Gaštanové guľky

eraserhead - fotkaeraserhead, 2. novembra 2011

Urobte si radosť a pozvite aj priateľov, spravte im voňavú kávu a ponúknite gaštanové guľky.

720 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

150 g
50 g




Postup

  1. 1

    Očistené gaštany močíme vo vode, aspoň 12 hodín

    Gaštanové guľky - obrázok 1
  2. 2

    Gaštany so štipkou soli varíme vo vlastnej vode, približne 1 hodinu. Nie celkom studené dáme do vhodnej nádoby a nastrúhame čokoládu. Kvalitnú čokoládu

    Gaštanové guľky - obrázok 2
  3. 3

    Vidličkou roztačíme gaštany a premiešame s čokoládou. Ak by sa Vám zmes zdala príliš hustá pridajte trocha vody v ktorej sa varili gaštany.

    Gaštanové guľky - obrázok 3
  4. 4

    Zmes hotová

    Gaštanové guľky - obrázok 4
  5. 5

    V dlani tvarujeme guľky.

    Gaštanové guľky - obrázok 5
  6. 6

    Oballíme v cukre.

    Gaštanové guľky - obrázok 6
  7. 7

    Dopĺňam alternatívu k pracnému čisteniu, zoberte nôž prípadne škrabku na zemiaky a spodnú šupu poodkrajujte alebo oškrabte. Tento spôsob je rýchlejší ale vzniká veľa odpadu.

    Gaštanové guľky - obrázok 7
  8. 8

    Pre deti spravte snehuliaka.

    Gaštanové guľky - obrázok 8

Diskusia k receptu

danielas
Tvoj receptík sa mi páči,to bude dobrota! Urobím,vďaka
tinca
@eraserhead máš ich krásne,trblietavé, rcp vhodný aj na vianoce. Mám dotaz, s gaštanovým pyré by to nešlo??
pivonka
To je dobrota! Prečo sa zo všetkého, čo je dobré, priberá?
trencanka
Este som cerstve gastany necistila. Ide to dobre? Mam este gastany, spravila by som.
lyali
Pre mňa nezvyčajný recept, preto o to zaujímavejší :-) Aj ja som uvažovala nad hotovým gaštanovým pyré, ale tak by som prišla o "biele" gaštanové hrudky, ktoré vidím v priereze :-) A gaštanové pyré som zatiaľ videla len ochutené, takto to ostane len pri nefalšovaných gaštanoch a čokoláde :-) KK :-)
tothka
Prepáč jednu indiskrétnu otázku : čistil si ich sám? sú nádherne obielené, klobúk dolu, viem o čom hovorím. Super guľky, dala by som si, aj keď som práve dojedla kôpku upečených.
eraserhead
@tinca ja som gaštanové pyré ešte neskúšal, tak neviem musím si v obchode pozrieť zloženie. Ale podľa dostupných obrázkov



mám podozrenie že to obsahuje aj tú vnútornú šupu a niekde som čítal že tam dávajú aj fazuľu.
Podľa tejto smernice
 eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:20...

„Sladené gaštanové pyré“ je zmes vody, cukru a najmenej 380 g gaštanového (Castanea sativa) pyré na 1 000 g hotového výrobku, privedená do vhodnej konzistencie. Mne to príde dosť málo tých 380g

@trencanka @tothka gaštany som si čistil sám a trvalo mi to cez hodinu ošúpať tých 150g, celkom dobrá babračka. A vyšlo mi to na 25 kusov
cathyc
Gaštany sa chystám na jar zasadiť, takže treba asi tak 20 rokov počkať a môžem spraviť túto dobrôtku. Ukladám.
cica2
to musí byť výborná pochúťka!
elekra
Krásne a určite aj chutné. Hneď by som si dala.
marianne69
..na toto sa tesim,akurat som ich dnes kupila a rozmyslam co okrem pecenych s nimi spravim,rcp prisiel ako na zavolanie,len som sa chcela opytat na to cistenie,ide to v pohode alebo mas na to nejaku fintu?
eraserhead
@marianne69 dá sa to spraviť aj tak že gaštany zbavíš tej vrchnej šupy a varíš 20-30 minút potom ich ošúpeš do čista a následne varíš zvyšný čas do tej hodiny, prípadne do mäkka nie však na kašu.
V opačnom prípade sa tá finta na čistenie volá, trpezlivosť.
lucylee
Je to strasna piplacka. Vcera som sa trapila s cistenim, ale gastany su namocene vo vode a dnes ich uvarim :-)Vrchna supka ide dole v pohode, ale ta druha hneda tenka supka ide dole strasne tazko....
jamarlen
tiež sme sa včera veru piplali, ale boli výborné a bezlepkové:), keby nebolo detí,j dám aj alkohol...., len nám žiadna voda z gaštanov nezostala, všetku vypili. v akom množstve si to varil - ako zemiaky, či menej?
marianne69
boli vynikajuce,maskrta pre mna ako stvorena,ale to suuuupanie:-))),svata prostoto,kedze trpezlivost nie je zrovna moja cnost.Ale urcite budem robit i nadalej,vyborne su,chutili skvelo.
lucylee
Tento recept je vlastne zazrak-dve suroviny, ak neratam cukor na obalovanie a chuti bozsky. Ovela lepsie ako zlozite kolace s plnkami, co zaberu kopu casu.
eraserhead
@lucylee z akého množstva gaštanov si robila? prídu nejaké deti tak im to asi pripravím vo forme snehuliaka nech majú radosť
lucylee
@eraserhead presne z takeho mnozstva ako ty a teda 150g gastanov a 50 g cokiny. Zjedli sme ich vsetky len ja a manzel. Robila som ich aj z gastanoveho pyre, co mas na obrazku, ale nebolo to ono. Odporucam fakt prave gastany. A este sme si upiekli gastany na plechu a sme vyjedali pocas silvestra. Ja gastany milujem. Manzel nie, ale tieto gulky mu chutili. Snehuliak je dobry napad, potom vloz fotku nech viem, ako vyzeral :-)
eraserhead



@lucylee tak snehuliak sa odmäku nedočkal, bol zjedený, do receptu som pridal aj alternatívu k pracnému čisteniu gaštanov



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia