Hlivový guláš

tiginko - fotkatiginko, 15. augusta 2015

Suroviny

600 g
2 ks
6 strúčikov
1 PL
2 ČL
1/2 ČL
1 ks
2 ČL
1 l
2 PL
2 ČL
1 kopcovitá PL




Postup

  1. 1

    Hlivu očistíme, odkrojíme spodné tvrdé časti stopiek. Nakrájame na väčšie rezance, stopku odkrojíme a prekrojíme pozdĺžne na polovice. Na oleji alebo masti opražíme nakrájanú cibuľu, opražíme do sklovita a pridáme 3 nasekané strúčiky cesnaku. Poprášime mletou paprikou, rascou a čiernym korením a pridáme soľ. Ak nemáme čerstvú čili papričku, ktorú nakrájame nadrobno, pridáme buď mletú štipľavú papriku, alebo čili vločky. Pridáme nakrájanú hlivu, poriadne premiešame a opekáme asi 1-2 kým hliva nezmenší objem. Ja som pridala pre zintenzívnenie hubovej chuti kopcovitú čajovú lyžičku sušeného hubového prášku, ktorý si robievam z usušených nožičiek rôznych hríbov a bedlí. Potom zalejeme vývarom a dáme variť na 30 minút. Medzitým si pripravíme z 1 lyžice múky a 1 lyžice oleja zápražku. Samozrejme nemusíte použiť pohánkovú múku, ale aj obyčajnú hladkú. Hotovú zápražku rozriedime asi 2dcl studenej vody a poriadne rozmiešame. Tesne pred dovarením pridáme do polievky, tiež prelisované zvyšné strúčiky cesnaku a v dlaniach pomrvenú majoránku. Krátko povaríme, vypneme, prípadne dochutíme podľa seba a môžeme podávať.

Diskusia k receptu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia