Guličková polievočka

halina - bez fotkyhalina, 5. mája 2010

Tento recept na polievku som vymyslela pre moje deti, keď nechceli jesť polievky. Vyzerala tak dobre, že sa išli skoro zadusiť, ako im chutila.

8
porcií
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

300  g
1 konzerva
100 g
1 malá konzerva
1  konzerva
1  konzerva
3
2
1
3 PL
3 PL
1 PL
0,3 l
2
trochu
trochu
4-5 strúčikov
trochu




Postup

  1. 1

    Zemiaky a mrkvu očistíme, nakrájame na drobné kocky (0,5 cmx0,5 cm) a dáme do posolenej vody krátko povariť, nie celkom do mäkka. Bravčové mleté mäso posolíme, okoreníme a pridáme doň 2 rozmačkané strúčiky cesnaku, dobre premiešame a robíme guličky s priemerom 1 cm. Medzi dlaňami môžme naraz aj 3 guličky naraz vygúľať. Je to pracné, ale viac to tak chutí. Hotové gulôčky naraz vysypeme do rozpáleného oleja na panvici a osmažíme ich do chrumkava.

  2. 2

    Na druhej panvici urobíme z masla a múky zásmažku, zalejeme ju mliekom a dobre premiešame, aby sa neurobili hrudky. Do hotového bešamelu dáme roztopiť syr v črievku. Do tohoto základu pridáme zemiaky s mrkvou aj s vodou, v ktorej sa varili, opláchnutý cícer, opláchnutú kukuricu a fazuľu, hrášok, doplníme vodou, aby to nebolo veľmi husté dochutíme soľou a vegetou, pridáme bobkový list, rozmačkaný zvyšok cesnaku, čubricu a čierne korenie. Všetko spolu povaríme.

  3. 3

    Ak niekto nemá niektorú surovinu rád, môže ju vymeniť za inú zeleninu, napr. kaleráb, predvarené fazuľkové struky, na kocky nakrájanú cuketu či papriku atď. Aj varené alebo pečené mäso možno pridať. Kto by to chcel mať výživnejšie, môže pridať na kocky nakrájané natvrdo uvarené vajcia. Nakoniec to možno zasypať osmaženými slnečnicovými alebo tekvicovými jadrami, alebo chlebovými kockami či orieškami. Fantázii sa tu medze nekladú, hlavne to musí vyzerať lákavo a pre deti robia malé kocky zázrak.

Diskusia k receptu

jody
čubrica je zmes korenia, idem to pohľadať
danusap
čubricu som si doniesla z Bulharska. Je to ich národné korenie. Pekné grilované kuriatko so smesou korenia, čo obsahuje čubricu je tam vynikajúce. Pridávajú ho do mletého masa, na pokrmy s paradajkou, rybou apod. Je to chutné. Niekomu moc aromatické. Mne nevadí.
halina
Hej, danusap, čubrica je najlepšia z Bulharska, ale dostať ju od firmy Avocado, či tak nejak, aj vo veľkých supermarketoch. Je to výborná zmes korenia, dá sa aj doma pripraviť, hlavná zložka je sušená saturejka a grécke seno (pískavica). Kto chce o to, vedieť viac, pozrite do googlu.
radulienka
Hmm, mňamková polievočka, robila som ju a veľmi nám chutila, asi ju budeme robiť častejšie, díky za recept...



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia