Domáce cestoviny

peknadomacnost - fotkapeknadomacnost, 21. septembra 2012

Na tento hokus-pokus sme sa doma chystali už od začiatka týždňa, kedy sme si z Ľubľany priniesli starý taliansky strojček na cestoviny ampia 110. Zobraziť celý popisNa tento hokus-pokus sme sa doma chystali už od začiatka týždňa, kedy sme si z Ľubľany priniesli starý taliansky strojček na cestoviny ampia 110. Recept na cestoviny je jednoduchý. Na 100 gramov polohrubej múky pripadá jedno vajko + štipka soli. Množstvo si zamiesite si podľa ľubovôle alebo podľa toho, koľko vás bude okolo stola sedieť.

Suroviny

300 gramov
3
štipka




Postup

  1. 1

    V mojom prípade som si zamiesila cesto z 300 gramov múky a 3 vajíčok.

    Domáce cestoviny - obrázok 1
  2. 2

    Vymiesené cesto odpočívalo polhoďku v chladničke.

    Domáce cestoviny - obrázok 2
  3. 3

    A potom prišla zábavná časť – dodatočné miesenie na strojčeku. Cesto som postupne stenčovala nastavením hrúbky medzi valčekmi.

    Domáce cestoviny - obrázok 3
  4. 4

    Tu sa nám to začalo vymykať z rúk :)

    Domáce cestoviny - obrázok 4
  5. 5

    Ale cesto sme nakoniec skrotili.

    Domáce cestoviny - obrázok 5
  6. 6

    Cestoviny som posypala trochou múky, aby sa nezlepili a dala na minútku povariť do hrnca s vriacou vodou.

    Domáce cestoviny - obrázok 6
  7. 7

    Pripravte si vašu obľúbenú omáčku...

    Domáce cestoviny - obrázok 7
  8. 8

    a vaše domáce tagliatelle sú na svete. Takéto cestoviny chutia úplne inak ako tie z obchodu a príprava na strojčeku je naozaj veľmi jednoduchá a rýchla. Dobrú chuť!

    Domáce cestoviny - obrázok 8

Diskusia k receptu

domci4
och, tá posledná foto aj s parou krásnou :)
ajay
Perfektne! Uz som davno nerobila domacu cestovinu a teraz si mi dala chut. Vdaka.
sovka62
@marienka , na tieto široké aj ja pridávam vodu. Skúsila som len z vajec, ale tie tagliatelle boli aj po uvarení tvrdé, nechutné. Tak som vyskúšala s vodou, riskovala som, netušila som či ich strojček dokáže rozvaľkať a hlavne pokrájať (no, v krajnom prípade by som ich krájala ručne), ale zvládol to bez problémov a boli oveľa, oveľa lepšie.
jeka
Aj ja som dostala tento strojček,cesto na ňom rozvaľkám,ale tenké rezance ani za ten svet nenarežem(nenameliem)a skúšala som cesto i s vodou i bez vody.Široké sa mi dajú nakrájať.Kde mám hľadať chybu,je to ešte nový strojček.
peknadomacnost
ahojte všetci :)
jeka: je pravda, že jeden recept nezaručuje rovnaký výsledok, ten môže ovplyvniť dokonca aj vlhkosť vzduchu, vajíčka, ktoré použijeme... čokoľvek.. Ale hádam časom nájdeš fintu a cestoviny a strojček ťa budú poslúchať :)
xxlka
Ak môžem s mojou troškou do debaty.S takým strojom robím už veľmi dlho. Treba tvrdšie cesto ako na ručné vaľkanie, treba nechať trochu odstáť/prikryté/. Po vyvaľkaní je dobre nechať trochu preschnúť, ale opatrne keď chceme tenké rezance.Radi sa drobia keď sa cesto viac usuší.Ja soľ nedávam, robievam aj do zásoby a takto sa zdá lepšie schnú. Stroj je vynikajúci, veľa zdaru prajem!
lubka50
jeka, ak môžem poradiť, ja pridávam aj pár kvapiek oleja a nemám problém. Mám ten istý strojček už 25-30 rokov a nedám naň dopustiť.
Vyskúšaj a daj vedieť.
banaeva
vie mi niekto poradiť, že aký strojček na slíže si mám kúpiť ? na čo sa zamerať pri výbere. Mám doma troch bezlepkáčov a ich slížiky sú veľmi drahé, tak chcem vyskúšať, ale nechcem to mať v pivnici a nepoužívať....
torticka
My tiez mame takyto strojcek. Ale tenke robime na inom mlynceku. Domace rezance su najlepsie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia