyschut... Ak sa medzitym nezkonzumuju :D
Keby tu boli komenty, co tu niesu, tak zistis, ze tragikomediu zacal dakto iny... Kto hned vedel napisat, kolko papriky na kolko kg masa :P