Jablkový páj

Ádám Soós
šéfcukrár hotela DoubleTree by Hilton v Bratislave, 5. augusta 2015
Jablkový páj
Foto: Ľuboš Pilc
10
porcií
10 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Jablkové pyré:
1 kg
50 ml
1 PL
2 PL
1/2 ks
Cesto:
200 g
70 g
100 g
2 g
3 ks




Postup

  1. 1

    Jablká ošúpeme, nakrájame na malé kocky a dáme variť. Pridáme citrónovú šťavu, cukor, vanilkový struk a varíme až do zmäknutia asi 10 minút. Vanilkový struk vyberieme.

  2. 2

    Cesto: Múku s cukrom a so štipkou soli zmiešame, pridáme maslo a vajíčko. Zmes dôkladne spracujeme, až kým nevznikne hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme dve hodiny odstáť v chladničke.

  3. 3

    Okrúhlu formu vymastíme a vysypeme múkou. Cesto vyberieme z chladničky, rovnomerne roztlačíme po celej forme, popicháme vidličkou a polejeme jablčným pyré.

  4. 4

    Navrch poukladáme na tenko nakrájané očistené jablká, posypeme vanilkovým cukrom a potrieme tenkou vrstvou marhuľového džemu, aby jablká dostali zlatú farbu. Pečieme asi 30 minút pri teplote 180°C.

Diskusia k receptu