Hubové rizoto s dusenými kuracími stehnami

jarco - fotkajarco, 25. marca 2010
Hubové rizoto s dusenými kuracími stehnami
Foto: jarco

Je to taká stredná cesta medzi talianskym a slovenským rizotom. Namiesto vo vývare sa ryža varí s kuracími stehnami, efekt je podobný. Nám chutilo. Zobraziť celý popisJe to taká stredná cesta medzi talianskym a slovenským rizotom. Namiesto vo vývare sa ryža varí s kuracími stehnami, efekt je podobný. Nám chutilo. Výhoda je, že sa to celé dá urobiť v jednom hrnci - ja som použil veľký wok s pokrievkou.

6
porcií
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
6 ks
500 g
1 ks
300 ml
200 g
1 ks
50 g
250 ml




Postup

  1. 1

    Sušené huby som vopred namočil do vody. Kuracie stehná som rýchlo opražil na olivovom oleji, jemne okorenil a osolil.

  2. 2

    Na olivovom oleji som spenil cibuľu a kúsok čili papričky. Pridal som prepláchnutú taliansku (arborio) ryžu, chvíľku popražil a zalial bielym vínom. Počkal som, kým víno neprevrie, a zalial vodou - objemovo 2,5-násobným množstvom ako bolo ryže. Pridal som najemno nakrájanú mrkvu, lesné huby, trochu kurkumy (kvôli farbe, šafrán som nemal), osolil a okorenil. Na ryžu som položil kuracie stehná, zakryl a pomaly varil.

  3. 3

    Po cca 15 minútach, keď už ryža vsiakla väčšinu vody a vína, som vybral kuracie stehná, do ryže vmiešal nakrájané šampiňóny a smotanu, podľa potreby pridal trochu vody. Kuracie stehná som vrátil na miesto, trochu ich vtlačil do ryže, znovu zakryl a dusil na nízkej teplote ďalších 15 minút.

  4. 4

    Rizoto som podával s kuracím stehnom, strúhaným parmezánom, čerstvou bazalkou a bielym vínom. Udusené kuracie mäso sa krásne oddeľovalo od kosti a rizoto bolo najlepšie na druhý deň :-)

Diskusia k receptu

sjuz
Nápadité:), môže byť chutné :)
cistinka
Verím, že najlepšie bolo na druhý deň...ja takéto rizoto môžem ešte v noci studené pred tým druhým dňom...
Tie stehná si mal len tieto rúčky?
jarco
Zabudol som na smotanu! Dopĺňam :-)

Stehná boli len takéto malé, u nás kuracie mäso moc nejde...
sracz
Už podľa čítania je možné sa dovtípiť, že je to prudko jedlá pochúťka! Vďaka za recept a nápad = na nedeľu nemusím vymýšľať, čo uvariť! Pekný weekend, pevné zdravie a silné nervy, s úctou želá Srácz_Ferry!
bozulka
Ďalší dobrý nápad.Mám taký dojem,že tu budem musieť ostať aspoň do 100 a viac rokov.Nestíham ani varechu a o svojich kuchárských knihách a časopisoch ani nehovorím,tie len odkladám na kopu !!!!
hanina
Vďaka, najradšej mám Eintopf - jedlá v jednom hrnci. Zostane viacej času na iné veci / aj na zbieranie tých húb/.
cistinka
@jarco neodolala som, dnes sme ho mali na obed a na zajtra určite nezostane. Ja som nemala bazalku :-( dala som nasekanú pažítku a parmezán som nastrúhala a nakoniec vmiešala do rizota...Je to fakt bomba....všetkým doporučujem!
jarco
tak takú pochvalu som ešte asi nedostal :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia