Jogurtové rohlíčky z celozrnnej špaldovej múky fotorecept

iva63 - fotkaiva63, 14. februára 2013
Jogurtové rohlíčky z celozrnnej špaldovej múky (fotorecept)
Foto: iva63

dúfam, že vám budú zdravé rohlíčky chutiť -:)

6
porcií
35 minút
na 200 °C

Suroviny

250 g
4 PL
1 ČL
10 g
10 g
70 ml




Postup

  1. 1

    dnes som použila v recepte túto múku, mletú z celého špaldového zrna

    Jogurtové rohlíčky z celozrnnej špaldovej múky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    maslo aj vodu prihrejeme a všetky suroviny vložíme do misky

    Jogurtové rohlíčky z celozrnnej špaldovej múky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    miesime najskôr hákmi

    Jogurtové rohlíčky z celozrnnej špaldovej múky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    treba s cestom dlhšie pracovať, aby ostalo pekné vláčne...(ja som ho domiesila rukami)

    Jogurtové rohlíčky z celozrnnej špaldovej múky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    vymiesené cesto nedáme kysnúť na teplé miesto , ale okamžite s ním pracujeme...položíme ho na čistú nepomúčenú dosku...s cestom sa veľmi dobre pracuje

    Jogurtové rohlíčky z celozrnnej špaldovej múky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    rozdelíme na 6 rovnakých dielov

    Jogurtové rohlíčky z celozrnnej špaldovej múky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    každý diel pekne vypracujeme a to tak, že dlaňou z neho povytláčame všetok vzduch...otáčame stále dookola...trochu dlhšie to trvá, ale potom je upečené pečivo pekne nadýchané

    Jogurtové rohlíčky z celozrnnej špaldovej múky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    každý diel rozvaľkáme tak, že jeden koniec necháme hrubší...práve od toho hrubého konca začíname točiť rohlíček..z dola nahor...dlaňami môžeme rohlík vytvarovať do potrebnej veľkosti...

    Jogurtové rohlíčky z celozrnnej špaldovej múky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    rohlíky uložíme na pekáč vyložený papierom na pečenie, alebo použijeme formu na bagety..ale vždy vyloženú papierom...

    Jogurtové rohlíčky z celozrnnej špaldovej múky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    teraz nastáva čas kysnutia..ničím nepotierame, prikryjeme utierkou necháme na teplom mieste kysnúť

    Jogurtové rohlíčky z celozrnnej špaldovej múky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ak sú rohlíky dostatočne vykysnuté, tak ich vložíme do veľmi dobre rozohriatej rúry na 200 stupňov...pečieme 35 minút...teplotu necháme stále rovnakú...(chcem pripomenúť, že doma pečenia je individuálna, záleží od typu rúry)

    Jogurtové rohlíčky z celozrnnej špaldovej múky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    upečené rohlíky vyberieme z rúry

    Jogurtové rohlíčky z celozrnnej špaldovej múky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    a necháme vychladnúť na mriežke

    Jogurtové rohlíčky z celozrnnej špaldovej múky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    prajem vám všetkým dobrú chuť-:)

    Jogurtové rohlíčky z celozrnnej špaldovej múky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    a ešte rohlík v reze-:)

    Jogurtové rohlíčky z celozrnnej špaldovej múky (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

marijanka712
Ivka vypadajú super ani gram cukru si nedala ?? konečne krásne nadýchané cesto -paráda
marianne
velmi pekne rohlicky,ta forma na bagetky,je bezne ku kupeniu v obchodoch alebo je treba pohladat na nete?
iva63
Majka, nepoužila som žiadny cukor v recepte-:) a znižujem pomaly aj to droždie, čo ma veľmi teší...rohlíčky sú fajnové
iva63
@marianne ja som si formy objednala cez internet-:) do obchodov chodím veľmi málo...za komentár ďakujem-:)
masa80
úžasné špaldovú múku mám aj ja vdaka za inšpiráciu.
martamm
Ivka, Tvoji drahí sa ale majú, denne čerstvé pečivko, všetky Tvoje receptíky obohacujú moju KK, ďakujem. :)
zaujala ma podložka na pečenie rožkov, dá sa kúpiť, alebo je súčasťou rúry?
mracik9
Kráááásne rožky,aj profesionálny pekári ti môžu závidieť
helca103
Ivka,Ty naozaj vypekáš ako na páse. Rožky máš nádherné :-)
medovnicek
pekné rožky a určite sú aj veľmi chutné, kde kupuješ tú múku?
@marianne ja mám presne ten istý plech na bagety a kúpila som ho na mimibazare
francuzska1
akurat vcera som piekla zo spaldovej muky len nie rohlicky ale zemlicky, ale na tvare predsa nezalezi, ide o chut;-))) paci sa mi receptik, ked dojem zemlicky budu rohlicky;-)) vyskusam ho podla teba (vsimni si, ze sa snazim uz tykat po vcerajsom upozorneni) len skusim nepouzit drozdie ale kvasok, ktory som si vyrobila podla receptu tu z varechy;-)))
renka73
Tie sú krásna :-) ukladám a vyskúšam zo špaldovaj som ešte nerobila :-)
iva63
@martamm je to forma na 3 bagety, objednala som ju cez internet,práve som ju "vygooglila" ...sú rôzne druhy...
@mracik9 veľmi pekne ďakujem-:)ale mám sa ešte čo učiť-:)))
@helca103 prepadla som tej vášni-:))) piekla by som aj v noci-:)))ale vážne veľmi rada pečiem...moja kuchyňa je môj ráj...-:)
@medovnicek muku som kupila v hypermarkete
@francuzska1 budem rada ak budeš spokojná s receptom-:) a jasnačka, ze vlastný kvások je výhodou-:)
všetkým vám ďakujem za vaše milé komentáru-:) veľmi ma potešili!
iva63
...vaše milé komentáre ma potešili!
stacy77777
aj som si myslela hneď podľa fotky,že takéto pekné zdravé pečivko bude od teba.....len kľudne ďalej vymýšľaj....:-)))))
mariaklara
Krásne rohlíčky, to droždie ja tiež tak dávam v tom pomere. ( 500g múky a 1/2 droždia ) kľudne to stačí:-))
neposed
uz ani niet co povedat, vsetko bolo povedane, ale sa Ti naozaj podarili. Tak nech sa Ti dari aj nadalej, mam velmi rada Tvoje recepty.
marikafil
tiež nemám takú formu, ale skúsim to nejako inak vymyslieť, cesto vyzerá dosť pevné, takže by sa po zrolovaní tie rohlíčky už nemuseli meniť...a špaldové máme radi...
iva63
kde sa podel môj recept??????????????,,
iva63
@stacy77777 @mariaklara ďakujem za milé komenáre-:)
@rybarkuchar určite budú rohlíčky z ražným kváskom "fajnovejšie"-:)
@neposed tvoje slová ma potešili...ďakujem...som veľmi rada na vareche.sk...čerpám veľa nápadov od skúsených ľudí a tiež sa rada podelím s tým, čo som sa ja naučila-:)
@marikafil vôbec nie je forma na bagety potrebná...cesto je dosť tuhé, rohlíky dostatočné nakysnú pred pečením... svoju veľkosť pečením nemenia...takže kľudne ich daj na plech...tiež to tak
robievam...ozvi sa ako si dopadla-:)ďakujem za komentár-:)
marijanka712
Ivka aj ja kukám ako puk včera som ho komentovala potom sa asi stratil a teaz s objavil lebo podla toho dnes si tento recept dávala do éteru , ale včera som h predsa komentovala -vlúdil sa tu nejký redakčný škriatok ??? ne je predsa 1.4 ,ale Valentín
ppokia
rožky su pekné isto aj chutné.Ale chcem sa spýtať, kde ste zohnali to formu na rožky?
iva63
@ppokia je to forma na bagety,objednala som ju cez internet-:) ďakujem za nahliadnutie receptu-:)
shiculka
uzasne! co sa stane, ako pouzijem drozdie susene? Tu cerstve nedostat :(
iva63
@shiculka samozrejme, že môžeš dať sušené droždie..ja tiež v nemecku pečiem so sušeným...a keď aj čítam v recepte, že má ísť čerstvé droždie, tak ja použijem také, aké mám doma-:) teraz mám v zásobe čerstvé tak som uviedla do receptu to, čo som použila-:) ďakujem za komentár a nech sa Ti vydaria-:)
evanaaa
@iva63 , krásne rožky, trochu mi pripomínajú kupované "grahamky", ale len trochu, lebo určite sa nedajú, najmä chuťovo k týmto tvojim prirovnať.
Tie formy na bagetky, ale aj iné mávajú občas v Lídli....nepáíči sa mi, že sa viacerí vypytujú na jednu, tú istú vec, ak by riadne čítali komenty, tak by hneď vedeli a nemusela by si každému zvlášť odpovedať. Ale čo už, ja som to spomínala viackrát, stačí aspoň očami prejsť komentáre.
janger
Paradne rozky si napiekla. Taku krasnu formu nemam. A vidis aj rozdiel pri peceni vo forme alebo bez nej?
iva63
@evanaaa každý sme s časom na tom inak...to si ja myslím podľa seba... ked je víkend a mám všetko porobené, tak sa pustím do čítania receptov spolu s komentármi-:) inokedy hodím len taký "kukuč"-:))) po receptoch a vôbec nevnímam komentáre-:) a tiež sa mi stalo, že som mala dotaz k receptu a vlastne až po dôkladnom prečítaní všetkých komentov, bola moja otázka zodpovedaná...-:))) ďakujem za tvoj komentár-:)
@janger rohlíky sú vynikajúce aj na plechu...žiadny rozdiel nevidím...použila som formu aj preto, aby som tým varecháčom, ktorý ju už majú doma kúpenú ukázala, že sa dá využiť nie len na bagety ale aj na rohlíky...ja v nej pečiem aj 9 kusov takých malých podlhovastých žemlí...ale naozaj nie je potrebná-:) tiež som ju kúpila len kvôli tým fajnovým bagetám, lebo tam je cesto riedke, tak som chcela mať istotu, že bagety sa nerozlejú po plechu...-:) ale to bolo dávnooo, teraz aj bagety robím na plechu...ďakujem za milý komentár
iva63
prepáčte oprava "hrúbky"...tým varecháčom, ktorííí.....
margaretka28
Neviem ako je možné, že som tento recept včera prehliadla, sú krásne tvoje rohlíky a aj tá forma sa mi páči, ešte som takú nevidela.:-)
iva63
@margaretka28 ďakujem veľmi pekne že si klikla na môj recept...tá forma nie je potrebná...kľudne upečieš fajnové rohlíky aj na obyčajnom plechu-:)))
marienka44
@Iva63 , v bode c. 2 pises, ze maslo aj mlieko ohrejeme...Ale ved tam mlieko v rozpise nie je napisane. Len voda. Alebo si myslela pod pojmom mlieko jogurt? :-)
iva63
@marienka44 vidíš a toľko krát som si recept čítala-:) ďakujem za tvoj postreh!...už som to v recepte opravila...myslela som samozrejme vodu, tak ako uvádzam v surovinách...jogurt ide studený....želám Ti pekný deň-:)
tatranka
Páčia sa mi tie formy na rohlíčky.No ale samozrejme aj rohlíky.Sú vydarené.
ama00terka
Tvoje rožky sú krásne a tak som sa ich rozhodla vyskúšať upiecť a zistiť ako chutia. Asi som dala väčšie lyžice jogurtu, cesto sa mi trochu lepilo pri vaľkaní, musela som podsypávať múkou. Rožky mi kysnú na plechu, prosím aspoň približný čas kysnutia, pečivo so samotnej špaldovej múky pečiem prvýkrát. Teraz chodím na cesto nazerať, no táto info sa v budúcnosti možno zíde aj iným začiatočníčkam.
Ďakujem.
havino
Ivka , tak tieto rožky sú bez chyby, ukladám. plech už je objednaný. pekný recept.
@ama00terka , neviem ako ti Ivka odpíše,ale kludne nechaj aj pol hod podkysnúť, možno aj viac, neviem.
iva63
@ama00terka v prvom rade sa Ti ospravedlňujem, že som sa skôr neozvala...žial práve dnes sme boli od včasného rána bez elektriky...-:(...takže čo sa týka cesta, tak dávala som zarovnané polievkové lyžice, použila som jogurt smotanový, ten je hustejší...ako vidíš na mojich obrázkoch, ja som vôbec nemusela posypať dosku múkou...tak zrejme to bude v tom množstve jogurtu...tiež si zvyknem prisypať do cesta celozrnnú múku aj ho mám lepkavé...cesto vždy dopracujem rukou...tak najlepšie cítim, kedy je už dostatočne vypracované...čo sa týka kysnutia, tak ja nechávam dlhšie kysnúť, prikryjem ľanovou utierkou, aby pečivo nestvrdlo a nechám v teple kysnúť niekedy aj hodinu...to uvidíš sama, pekne zväčšia svoj objem...daj vedieť ako sa Ti rožky vydarili...naozaj ma veľmi mrzí, že som ti nemohla hned ráno pomôcť...vždy pred prácou sa ráno venujem mojim receptom na vareche a odpovedám na prípdané dotazy...žial dnes sa to nedalo...som veľmi rada, že si sa rozhodla vyskúšať recept...budem čakať tvoju odpoved
@havino ďakujem že si odpovedala za mňa, ohľadom doby kysnutia...a tiež sa teším, že Ťa zaujal recept-:)
iva63
@ama00terka oprava : tiež si zvyknem prisypať do cesta celozrnnú múku AK aho mám repkavé...
ama00terka
@havino - ďakujem za promptnú reakciu.
@iva63 - ospravedlnenie sa prijíma - žartujeeem :), to sa ozaj nemusíš. Ja som poránku prečítala recept, skontrolovala ingrediencie a šla na to. Nový robot zamiesil, keď ho už mám, nebudem si ruky namáhať :). Jogurt som dala hustý a lyžice neboli zarovnané, tam je chyba. Cesto som vyklopila na dosku a keď sa mi trochu prilepilo, podsypala a miesila malé bochníčky (robila som z 2 dávok). Až po vytvarovaní rožkov som zistila chýbajúci údaj o dĺžke kysnutia. Robievam od Tizian1cat
rustikálne chlebové žemličky (namiesto suš.paradajok slneč. semienka 2 hrste)  varecha.pravda.sk/recepty/rustikalne-chlebove-zemlicky-so...

a tie kysnú 2 hod - iná kombinácia múk, len 100g špaldovej. "Tvoje" som nechala 75 min, krásne vykysli, ešte v rúre podrástli, takže sa mi na jednom plechu trochu zlepili (12 ks). Piekla som 35 min, nabudúce skúsim 30 min, zdá sa mi pevnejšia kôra, prikryla som ich na mriežke vlhkou utierkou, trochu zmäkli. Napísala som na budúce, znamená to, že sa mi Tvoj recept páči a určite bude patriť k mojim obľúbeným. Aj som ich odfotila (len mobilom), no ešte som neskúšala vložiť obrázky. Nemám ich tvarom také pekné ako Ty, keďže som mala redšie cesto, sú trochu sploštené napriek tomu veľmi chutné. Ešte raz vďaka.
Prosím, odkiaľ máš mriežku na chladenie pečiva? Menšie sušienky mi padajú z tej klasickej redšej, čo bola súčasťou rúry. Ď.
iva63
@ama00terka tak som veľmi rada, že nakoniec všetko dobre dopadlo-:) "mriežka na chladenie korpusov"-:) rozmery 25x40cm...daj si do googlu-:).. ja mám menšiu a poschodovú, ale je to to isté-:)
ama00terka
Ďakujem za info. Asi počkám až budú mať v ponuke aj poschodovú, na porovnanie. Pri veľkom pečení na sviatky je dobrý každý cm voľnej plochy v kuchyni. Poschodový je na pevno alebo rozoberateľný? Hmm, lebo kam s tými pomocníkmi na pečenie? :) Ď.
veronika87
je tu veľa komentárov a strácam sa :) som na vareche nová... ja chcem začať piecť zo špaldovej múky a toto sa mi zdá ideálne. len jedna otázka. droždie nechávam nakyskúť s vodou? ja viem možno smiešna otázka, ale ja som sa stretla už so všetkým možným v receptoch a nechcem to pokaziť :D ďakujem
iva63
@veronika87 tvoja otázka je uplne "na mieste"-:) ak si zvyknutá nechať droždie nakysnúť vo vode, tak to rob aj ďalej...potrebuješ čas nato, aby si zistila, ktorý spôsob je pre teba ten najlepší...tiež som volakedy ohrievala mlieko alebo vlažnú vodu, dávala do šálky s malým množstvom cukru...a čakalaaa....lebo som sa to tak naučila robiť...jedného dňa som však nemala až tolko času a skúsila som jednoducho všetko dať rovno do misky!...a výsledok bol super...robím to tak celé dlhé roky! presne ako píšem v mojich receptoch...dokonca moja mamina sa čuduje, že ako môžem dať čerstvé droždie rovno do misky, len povrmevné... ale ja mám s tým samé dobré skúsenosti tak sa s mini delým aj s Vami-:) nerobím rozdiel medzi droždím čerstvým alebo suchým...ktoré mám práve doma, tak to použijem...je tu veľaaa šikovných ľudí, z ktorých každý má svoj osvedčený spôsob! želám Ti veľa spokojnosti a hlavne radosti pri pečení...a chválim tvoje rozhodnutie pre špaldovú múku...-:)
veronika87
takže keďže som si včera zaumienila tento recept, tak som ho aj skúsila. priateľ mi (s prepáčením) zožral polku. a následne povedal: ja dám z výplaty aj 500 kč na múku ak budeš toto robiť. my sme v čechách, a na ubytovni, takže mám niečo ako cezpoľnú kuchyňu. nech vytvorím čokoľvek, vždy je to ako zázrak, že sa mi to v takých podmienkach podarilo. a tento recept je úplne najúžasnejší. moje vyzerali presne ako vaše, čomu som ani veriť nechcela. no niečo zo mňa asi bude :) v blízkej dobe skúšam ďalšie vaše recepty a ešte to droždie, FUNGUJE TO AJ U MŇA BEZ PRÍPRAVY KVÁSKU. :D ďakujem ešte raz za super recept
petiatko
tak dnes som upiekla na raňajky ... vynikajúce :) Jednoduché, rýchle, veľmi chutné. Len dúfam že rýchlo nestvrdnú, lebo moje spolubývajúce nezdieľajú moje nové nadšenie pre domáce pečivo a jem ho sama ... no nechápem ich, nevedia o čo prichádzajú :)
milena29
iva63,chcela by som poprosit,na akej stranke si ten užastný plech objednala?dakujem za odpoved.
duliz
no ja neviem...asi som niekde urobila chybu, alebo dnes nie je tá správna konštalácia na pečenie, ale mne vôbec nevyšli. Nakysli celkom pekne ale pri pečení s nepohli už ani o milimeter...stále som čakala kedy začnú rásť a nič. Po 20 tich minútach som ich vytiahla a sú tvrdé s hrubou kôrkou...chrúmu ako praclíky k pivu. Potrela som ich vodou a prirkyla. Som zvedavá či sa niečo zmení.
Recept som dodržala do bodky...to cesto bolo tuhé - vôbec nie ako kysnuté (skoro ako na linecké) nepridávala ani neuberala som nič...no a moc slávne to veru nedopadlo...škoda




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia