Tento recept na polievku som vymyslela pre moje deti, keď nechceli jesť polievky. Vyzerala tak dobre, že sa išli skoro zadusiť, ako im chutila.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
300 g |
|
1 konzerva |
|
100 g |
|
1 malá konzerva |
|
1 konzerva |
|
1 konzerva |
|
3 |
|
2 |
|
1 |
|
3 PL |
|
3 PL |
|
1 PL |
|
0,3 l |
|
2 |
|
trochu |
|
trochu |
|
4-5 strúčikov |
|
trochu |
|
Postup
-
1
Zemiaky a mrkvu očistíme, nakrájame na drobné kocky (0,5 cmx0,5 cm) a dáme do posolenej vody krátko povariť, nie celkom do mäkka. Bravčové mleté mäso posolíme, okoreníme a pridáme doň 2 rozmačkané strúčiky cesnaku, dobre premiešame a robíme guličky s priemerom 1 cm. Medzi dlaňami môžme naraz aj 3 guličky naraz vygúľať. Je to pracné, ale viac to tak chutí. Hotové gulôčky naraz vysypeme do rozpáleného oleja na panvici a osmažíme ich do chrumkava.
- 2
Na druhej panvici urobíme z masla a múky zásmažku, zalejeme ju mliekom a dobre premiešame, aby sa neurobili hrudky. Do hotového bešamelu dáme roztopiť syr v črievku. Do tohoto základu pridáme zemiaky s mrkvou aj s vodou, v ktorej sa varili, opláchnutý cícer, opláchnutú kukuricu a fazuľu, hrášok, doplníme vodou, aby to nebolo veľmi husté dochutíme soľou a vegetou, pridáme bobkový list, rozmačkaný zvyšok cesnaku, čubricu a čierne korenie. Všetko spolu povaríme.
- 3
Ak niekto nemá niektorú surovinu rád, môže ju vymeniť za inú zeleninu, napr. kaleráb, predvarené fazuľkové struky, na kocky nakrájanú cuketu či papriku atď. Aj varené alebo pečené mäso možno pridať. Kto by to chcel mať výživnejšie, môže pridať na kocky nakrájané natvrdo uvarené vajcia. Nakoniec to možno zasypať osmaženými slnečnicovými alebo tekvicovými jadrami, alebo chlebovými kockami či orieškami. Fantázii sa tu medze nekladú, hlavne to musí vyzerať lákavo a pre deti robia malé kocky zázrak.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu