Jelenie mäso
Jelenie mäso

Jelenie stehno na smotane na spôsob sviečkovice

Marián Čapák
šéfkuchár pivárne Astoria v Piešťanoch, 24. októbra 2021
Jelenie stehno na smotane na spôsob sviečkovice
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
5
porcií
90 minút
príprava

Suroviny

900 g
400 g
1 PL
25 g
1 ks
100 ml
500 ml
125 ml
25 g
1/8 ks




Postup

  1. 1

    Stehno umyjeme, slaninu nakrájame na malé kocky, vytopíme ju. Škvarky vyberieme a na vytopenom tuku opečieme mäso z každej strany.

  2. 2

    Opečené mäso vyberieme, na výpeku opečieme nakrájanú cibuľu, zeleninu, rozmarín a tymian. Pridáme horčicu, citrón a pokračujeme v opekaní. Prilejeme víno, pridáme borievky, bobkový list a necháme vydusiť tak, aby sa zelenina opäť opekala.

  3. 3

    Zmes zalejeme vývarom, necháme zovrieť a vložíme opečené mäso. Osolíme. Keď je mäso mäkké, vytiahneme ho, rovnako ako všetky koreniny a citrón. Mäso nakrájame na plátky.

  4. 4

    Šťavu rozmixujeme a precedíme. Pridáme smotanu a prevaríme. Potom dochutíme soľou a korením. Nakoniec do omáčky vmiešame maslo.

  5. 5

    TIP: Aby sme v šťave nemuseli „loviť“ jednotlivé zrniečka korenia, dáme ich do gázového vrecúška, ktoré potom len vyberieme.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia