Foto: eraserhead
Urobte si radosť a pozvite aj priateľov, spravte im voňavú kávu a ponúknite gaštanové guľky.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Očistené gaštany močíme vo vode, aspoň 12 hodín
-
2
Gaštany so štipkou soli varíme vo vlastnej vode, približne 1 hodinu. Nie celkom studené dáme do vhodnej nádoby a nastrúhame čokoládu. Kvalitnú čokoládu
-
3
Vidličkou roztačíme gaštany a premiešame s čokoládou. Ak by sa Vám zmes zdala príliš hustá pridajte trocha vody v ktorej sa varili gaštany.
-
4
Zmes hotová
-
5
V dlani tvarujeme guľky.
-
6
Oballíme v cukre.
-
7
Dopĺňam alternatívu k pracnému čisteniu, zoberte nôž prípadne škrabku na zemiaky a spodnú šupu poodkrajujte alebo oškrabte. Tento spôsob je rýchlejší ale vzniká veľa odpadu.
-
8
Pre deti spravte snehuliaka.
mám podozrenie že to obsahuje aj tú vnútornú šupu a niekde som čítal že tam dávajú aj fazuľu.
Podľa tejto smernice
eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:20...
„Sladené gaštanové pyré“ je zmes vody, cukru a najmenej 380 g gaštanového (Castanea sativa) pyré na 1 000 g hotového výrobku, privedená do vhodnej konzistencie. Mne to príde dosť málo tých 380g
@trencanka @tothka gaštany som si čistil sám a trvalo mi to cez hodinu ošúpať tých 150g, celkom dobrá babračka. A vyšlo mi to na 25 kusov
V opačnom prípade sa tá finta na čistenie volá, trpezlivosť.
@lucylee tak snehuliak sa odmäku nedočkal, bol zjedený, do receptu som pridal aj alternatívu k pracnému čisteniu gaštanov