Horehronské gule

martau - bez fotkymartau, 29. marca 2013
Horehronské gule
Foto: martau

Suroviny





Postup

  1. 1

    Epizóda: Epizóda 09/2013: Šumiac Cesto: zemiaky surové 4-5ks väčšie zemiak varený v šupke1 ks vajcia 2ks soľ, čierne korenie cesnak 2 strúčiky varené údené mäso podľa chuti cca 200g čerstvá petržlenová vňať alebo ligurček hrubá múka podľa potreby cca 1 hrnček Príloha: slanina (prerastená) podľa chuti cibuľa 1ks kyslá kapusta podľa chuti Cesto: 3 surové zemiaky nastrúhame na hrubšom strúhadle a 1 zemiak na jemnejšom, pristrúhame aj varený zemiak. Šťavu zo surových zemiakov vytlačíme, aby nebolo potrebné použiť veľa múky. Pridáme vajcia, soľ (opatrne, pretože údené mäso je slané), korenie a nastrúhame cesnak, premiešame. Pridáme na kocky nakrájané varené údené mäso a nasekanú petržlenovú vňať, premiešame. Postupne prisypávame múku, aby vzniklo polotuhé cesto. TIP: Odskúšajte si konzistenciu cesta tak, že kúsok vhodíte do vriacej osolenej vody a keď sa nerozpadne, cesto má správnu tuhosť. Z cesta vytvarujeme menšie guľôčky (v dlaniach) a dáme variť do vriacej slanej vody. Podľa veľkosti varíme 10-20 minút. Príloha: Na panvici necháme vytopiť nakrájanú slaninu, pridáme nahrubo pokrájanú cibuľu, opražíme. TIP: Na záver môžete pridať aj kapustu, ak ju chcete mať teplú, ale podávať ju môžete aj studenú. Podávame guľky s kapustou preliate opečenou slaninou s cibuľou.

Diskusia k receptu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia