Zemiakové placky
Zemiakové placky

Haruľa

crenai - fotkacrenai, 5. januára 2022
Haruľa
Foto: crenai

Haruľa, zemiaková placka, zemiaková baba a ja neviem, ako to ešte v ktorom kúte krajiny volajú. ? Podstatné je, že je to rýchle, Zobraziť celý popisHaruľa, zemiaková placka, zemiaková baba a ja neviem, ako to ešte v ktorom kúte krajiny volajú. ? Podstatné je, že je to rýchle, lacné a chutné. ?

1
porcia
10 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
1 KL
1 KL
1 KL
1 PL
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Zemiaky očistíme a nastrúhame. Vložíme do misky, osolíme a premiešame. Počkáme 10 minút a zbavíme ich čo najviac vody.

  2. 2

    Pridáme pretlačený cesnak, korenie, múku a majorán a dobre premiešame.

  3. 3

    Zmes prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a rozotrieme na hrúbku približne 1/2 cm.

  4. 4

    Pečieme pri teplote 200 °C 15 minút. Potom vyberieme, otočíme a pečieme ešte 10 minút.

  5. 5

    Po vybratí nakrájame a servírujeme s obľúbeným dipom, prípadne ja ich jedávam aj ku kyslým polievkam.

Diskusia k receptu

hombrero
U nas na "vychode" sa to vola gugel...s mekcenom na l...najlepsie sa to upecie v trube vykurenej drevom, pecene na starom plechu...krasne pripecene okraje, v plynovem nemozne dosiahnut...
chorvatka
U nas v Trencine to bola zemiakova baba pecena v peci na uhlie. Ale ta vôna sa ani po 60 rokoch neda zabudnut. Najviac mi chutili tie chrumkavé kraje...
1x crenai
chemik
Poměrně důležitý dotaz kvůli požadavku na dokonalé odvodnění - brambory se strouhají zcela najemno jako na halušky nebo na malých slzičkách?
crenai
@chemik (7.1.2022 02:28)

Je to úplne jedno. Niekomu to chutí hrubšie, niekomu jemnejšie. Na zbytok postupu to nemá žiaden vplyv. Ja preferujem na jemno.
pavel2000
Chemik-My doma robíme kombinovane.
Väčšia časť na jemno, zbytok hrubšie "rezance".
Naviac do cesta posekáme jemnú salámu a zamiešame / cca 2x2cm./
Takto to robíme v Banskej Bystrici, je to Haruľa a nijaké baby...
1x crenai
bugout
Podľa mojich skúseností baba býva hrubšia a pečená na plechu, haruľa tenšia a smažená na panvici.... Pokiaľ ide o prídavky do cesta, alebo jemnosti nastrúhania zemiakov tam som rozdiely zväčša nevnímal. Baba je na prídavky do cesta zväčša bohatšia ako haruľa.... Ale to sú moje postrehy zo života nič exaktné
pavel2000
My robíme tenké Harule, rôzne varianty a ako som písal i s jemnou salámou.
Odporúčam tiež vyskúšať, pridať postruhanú mrkvu- nie na kašu, ale rezance.
Má to dobrú chuť a opticky vypadá lepšie...
1x crenai
crenai
Ono je to podľa zvykov v každej domácnosti, respektíve oblasti. To sa týka receptu, aj názvu. 🙂 To, čo som dal do receptu je taký základ. Tiež si tam zvyknem podľa chuti občas niečo pridať. Vždy ju ale robím v rúre. Vyprážané jedlá nejedávam.
1x bugout
pavel2000
Crenai, keď nechceš vyprážané jedla nemusíš...
Videl som v Grécku, vyrážali na olivovom oleji s pradaním bravčovej masti.
Do jedla na tanieri si dávali ešte naviac extra virgin...
A Stredomorie je zdravšie ako Slovensko!
Doma vyprážame na extra virgin olivovom oleji s pridaním cca 10% bravčovej masti...
1x crenai
crenai
@pavel2000 (7.1.2022 08:59)

Ja netvrdím, že používanie oleja je zlé. Hovorím iba, že ja ho nepoužívam viac, ako je nutné. 🙂



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia