Jablkový koláč s černicami a lieskovými orieškami

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 13. septembra 2013

Tento koláč je príjemne sladký a zároveň kyslastý po černiciach, vonia škoricou a opraženými orieškami. Končiace leto v kuchyni...

10 minút
príprava
50 minút
na 170 °C

Suroviny

125 g
120 g
3 ks prešľahané vidličkou
70 g
30 g
50 g
1 ČL
2 ks na kúsky
120 g
na posýpku:
2 PL
 kúsok
 nasucho opražené




Postup

  1. 1

    Najskôr predhrejeme rúru na 170 °C. V miske vyšlaháme povolené maslo s cukrom do jemného krému. Postupne pridávame vajíčka a prešľahávame. Napokon ručne zamiešame mleté mandle a obe múky s kypriacim práškom. Do cesta opatrne zamiešame dve tretiny nakrájaných jabĺk a černice.

  2. 2

    Maslom vymastíme okrúhlu formu s priemerom 24 cm a vysypeme múkou. Cesto rozotrieme do formy, obložíme zvyšnými jabĺkami, posypeme škoricovým cukrom a obložíme plátkami masla. Pečieme asi 40 - 50 minút.

  3. 3

    Ak by ste použili menšiu formu, koláč treba piecť asi o 10 minút dlhšie. Test so špajľou je najistejší. Hotový koláč necháme vychladnúť, nakoniec môžeme posypať nasucho opraženými a nahrubo nasekaným lieskovými orieškami.

Diskusia k receptu

garanco
Naozaj pripomína koniec leta :-))
Keď sa vrátim zo záhrady, upečiem...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia