Halušky po mojom

monika2mamina - bez fotkymonika2mamina, 11. februára 2015

Toto je zdravšia varianta klasických halušiek. Sú vynikajúce. Odporúčam :-)

8
porcií
120 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

Halušky:
1 hrnček
1 hrnček
1 ks
1/2 ČL
cca 10 ks podľa veľkosti
Ďalej:
1 kg
500 g
125 g
375 g
podľa potreby
3 ks
6 strúčikov
 na varenie
 na varenie




Postup

  1. 1

    Údené mäso varíme vo vode s 3 strúčikmi cesnaku a 1 cibuľou asi hodinu.

  2. 2

    Kapustu dáme do hrnca s trochou rozpáleného oleja, krátko ju orestujeme, zalejeme asi 2 hrnčekmi vody, zakryjeme a necháme dusiť.

  3. 3

    Do väčšieho hrnca si dáme zovrieť asi 3 l vody s 1/2 lyžičkou soli a pripravíme si cesto na halušky: zemiaky očistíme a rozmixujeme. Zmiešame ich s múkou soľou a vajcom. Vo vriacej vode uvaríme halušky, potom ich scedíme a prepláchneme studenou vodou.

  4. 4

    Uvarené mäso nakrájame na väčšie kocky. Zvyšnú cibuľu a cesnak nakrájame na drobno a spolu s údeným mäsom dáme na panvicu s trochou oleja a za občasného miešania pražíme, kým cibuľa nezačne chytať farbu.

  5. 5

    Halušky rozdelíme rovnomerne do dvoch nádob. Do jednej pridáme udusenú kapustu a polovicu opraženého údeného mäsa s cibuľou a cesnakom. Do druhej nádoby s haluškami pridáme rozmrvenú bryndzu, jogurt a zvyšné mäso s cibuľou a cesnakom. Premiešame a môžeme podávať. Dobrú chuť :-)

Diskusia k receptu

kukulienka71
Vidím, že si sa snažila o menej kalorickú verziu bez slaniny a radšej s jogurtom ako smotanou, aj časť múky si nahradila celozrnnou. Tiež som už skúšala, nejak nám to ale nepasovalo. Manžel zvykne hovoriť, kto chce urobiť diétnu klobásu, ten nech radšej nič nerobí:-) ale určite mnohým chutí aj takáto verzia. Sú tu aj horšie fotky, z toho si nič nerob:-)
elef
radsej klasiku ako toto,vsak ich nejeme na tony
elef
a su to vobec halusky ,alebo maso s nokerlami:-))
jerica
fakt sú krásne , presne ako si uviedla v názve "Halušky po mojom" v tom prípade len po tvojom. Moje by vyzerali trochu ináč, ale ked vám chutili , nič nebráni sa pochváliť ako varíš "po tvojom".
Riešila by som to ako doporučuje @radost
1x babav
tiginko
no ja si myslím, že horšia fotka tu hádam na Vareche ani nie je... aspoň za tých pár rokov čo som tu, nie. Jedna vec je čo nám doma chutí, a druhá čo prezentujem na verejnosti a čím sa chcem pochváliť. -5 *****
radox1
@jozefj ,nejaka@registrovana pri mojom recepte na gulas z daniela napisala:

si predstav ze @jozefj tu mal kedysi vela kvalitnych receptov, len ich zmazal ked sa pohadal a nahneval, vtedy skoncil s varechou. Viem to, lebo som podla neho varila a hlavne piekla. Jeho recepty mi nechybaju, stihla som si ich opisat. Bolo vidno ze je z fachu.

neviem co je na tom pravdy,ale ze si si nechal zrovna 2 recepty,o kvalite radsej pomlcim,nech posudia ini,ci si naozaj kuchar.

ty vies sam najlepsie-aspon si myslim ze ten recept stoji za nic,pochvalil si ho len preto,aby si nejakym sposobom vyprovokoval ludi co naozaj vedia varit,comu sa neskutocne smejem.
gubics
Niekedy je menej VIAC! Ten, kto chce ukázať aký je kreatívny mal by poznať aspoň základy gastronómie.
Nedajú sa miešať "hrušky s jablkami keď počítame"!
A nedajú sa miešať ani rôzne základné jedlá ako (Bryndzové halušky, a kapustové halušky), netvrdím, že sa to nedá zjesť,ale neposúvajme to do roviny nových kreácií.
2010
Kedze je to recept dna aj ja pridam co tu nie je medzi 30000 receptami
vyprazane parecky v trojobale, mnamka , mnam


radox1
hm,recept dna-dobry postreh.
postrehli ste v rubrike pamätate si?,ze sa tam najlepsie recepty ani nedostanu a stale rotuju len urcite dokola?
motyka
asi ste to zle prečítali. To nie sú spoločné halušky s bryndzou aj s kyslou kapustou, ale dvojaké. Jedny s kyslou kapustou a druhé s bryndzou. Pravdepodobne @Monika2mamina má v rodine "stravníkov", ktorí nejedia bryndzové a druhí nejedia kapustové. Rozhodne ale to musí byť hrozne ťažké, pokiaľ to jedia naraz oboje, tak ako to naservirovala na tanieri. Ja taktiež by som z tých surovím mala 3 - 4 jedlá. Fotku nehodnotím, pre mňa nie je až taká podstatná.
ria52
no toto som este v zivote nepocula a varim uz 45 rokov
1x staja
jozefj
Radox1 vykašlite sa láskavo na mňa.Ja Vás nijako neposudzujem.Ja som nikomu netvrdil že som kuchár.Tak si žite a mňa tiež nechajte žiť.Nejaký radox ktorý o slušnosti nemá ani šajnu mňa nerozhádže.Pekný deň.
jujoska
@2010 to mi pripomenulo ako nam detom mamka robievala obcas parky v cesticku. A ako nam chutili
evivk
som šokovaná a to som akurát tak "pasívny kuchár", najprv si niečo prečítať o zdravšom stravovaní by nebolo na škodu a potom niečo napísať. Čo sa týka samotného receptu, keď to chutí, nech sa páči, ale ja by som asi ostala radšej hladná :)
katarina2511
Som sokovana z Vasich komentov, ako dokazete niekoho udupat v prachu. Ja som mala tiez na Vareche niekolko mojich receptov ale z dovodu negativnych komentov som ich vymazala. Odvtedy obcas sa pozriem, co je na Vareche nove, alebo si najdem nejaky recept, co potrebujem. K tomuto receptu - kazdy nemusi vediet fotografovat. Fotka je tam a ono to vyzera ako halusky. Je to recept bohaty na suroviny, ale vcelku jedly. Kludne by som to zjedla. Kazdy mame svoje chute. Moj muz bezne jedava chlieb s mastou a slivkovym lekvarom a chuti mu to. Ja mam zasa rada chlieb s maslom, na tom platky kyslych jablkt a platky udenej slaninky. Pytam sa Vas, preco vsetko treba takto kritizovat a niekoho ponizovat. Ak sa mi nieco nepaci, tak to prejdem bez komentaru. Nebudem poucovat, posmievat sa a kritizovat. Potlacte v sebe tuto typicku slovensku hroznu vlastnost. Vase komentare prezentuju Vasu "osobnost".
scharlott
Od skúsených Varecháčov očakávam pozitívny prístup t.j. poradiť, vysvetliť, pomôcť... jednoducho podať odborné skúsenosti, ale akosi som to vo vašich komentároch nenašla ...
sweetlaab
Ak by som mala poradiť, tak odporúčam si pozrieť , alebo sa stať členom aj medzinárodných komunít na G+, konkrétne Cakes & Baking, The Cadbury Kitchen, Food Photography a veľa iných. Je tam veľmi príjemné priateľské prostredie, a úžasné fotografie sladkostí a jedál, ľudia si tam môžu vymeniť nielen recepty, získať skúsenosti, ale zdokonaliť sa aj vo fotografii jedál ....
jamarlen
keď sa ma babička pýtala, či chcem halušky s bryndzou alebo kapustou, mal som len jednu odpoveď - "nadrobené",a tak som ochutnával raz z jedného taniera, raz z druhého a nevedel som rozhodnúť, ktoré sú lepšie a z ktorých si nechám na "posledné sústo"…
mal som 17 a trénoval denne -
predpokladám, že u vás, @Monika-2-mamina to je niečo podobné:)
denyany
No, aj keď foto nie je práve najdokonalejšie, v pohode som rozoznala, že ide o halušky. Nechápem, čo vás tak popudilo, milí varecháči! Veď je jasne napísané, že halušky rozdelíme do dvoch nádob a primiešame ingrediencie, tým pádom sú jedny bryndzové, druhé s kyslou kapustou. A že je pri údenom mäse aj opražená cibuľa s cesnakom, to nie je predsa nič hrozné. Videla som aj oveľa čudnejšie kombinácie, aj tu na vareche a neboli pri tom takéto reakcie.
motyka
no ja si myslím, že chuťou sú tie halušky vynikajúce obidvoje. Len na strávenie, najmä pre starších ľudí, je to ťažké, pokiaľ ich bude jesť spolu. Tí, ktorým dobre trávi a mladí / ako píše @jamarlen / si na nich určite pochutnajú.



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia