Domáci pečený čaj na zimné večery

frederyka - fotkafrederyka, 1. augusta 2011
Domáci pečený čaj na zimné večery
Foto: frederyka

Dostala som slivky a v rýchlosti ma nenapadlo, čo s nimi. Slivkový koláč naši nemusia ......Preto som chcela vyskúšať, ako chutí domáci pečený čaj..... Zobraziť celý popisDostala som slivky a v rýchlosti ma nenapadlo, čo s nimi. Slivkový koláč naši nemusia ......Preto som chcela vyskúšať, ako chutí domáci pečený čaj..... vzhľadom pripomína kompót, ktorý sa však po zaliati horúcou vodou premení v lahodný nápoj......

4 4 poháre
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

2 kg akékoľvek čerstvé
1 kg
podľa chuti
podľa chuti
 podľa chuti




Postup

  1. 1

    Môžete kombinovať rôzne druhy ovocia, podľa svojich možností a chuti. Napríklad – jablká, hrušky, jahody, maliny, ananás, ríbezle, pomaranče, ostružiny, marhule, broskyne, čerešne,višne, slivky......Ovocie umyjeme a potom ho nakrájame na menšie kúsky. Nasypeme do hlbokého plechu, pridáme cukor, klinčeky, škoricu a kvapku rumu ( môžu byť aj dve kvapky ), alkohol sa vyparí, zostane iba vôňa.....Premiešame....... Vložíme do rúry a pečieme 45 minút pri 150°C . Znova premiešame a pečieme 1,5 hodiny pri 100°C. Ešte horúce plníme do čistých sklenených pohárov, šťava z ovocia by mala v pohári prekryť tuhý obsah. Poháre uzavrieme a otočíme hore dnom. Prvá dávka zložená zo sliviek, jabĺk, manga, broskýň, klinčekov , cukru, škorice a rumu zostala rôsolovitá. Keď som po 30 minútach otočila poháre, na dne pohára zostala medzera, čo je vidieť i na priloženej fotografii.

    Domáci pečený čaj na zimné večery - obrázok 1
  2. 2

    Druhá dávka, zložená z cukru, broskýň, mrazených jahôd a malín nie je tak tuhá. Tu som rum vynechala. S klinčekmi a so škoricou som tiež šetrila, aby som zanechala charakteristickú chuť a vôňu ovocia. Broskyne pustili viac šťavy. Preto som tieto poháre ešte pre istotu dala sterilizovať, aby poriadne chytili viečka. Do šálky vložíme 2-3 lyžičky koncentrátu a zalejem horúcou vodou. Kto má rád kyslejší čaj, na dochutenie použije pár kvapiek z citróna.

Diskusia k receptu

aroooo
nejaký pečený čaj už tu bol,no ukladám aj tento
evanaaa
Pečrené slivky som spomínala nedávno, ja to ako čaj neberiem, ani mi to tak nechutí, treba dať viac do pohára ako len lyžicu, ja som to robila ako náplň do pečených pochúťok a pod. Minulý rok som robila miešané ovocie, je to výborné, ale pre diabetikov, so sladidlom. Môže sa dať do palaciniek, do lístkových šatôčiek, žemloviek a inde, kde ide lekvár či džem.
evanaaa
Frederyka, robila som podobne ako ty, ale som nesterilizovala. Neviem aké budú slivky, ale to minuloročné miešané ovocie sa mi zatiaľ nekazí. A tá vôňa pri pečení je najlepšia. Plech som vylízala, bolo to výborné.
vierik
Výborny nápad,prišiel mi vhod urobím slivkový,díky.
frederyka
Ďakujem za komentáre :-)
Je to niečo ako napučaná ochutená želatina.... a hlavne dosť sladká, pri druhom kole " koštovania" sme si do šálky dali iba jednu kopčitú lyžičku. Pri kupovanom sypanom čaji nemám istotu čo pijem....teraz aspoň viem:-).... rovnako ako pri domácom chlebíku. Čo je doma, to sa počíta:-))))
...z koláčov priberáme, kompóty nemusíme, tak ako poriešiť ovocie od svokričky? ....mám si ju pohnevať, keď jej poviem, že nechcem ? :-D.-D
marianna76
fajn, aj ja spravím, dnes mi hovorila jedna babka v dedine o takomto čaji, tento som už mrkla predtým a vedela som o čom hovorí ... popozerám nejaké ovocie... no začínajú padať mirabelky, asi skočím nazbierať.... dobré
marianna76
Mne sa predsa nezdajú tie poháre, môžu naozaj vyjsť 44? Opravíte si to prosím.!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia