Pečené jahňacie mäso
Pečené jahňacie mäso

Jahňacie lýtko na šípkovej omáčke

Ľubomír Galbavý
šéfkuchár a majiteľ reštaurácie Meet and Eat v Piešťanoch, 2. októbra 2019
Jahňacie lýtko na šípkovej omáčke
Foto: Pravda - Robert Hüttner
110 minút
príprava

Suroviny

600 g
40 g
1 ks
2 ks
2 zrnká
2 zrnká
Šípková omáčka:
30 g
120 g domáci
40 g
1 KL
Zemiaková knedľa:
500 g
1 vetvička
15 g
1 ks
50 g




Postup

  1. 1

    Jahňacie lýtko prudko opečieme z každej strany na rozohriatej masti. Mäso preložíme do pekáča a pridáme soľ, na kolieska pokrájanú cibuľu, nové i čierne korenie, bobkový list, podlejeme trochou vývaru a prikryté vložíme do vyhriatej rúry.

  2. 2

    Keď je mäso takmer mäkké, prelejeme ho výpekom a odokryté dopečieme dozlatista. Výpek zlejeme bokom a mäso necháme vo vypnutej rúre odpočívať.

  3. 3

    Na masti opražíme múku, zalejeme ju výpekom a vývarom podľa požadovaného množstva a hustoty. Šťavu privedieme do varu, pridáme do nej šípkový lekvár, ochutíme cukrom, soľou a citrónovou šťavou.

  4. 4

    Uvarené olúpané zemiaky nastrúhame, pridáme rozpustené maslo, soľ, vajce, kukuričný škrob. Vymiesime zmes, z ktorej vytvarujeme valček, zabalíme ho do potravinovej fólie, uvaríme a nakrájame. Nakrájané knedle opečieme na panvici s vetvičkou rozmarínu.

  5. 5

    Jahňacie lýtko rozkrájame a podávame preliate šípkovou omáčkou spolu so zemiakovou knedľou.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia